Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi a neve a görögök nemzeti édességének és lehet esetleg itt nálunk is kapni valahol? fórum

Mi a neve a görögök nemzeti édességének és lehet esetleg itt nálunk is kapni valahol? (tudásbázis)


20. bóbita01 (válaszként erre: 19. - 7abb7adbf0)
2008. dec. 10. 20:00
Én NEM akarok hízni,sőt,inkább állandóan fogyózom,de annyira finom édesség!!!!IMÁDOM!!!!!Gondoltam,ha van valakinek bevált recepte akkor megcsinálnám,mondjuk karácsonyra sem lenne rossz.
2008. dec. 10. 18:59

Igazából azért kár nekiállni a sütésének, mert minden török gyorsétteremben kapható Budapesten és vidéken is. Az elkészítése nagyon bonyolult és rettenetesen drága. (És hátha nem sikerül...) Csak akkor egyél ilyet, ha nagyon-nagyon sovány vagy, mert egy pici darab belőle kb 4000 kcal.

Jah, és ha hízni akarsz!

2008. dec. 10. 18:36
Egyszer egy csapat török és magyar fiatallal 8kg baklavát ettünk meg. Mi magyarok, ha 1 kilót megettünk, akkor sokat mondok! :) :)
2008. dec. 10. 18:35
baklava és sok helyen lehet kapni
2008. dec. 10. 18:35
Törtökök úgy tudják enni, mint mi a szaloncukrot. Meg sem kottyan nekik 10-12 süti!! nekünk meg 1-től már a cukrunk az egekbe szökik.
2008. dec. 10. 18:34
Nagyon hasonló az én receptem is mint Ilfruszina receptje. csak mi előtte csináljuk a tekert táskákat. ezek kis csigák lesznek. Iszonyat kalória bomba, az egész!!
14. 471d5eded8 (válaszként erre: 8. - Bóbita01)
2008. dec. 10. 18:32

Ezt itt találtam a hoxán:


Baklava - hagyományos görög karácsonyi sütemény

Kategória: Sütemények, édességek

Hozzávalók:

# 1 kg nagyon vékony réteslap

# 800 gr durvára aprított mandulabél

# 1 1/2-2 csésze morzsa

# 1 1/2 csésze olvasztott vaj vagy szezámolaj

# 2-3 evőkanál cukor

# 3 kávéskanál fahéjpor

# 1 kávéskanál szegfűszegpor

#


# A sziruphoz:

# 2 kg cukor

# 5 csésze víz

# 1 citrom leve

# 1/2 csésze konyak

#


# Díszítéshez:

# szegfűszeg vagy egész mandula minden szelet közepébe dísznek

Elkészítés:

1. Egy mély tálban jól összekavarjuk a mandulabelet, a cukrot, morzsát, fahéjat és szegfűszeget.

2. A vajat láboskában megolvasztjuk majd a tepsi alját kikenjük. Az első lapot rátesszük, megkenjük bőven az olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő lapot, így összesen 4 lap kerül a tepsi aljába. Egyenletesen ráterítünk nem vastagagon egy réteg tölteléket. Erre 2 lap kerül egymás között megvajazva, majd erre megint töltelék. Addig folytatjuk amíg elfogy a töltelék. Legfelül 4 lap legyen, megvajazva.

3. Éles késsel bevágjuk a kocka alakú szeleteket, és mindegyik közepébe egy mandulát vagy egy szegfűszeget helyezünk el dísznek. Kicsit meglocsoljuk vízzel, és forró sütőbe toljuk. 15 percig 200 fokon sütjük, majd lehúzzuk 160 fokra és pirosra sütjük.

4. Közben elkészítjük a szirupot, a hozzávalókat 5-7 percig főzve, kivéve a konyakot, amit a végén teszünk bele. Ahogy a pirosra sült baklavát kivesszük a sütőből rögtön le is öntjük a sziruppal

Tanácsok: Tipp:

A fél vagy akár az egész mandulabél mennyiséget dióbéllel lehet helyettesíteni.

Felvitte: cintia2005, 2007-11-30, 12:31

2008. dec. 10. 18:31

Sajnos, nagyon bonyolult a recept, ezért nem tudom leírni. De Marokkói szakácskönyvben van benne a neve: mézbe mártott mandulás táska.

Alapanyagok: 20dgb mandula, 9 dkg vaj, 60 g procukor, negyed teáskanál mandula eszencia, 2 evőkanál narancsvirág víz, 6 lap rétestészta, 125 g olvasztott szmem, 260 g méz. Ebből 18 süti lesz!

2008. dec. 10. 18:30

Ezt találtam, hátha segít, de nem próbáltam ki.

És tényleg "k"-val írják...megnéztem a szótárban.


Baklava (török édesség)

Hozzávalók:


30 db réteslap


15 dkg sütőmargarin


30 dkg dió


10 dkg cukor


1 kávéskanál őrölt fahéj


15 dkg méz


Sziruphoz:


1 citrom


10 dkg méz



Előkészítés: A diót megdaráljuk. A margarint felolvasztjuk.

Elkészítés: A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Nagy tepsit, - lehetőleg akkorát amelybe a réteslapok beleférnek, - kikenünk olvasztott margarinnal. Ráterítünk két réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva ismét 10 réteslap következik, rákenjük a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 réteslappal, kettesével váltogatva, margarinnal kenegetve. A tetejét bőven megkenjük margarinnal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig. A sütőben kb. 20 perc alatt, aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal meglocsoljuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

11. 471d5eded8 (válaszként erre: 9. - 3aa8631208)
2008. dec. 10. 18:23
Diós, mézes...réteslapféle.
2008. dec. 10. 18:23

Bahlava.

A Rózsakertben van egy arab önkiszolgáló, ott elég jó. Vagy a Mammutban van egy görög taverna.

2008. dec. 10. 18:05

Köszi nektek!

Egyszer a kolléganőm hozott a munkahelyre és nagyon ízlett.Nem igazán tudtam eldönteni,hogy diós-e vagy miféle,de jó édes volt.

Na majd kutatok utána,köszi a tippeket!:)

2008. dec. 10. 18:03
Tud valaki valami jó kis baklava receptet?(olyant amit már ki is póbált valaki)
2008. dec. 10. 18:03
Török, arab, és görög étkezdékben kapható
2008. dec. 10. 18:02
Baklava, sok helyen láttam, de a görög éttermekben tutira kapsz.
2008. dec. 10. 18:02
Arra a diós mézes édességre gondolsz?
2008. dec. 10. 18:02
akkor jól tudom na...
2008. dec. 10. 18:01
baklava vagy nem? plázákban ahol van görög ízek, ott tuti megtalálod.
2008. dec. 10. 18:01
baklawa
2008. dec. 10. 18:00
Mi a neve a görögök nemzeti édességének és lehet esetleg itt nálunk is kapni valahol?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook