Mennyi idő után évül el a gyorshajtásért kirótt bírság? (tudásbázis)
1988. évi I. törvény
a közúti közlekedésről
21. §
(4) A bírságolással kapcsolatos eljárás lefolytatására a Kormány által rendeletben kijelölt hatóság jogosult. A hatóság az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés miatt hozott határozatát az ügyfél részére az előírás megszegését követő 90 napon belül kézbesíti. A 21. § (2) bekezdése szerinti közigazgatási bírságot kiszabó, elsőfokú határozat meghozatala informatikai eszközzel, automatizált módon történhet. Automatizált egyedi döntésen a kiadmányozásra jogosult aláírása és a hatóság bélyegzőlenyomata is informatikai eszközzel rögzíthető, ha az aláírás és a bélyegzőlenyomat hitelességét a hatáskör gyakorlója egyedi döntésével hitelesítette.
(4a) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés miatt indult első fokú eljárást az előírás megszegését követő hat hónapon belül be kell fejezni.
szóval tökmindegy mi a dátum a kézbesítés számít (csak itt további tisztázandó a feladás dátuma vagyy az átvétel dátuma)
szerintem a feladás dátuma számít, ami ugye rajta van a tértivevényen
a jogszabály változik 2011.VII. 1-én
akit érdekel katt oda
Most gondoltam rád, megkaptátok a levelet?
Találtam egy cikket, jogász válaszol:
ebben azt írják, 90 napon belül kell postázniuk és 6 hónapon belül (legkésőbb aug.-ban) be kell fejezni. A 90 napot túllépték. Indokolták miért? Ha nem, megér egy fellebbezést:)
Már nem él az a határozat/tv, hogy 30vagy mennyi napon belül kell kiküldeniük a csekket a büntetésről, szóval ki kell fizetni.
Mi is most tudtuk meg a DAS-tól, mikor nem rég érkezett egy ilyen büntetésünk.
További ajánlott fórumok:
- Mértek már be gyorshajtásért? Melyek a jelei?
- Mit jelent, ha valaki ellen gyorshajtásért ( 70 helyett 99 km/h ) közigazgatási eljárás indul? Mik lehetnek a következmények?
- Svájci gyorshajtásnál Magyarországra küldik a számlát?
- Mennyi idő múlva küldik a csekket, ha gyorshajtás miatt megbüntettek?
- Mi történik akkor, ha az ismerősöm nem tudja fizetni a részletet a rendőrségnek gyorshajtásért?
- Hol lehet megnézni a felvételt ha gyorshajtás miatt büntetést kaptam? Nyáron hallottam, hogy meg lehet nézni még a képet is, de hol?