Melyik olaj vagy zsír egészséges (főzéshez)? (beszélgetés)
Főzéshez is, sütéshez is felváltva használok olajat és zsírt. Magyaros ételek készítésekor - mint pl. lecsó, pörköltfélék, gulyásleves - csak a zsír jöhet szóba. Azzal szerintem sokkal ízesebbek ezek az ételfélék.
Rántott húst egy ideje már sütőben sütöm. Ilyenkor olajat használok. Üzletekben időnként ki lehet fogni olyan klassz kis kézreálló flakonos olajokat, amivel csak bespriccelem a hús mindkét oldalát, és kész. A sütőben teszi a dolgát, és nem tocsog az olajban. A fasírt ugyanígy készül. Akár egyben, akár pogácsában sütöm, működik a spriccni. Néha azért sütöm serpenyőben is a rántott húst, akkor viszont zsírban.
Ha a mangalica is házi, bizony jó is az.
De azt mondják, ha nem kukoricán, takarmányon él, akkor semmivel sem jobb minőségű a zsírja, mint a sima malacoké.
Fogalmam nincs, hogy honnan jött a kókuszzsír mizéria. A mi éghajlatunkon, lakóhelyünkön huszadik felmenőnk sem fogyasztotta. Persze olajat sem, családunkban talán a hetvenes években kezdték, főleg kényel.i okból, mert zsír akkor is volt.
Éppen jövő hétre van tervben sütés 🙂
Sertészsír, kizárólag házi, ami látom, hogy készül (mivel férjem készíti), extra szűz olívaolaj ( itt viszont figyelem, hogy csak! minőségi legyen).
Ezeket használom.
Án olajat használtam sokáig, mert a csapból az folyt az az egészséges, az ember meg a gyerekének egészségeset akar.
Aztán elkezdtem gondolkodni, hogy az edény olyan ragadós tőle, amiben sütök, és arra gondoltam a zsír viszont nem, ha az edényre ragad, valszeg a belekre is hasonlóképpen hathat, visszatértem a zsírhoz, én szoktam kisütni. Sertés, vagy kacsa.
Két éve volt a TV-ben egy sorozat? Higgy bennem, hisz orvos vagyok.
Ott sok mindent próbáltak ki, többek között a zsír, olaj, olívaolaj, hogyan hat. Tűzoltókat kértek fel, hogy próbálják ki Angliában. Kacsazsír volt a zsír, az olajra már nem emlékszem melyik főzőolaj volt, és olíva az bitos. Laborban előtte vérvétel volt, sok mindent megnéztek. Majd már nem tudom meddig csak azt a zsiradékot használhatták, amit rájuk osztottak.
A legjobb laboreredményeik a zsírral főzőknek lett, majd az olíva és ezt követte a valamilyen olaj.
Főzéshez: extra szűz olíva olaj
Sütéshez: kacsazsír
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Milyen egészséges olajat tudtok salátára, amely finom is?
- Használ valaki főzéshez-sütéshez szója olajat?
- Ricinusolaj és társai, avagy a festett szőke haj is lehet egészséges és hosszú