Mérleg nélkül a konyhában és egyéb praktikák
Néhány tipp: MI MENNYI?
Egy evőkanál liszt = 1,5 - 2 dkg
Egy evőkanál gríz = 1,6 - 2 dkg
Egy evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 - 1,7 dkg
Egy evőkanál zsír vagy vaj = 3 - 4 dkg
Egy evőkanál olaj = 2.5 dkg
Egy evőkanál cukor = 1,5 - 2 dkg
Késhegynyi só,fűszer = 0,4 - 0,6 dkg
Egy evőkanál tejföl vagy tejszín = 1 dkg
Egy evőkanál túró = 1,2 - 1,5 dkg
Kávéscsészényi rizs = 2 dl
mokkáscsészényi rizs = 0,5 - 0,8 dkg
10-12 db közepes krumpli = 1 kg
8-10 közepes alma = 1 kg
1 fej közepes káposzta = 1 kg
Apró praktikák tárolásra:
Négy-öt fej hagymát kockára vágsz és üvegesre dinszteled, kihűlés után üvegben a hűtőben sokáig eltartható. Megkíméled magad a rendszeres hagyma bűztől.
A fokhagyma kinyomva vagy összevágva olajban, hűtés nélkül, zárható üvegben tárolható.
Rántás helyett:
Egy nagy vagy két kisebb krumplit belefőzöl az ételbe és átnyomkodod egy kis étel levével besűríti a főzeléket.
Ételízesítők helyett használhatsz otthon készített vegyszermentes ízesítőt. Olcsóbb egészségesebb!
1 kg répát, 80 dkg petrezselyem gyökeret, 3 db karalábét, 1 zellergumót megtisztítva, összeaprítva megfőzöl nagyon kevés vízben, csipetnyi sóval és összenyomod krumplinyomóval vagy turmixolod. Egy üvegben eláll sokáig. Az előkészítő műveletek igénybe veszik a kezet.
A kezet citrommal átdörzsölve már nem is érződik a hagymaszag. A répától besárgult újak is megtisztulnak!
Sokszor azért vásárolnak az emberek ételt elvarázsoló zacskós ízesítőket, mert bizonytalanok, hogy mi mivel passzol ízvilágában.
Tippek: citrom, babérlevél (burgonyás ételek)
gyömbér, hagyma (zöldséges ételek)
Szerecsen dió (húsleves)
borókabogyó, fokhagyma (káposzta, kelkáposzta)
Írta: winny, 2008. október 8. 11:03
Fórumozz a témáról: Mérleg nélkül a konyhában és egyéb praktikák fórum (eddig 38 hozzászólás)