Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Melyik olaj vagy zsír egészséges (főzéshez)? fórum

Melyik olaj vagy zsír egészséges (főzéshez)? (beszélgetés)


21. Epresturmix (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
2021. febr. 21. 21:06
Saját készítésű disznózsírt, étolajat, extra szűz olívaolajat. Mikor mit készítek.
2021. febr. 21. 21:01

Főzéshez is, sütéshez is felváltva használok olajat és zsírt. Magyaros ételek készítésekor - mint pl. lecsó, pörköltfélék, gulyásleves - csak a zsír jöhet szóba. Azzal szerintem sokkal ízesebbek ezek az ételfélék.

Rántott húst egy ideje már sütőben sütöm. Ilyenkor olajat használok. Üzletekben időnként ki lehet fogni olyan klassz kis kézreálló flakonos olajokat, amivel csak bespriccelem a hús mindkét oldalát, és kész. A sütőben teszi a dolgát, és nem tocsog az olajban. A fasírt ugyanígy készül. Akár egyben, akár pogácsában sütöm, működik a spriccni. Néha azért sütöm serpenyőben is a rántott húst, akkor viszont zsírban.

2021. febr. 21. 20:33
Nem igen kéne telített zsírt használni, méginkább transz zsírt. Eleve, magas hőfokon sem kéne sütni, mivel egy csomó rákkeltő anyag keletkezik. Párolás a legjobb, ha nagyon kell, akkor olíva olaj, lenmag vagy dió-olaj. Én is szoktam zsíros kenyeret enni, mert nagyon szeretem, de csak ritkán, elvétve. Aki vigyáz az egyensúlyra, belefér.
18. ,zumba
2020. okt. 17. 17:51
Disznózsírt használunk. A benne, illetve vele készült étel íze is finomabb. V alóban az étolaj egy ragadós valami az edényen. A mai találmányok nem biztos hogy mind jók, azért mert sok helyről súlykolják az emberek felé.
17. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 16. - Bozsu55)
2020. okt. 17. 17:03

Ha a mangalica is házi, bizony jó is az.

De azt mondják, ha nem kukoricán, takarmányon él, akkor semmivel sem jobb minőségű a zsírja, mint a sima malacoké.

16. bozsu55 (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
2020. okt. 17. 16:57
Házisütésű mangalica zsír.
15. Ramcsika (válaszként erre: 4. - Alessandro)
2020. okt. 17. 15:57
Igen nagyon jó a hidegen sajtolt repce olaj, de hol lehet mostanság beszerezni. Én mostanában nem látok sehol. Még régebben német országból szoktam kapni, az nagyon jó minőségű volt, és nem utolsó sorban nem volt büdös.
14. Ramcsika (válaszként erre: 9. - 083bf9bf2f)
2020. okt. 17. 15:54
Én is ugyan ezen az elven vagyok, és ezeket használom kizárólag. Néha egy kis napraforgó étolaj, ha rántott húsi van, de nagy ritkán. Zsírt én sütöm és így tudom mit eszek.
2020. okt. 17. 15:52
Kókuszolaj vagy kókuszzsir.
2020. okt. 17. 15:51
Én olívaolajat vagy vajat ( nem margarint) használok, remélem ezek egészségesebbek, mint a napraforgó olaj.
11. _Berry_ (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
2020. okt. 17. 15:50
Az a legegészségesebb, ha nem használsz semmilyen olajat, vagy csak nagyon kis mennyiségben. Persze olajra szüksége van a szervezetnek, ill. vannak olyan zöldségek, melyekből a vitamin felszívódásához is szükségesek, de ezek akkor a legegészségesebbek, ha teljes értékű formában történik, ami azt jelenti, hogy pl. dióból, mandulából stb. készítesz magvajat és úgy használod fel.
10. globus
2020. okt. 17. 15:34

Fogalmam nincs, hogy honnan jött a kókuszzsír mizéria. A mi éghajlatunkon, lakóhelyünkön huszadik felmenőnk sem fogyasztotta. Persze olajat sem, családunkban talán a hetvenes években kezdték, főleg kényel.i okból, mert zsír akkor is volt.

Éppen jövő hétre van tervben sütés 🙂

2020. okt. 17. 14:58

Sertészsír, kizárólag házi, ami látom, hogy készül (mivel férjem készíti), extra szűz olívaolaj ( itt viszont figyelem, hogy csak! minőségi legyen).


Ezeket használom.

8. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
2020. okt. 17. 14:27

Án olajat használtam sokáig, mert a csapból az folyt az az egészséges, az ember meg a gyerekének egészségeset akar.

Aztán elkezdtem gondolkodni, hogy az edény olyan ragadós tőle, amiben sütök, és arra gondoltam a zsír viszont nem, ha az edényre ragad, valszeg a belekre is hasonlóképpen hathat, visszatértem a zsírhoz, én szoktam kisütni. Sertés, vagy kacsa.

Két éve volt a TV-ben egy sorozat? Higgy bennem, hisz orvos vagyok.

Ott sok mindent próbáltak ki, többek között a zsír, olaj, olívaolaj, hogyan hat. Tűzoltókat kértek fel, hogy próbálják ki Angliában. Kacsazsír volt a zsír, az olajra már nem emlékszem melyik főzőolaj volt, és olíva az bitos. Laborban előtte vérvétel volt, sok mindent megnéztek. Majd már nem tudom meddig csak azt a zsiradékot használhatták, amit rájuk osztottak.


A legjobb laboreredményeik a zsírral főzőknek lett, majd az olíva és ezt követte a valamilyen olaj.

2020. okt. 17. 13:11

Főzéshez: extra szűz olíva olaj

Sütéshez: kacsazsír

2020. okt. 17. 13:09
Mindenből nagyon keveset. Nem sütök bő zsírban, olajban semmit. Dinsztelésnél néha még a "leveszsírt" is elhasználom. Vannak ételek amihez kevés vaj- olivaolaj keveréket, rántáshoz napraforgó olajat, paprikás ételekhez sertés (vagy szalonnazsírt). Kacsa vagy libazsírt férjem egy szelet kenyérre, sőt a pecsenyezsír is csemege. Ha néha fánkot vagy lángost sütök, arra napraforgó olaj, de tényleg évente 1x talán.szerintem ki kell tapasztalni mi jó pl a családtagoknak.
5. Charlize (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
2020. okt. 17. 13:02

[link]


Ennél bármi jobb!

2020. okt. 17. 12:57
repceolaj + liba vagy kacsazsír
2020. okt. 17. 11:38
Valóban, a disznózsírnál jobb nincs.
2020. okt. 17. 11:36
Rendes disznózsír
2020. okt. 17. 11:33
Eddig kókuszolajat használtam, de cserélném jobbra. Ti mit használtok és mi az egészséges?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook