Meggyes-vaníliakrémes kosárkák recept
A Meggyes-vaníliakrémes kosárkák hozzávalói:A kosárkákhoz:
1 cs. leveles-vajas tészta
1 felvert tojás
Krémhez:
3 dl tej
2 egész tojás
7,5 dkg cukor
1 cs, vaníliás cukor v. eszencia, v. vanília rúd
5 dkg liszt
A Meggyes-vaníliakrémes kosárkák elkészítési módja:
A szobahőmérsékleten felengedett leveles-vajas tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és tetszés szerinti nagyságú, de legalább 10x10 cm-es négyzeteket vágjuk belőle. A tészta szélétől 2 cm-re késsel vágjuk körbe a tésztát, de ne vágjuk át egészen. Sütéskor a széle jobban fel fog emelkedni, kosarat képezve. Megkenjük felvert tojással. Forró sütőben megsütjük. Amíg várjuk, hogy kihűljön, elkészítjük a vanília krémet, ill. a meggyet kimagozzuk és ízlés szerint lecukrozzuk. A tojások fehérjét a cukor felével, gőz fölött kemény habbá verjük és félretesszük. A vaníliakrémhez a tej 2/3-át a vaníliával feltesszük forrni. A többi hozzávalót a maradék tejjel és maradék cukorral kikeverjük, majd a felforrt tejhez öntve, sűrű vaníliakrémet főzünk belőle. Ekkor óvatosan hozzákeverjük a kemény tojáshabot. Könnyű, habos vaníliakrémet kapunk. A tészta kihűlt. Amennyiben a közepe is felemelkedett volna, egy kanállal gyengéden visszanyomkodjuk, hogy kosárka legyen a közepén. Ezt megtöltjük a vaníliakrémmel, rárakunk a lecsepegtetett meggyből, a tetejére is teszünk egy vaníliakrém-rózsát és meggyszemmel díszítjük. Még szórhatunk rá kevés porcukrot, de enélkül is elég édes a sütemény.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Rozália, 2015. júl. 6. 17:11
A meggyes-vaníliakrémes kosárkák elkészítési módja és hozzávalói.