Mennyi adót kell fizetni eladót lakás után, ha nem vásárolok másikat? (tudásbázis)
Szerintem a visszakapott önrészből kell adózni.
Ha tehát 7,5 milla volt a lakás és 3milla az önrész, akkor utóbbi fele után kell neked, másik fele után a párodnak adóznia.
DE! Tudtommal a 3millából még levonhatod a költségeket, mint pl. az ingatlanközvetítés díja, meg gondolom szerz.bontási díj is lesz a bankotokkal. Mivel ezek a lakás költségei, tudtommal levonhatók. Legalábbis így rémlik.
De szueritnem kérdezz meg róla egy könyvelőt, vagy még jobb lenne, ha felhívnád az APEHet ezügyben, van valami infovonaluk, asszem a SZJAbevallás tájékoztatóján az is rajta van. Ha ott nincs, a honlapon megtalálhatod.
De ha a hitelt kifizetem annyi már nem is maradna hogy kifizessem az adót? Még nekem kéne ráfizetnem?
Például 7,500000 adnám el a lakását a hitel összege 4,500000 millió forint. Maradna 3000000 az nem lenne elég az adóra?Vagy én értem rosszul.
És még egy kérdés.A lakás 50-50 százalékba van a nevünkön a párommal,külön-külön kell ezt is fizetni,mint at illetéket?
Ez is mekkora durva!
Amúgy az adóbevallás tájékoztatójában benne van, emlékeim szerint. :)
lakásra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházása esetén a jövedelem a számított összeg
1.100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2.90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3.60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4.30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5.0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.
Szerintem ez a 3. évnek számít, jobban járnátok ha megvárnátok az 5 évet.
De ez nem is ilyen egyszerű ám...
Tudtommal be kell battyognod a bankhoz, közölni, hogy el kívánod adni, mert a vevőtől a bankra eső pénzt nem is veheted át, azt a vevő (vagy a neki hitelező bank) nekik fogja elutalni.
A tejes összeg után kell a tizenvalahány százalékot?
És az illeték,azt akkor minek fizetem?
Sajnos kell. Asszem tizenvalahány százalékot, de ez nem biztos.
Ha 5 évnél régebben van a tulajdonotokban, akkor nem kell. De ez sajna még nagyon nem járt le. Nem tudod a maradékot inkább mégis ingatlanba fektetni?
Az lenne a kérdésem,hogy ha hitellel terhelt lakást eladók.Az árából kifizetem a hitelt,a megmaradt összeget nem fordítom másik lakás vásárlására,akkor kell e fizetnem utána?
És ha kell a teljes összeg után vagy csak a fenn maradt összeg után?Az illetéket már kifizettük érte.
További ajánlott fórumok:
- Egy évig nem vásárolok ruhát, kihívás lenne számodra?
- Miért vásárolok magamnak egy csomó ruhát, ha így is sok ruhám van?
- Mostantól inkább kevesebb palackozott italt vásárolok mert...
- Ha eladok egy lakást és nagyobb értékben vásárolok egy új építésű ingatlant 15 millió forintért, kell illetéket fizetnem vagy illetékmentes?
- 2016. évben eladott lakás után az adózás hogyan történik? Az adóbevallásban hogyan kell feltüntetni, hogyan kell fizetni?
- Ha ebay-en vásárolok hogy tudok több termék után fizetni?