Falunapi pörkölt recept
A Falunapi pörkölt hozzávalói:(20 főre)
1,5 kg vöröshagyma (tisztítva,kockázva)
1 fej fokhagyma (tisztítva, egészben)
15-20 dkg császárszalonna (kockára vágva)
0,5 kg sertészsír
2 kg köröm
2 kg csülök
1,5 kg marhanyak
1,5 kg disznóhús
1 kg máj
1 kg gomba
3 dl száraz vörösbor
Fűszerek:
bors
őrölt paprika
rozmaring
tárkony
babérlevél
köménymag
4 db zöldpaprika
3-4 db paradicsom
cseresznyepaprika egészben
A Falunapi pörkölt elkészítési módja:
A csülköt kicsontozom és levágom a bőrét, majd a húsát a pörkölthúsnál kicsit nagyobb, falatnyi darabokra vágom. A marhát és a sertésszívet szintén, a májat pedig kisujjnyi csíkokra vágom. Egy megfelelő méretű bográcsban a zsíron aranyszínűre megpirítom a kockákra vágott császárszalonnát, majd hozzáadjuk az apró, félcentis kockákra vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegesre pirul, beleborítom a marhahúst, a csülköt, meg a körmöt.Többször átkeverve addig pirítom míg színt nem kap minden hús, azután megsózom és beleszórom az előkészített fűszereket. Felöntjük a borral és annyi vízzel, ami éppen hogy el nem lepi. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott paprikát, a kettévágott paradicsomot és a fokhagymát. Legalább 3/4-1 órát főzöm. Ekkor adjuk hozzá a sertéshúst, még sót, és ha kell, még önthetünk hozzá bort, esetleg még fűszerezhetjük. Innentől már addig főzzük, amíg megállapíthatjuk, hogy még egy fél óra és elkészül. Ekkor adjuk hozzá a májat és a gombát. Ahogy a máj elkészült, lezárjuk alatta a gázt és késznek nyilvánítjuk a pörköltet. Vigyázzunk, mert a máj pillanatok alatt megkeményedik.
Friss kenyérrel, puliszkával, galuskával, savanyúsággal, ill. friss salátával kínáljuk.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Rozália, 2015. jún. 27. 22:15
A falunapi pörkölt elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.