Mennyire reális hogy egy cég a fizetés napján jöjjön rá, hogy nincs miből bért fizetni? (beszélgetős fórum)
Ezért irtam úgy hogy "várunk-e".
Nyilván ha nincs és nem is várunk pénzt az tuti bukó, mert magától csak úgy nem lesz. Ha várunk valamit és reális esély van hogy jön az már valami, de ha mégsem jön akkor is gondoskodni róla hogy legyen hova nyúlni (pl szabad keret finanszírozóknál, de az is már rég rosszul néz ki ha bér miatt kell hozzányúlni).
Úgy tűnik a hozzászólások alapján, hogy manapság nagyon is reális az ilyen gazdálkodás. A cégek egyik napról a másikra élnek. Ha egy szállító/vevő nem fizet, akkor tolódik a bérfizetés, mert a tőketartalékait is felélte már.
Kerüld el az ilyen cégeket!
Hol írtam azt, hogy a bérszámfejtéskor elkülönítik a béreket?
Azt írtam, hogy akkor már látható, hogy nem lesz annyi, ami fedezi a béreket.
Örülök, hogy neked van fogalmad erről is (mint mindenről).
Sajnos azt nem lehet látni, hogy a várt bevétel megérkezik-e.
Hiába a határidő.
Azt írtad a bérszámfejtés napján már látszik, hogy van-e a számlán a bérekre elég pénz vagy sem.
De ez általában nem így van. Nálunk 10-e a bérfizetés napja, általában hónap elején kész a bérszámfejtés és a bérfizetés napján van a pénz a kijelölt számlán, nem előbb. A pénz arra van, hogy dolgozzon, ne heverjen egy számlán pár száz millió csak mert x nap múlva utalni kell.
Bérszámfejtéskor max. azt lehet látni, hogy mire bérfizetésre kerül a sor várunk-e olyan bevételt, ami majd azt fedezi.
Miben tévedek?
Nem állítottam, semmi olyat, amiket most említesz. A bérszámfejtésről írtam. Azt pedig nem a bérfizetés napján végzik.
Fel sem fogtad, csak írsz.
Persze, megértem, aki jelenleg bajban van. Én is pislognék, ha nem jönne meg időben a nyugdíjam. (Megjegyzem, akkor már a bányászbéka feneke alatt lenne az ország gazdasága)
De ne feledjük, nem biztos, hogy az a munkáltató a hunyó, aki éppen nekünk nem adta ki a fizetésünket. Azt mondják, hogy "fejétől büdösödik a hal". Kérdés, hol a feje.
Amikor ismerősöm építőipar területén vállalkozó, és örömmel újságolta, hogy egy nagyobb építőipari vállalathoz sikerült neki alvállalkozóként betársulni. Kész lett a meló hónapokkal később, és hiába nyújtotta be a számláját a nagymenő cégnek, az csak halogatta a kifizetést.
Őneki sem volt miből kifizetni az alkalmazottait, az ő családjának is jöttek a csekkek... és hiába is járt a fővállalkozó nyakára, az a füle botját sem mozgatta... és lehet szidni a vállalkozókat!
A cégnek pont úgy van szerződése, ahogy kitörölheti vele a fenekét, ha nem fizetnek neki. És itt eddig nem arról volt szó, ahol a vezető közben szórja a lóvét. Nálunk is volt már olyan, hogy kevesebb volt a pénz, ott mondjuk a tulaj nem vette fel a fizetését akkor.
Ha meg nem tetszik ahogy fizetnek, el lehet menni pereskedni, ha már valaki annyira hülye, hogy ha ilyen történik, és őt ez ilyen szinten zavarja, akkor nem meg el, és keres másik munkát. Kivéve, ha olyan munkaerő, aki nem kell máshol.
Gondolom voltál már ilyen cégnél, különben nem lennél ilyen indulatos ezügyben.
Azért a hitel felvétel nem megy egyik napról a másikra.
Hiába tervez valaki, elég, ha egy partnere nem fizet, és máris dől minden.
Szerinted a "gonosz" munkáltató majd a kötbért nem sunnyogja el?
"Nézd én pont leszarom, a cég kinek számláz, ki tartozik neki. Van egy szerződés, amit úgy hívnak, hogy munkaszerződés, ahhoz tartsák magukat!"
Ha így gondolkodik egy munkavállaló akkor miért gondolkodjon a munkáltató másképp? Vagy a munkáltató vevője? Ha utóbbi is így gondolja akkor bizony te a munkáltatódtól nem kapsz pénzt, ha megfeszül a munkáltatód, ha éhen halnak a cégvezetők akkor sem. Ez ennél sokkal összetettebb.
Ha elégedetlen vagy a munkahelyeddel akkor válts, erre nincs más megoldás.
Általában azt a munkaerőt lehet kihasználni, aki akármilyen okból (pl nem kelendő a munkaerőpiacon, nem tud mobil lenni stb.), hagyja magát.
Ami a törvényben lévő kötbért illeti, legyen, egy újabb tétel lesz a "jár csak nem jut" listán.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan deríthetném ki, hogy reális-e a fizetésem?
- A fizetésnek hány százalékát kell kifizetni tartásdíjként?
- Volt már olyan, akinek nem akarták kifizetni a fizetését, vagy szabadságát?
- A munkavállalói kiskönyv bélyegét kinek kell fizetni(m.adó vagy m.váll)és a bélyeg minek a fizetését fedezi?
- Díjcsomagváltás előfizetés esetében a T-Mobilnál: kell fizetni a váltáskor?
- Ha nem fizetés miatt megszűnik a biztosítás, mennyit kell nekem fizetni visszamenőleg?