Mecseki boros csülök recept
A Mecseki boros csülök hozzávalói:Sertés hátsó csülök (nyers),
bacon szalonna,
füstölt házi sonka,
hagyma,
fokhagyma,
füstölt kolbász,
őrölt fekete bors,
gomba,
zöldpaprika,
paradicsom,
tejföl,
édes fehérbor,
só,
vegeta,
burgonya,
babérlevél,
fűszersó.
A Mecseki boros csülök elkészítési módja:
A csülköt kicsontozzuk, kiterítjük, majd a következő alapanyagokkal terítjük be: Vékony szeletekre vágott házi sonka, hagymakarika, fokhagyma, bacon szalonna, kolbászcsíkok, fűszersó, kevés őrölt bors. Ha ezzel készen vagyunk, a csülköket összetekerjük eredeti formájába és húshálóba helyezzük. Egy pároló edénybe tesszük, ügyelve arra, hogy a csülök ne érjen bele a babérleveles, hagymás, fokhagymás lébe. Gondosan lefedjük, majd közel három órára lassú lángra feltesszük párolódni. Ezután elkészítjük a sütéshez szükséges ragut, a következőképpen: az összevágott gombát egy kevés lepirított szalonnára és hagymára rakjuk és lassú tűzön elkezdjük lesütni. Ha már a gomba egy kicsit összeesett, hozzáadjuk az összevágott zöldpaprikát és paradicsomot és tovább pároljuk egybe az egészet. Fűszerezzük egy kevés vegetával, borssal, fokhagymával. Mielőtt a zöldségek teljesen megpárolódnának, felöntjük egy, 1/3 édes fehérbor-2/3 tejföl arányú szósszal. Addig főzzük, míg egy közép-sűrű raguvá nem áll össze. A megpuhult csülköket kibontjuk a hálóból, felszeleteljük kb. 2 cm vastag szeletekre és egy tepsibe helyezzük. Mellé teszünk félig főtt burgonyakarikákat és ráöntjük a tejfölös ragut. Forró sütőben készre pirítjuk.
Ez a recept a "résztvevők" számától függően alakítható. 2 személyre 1 csülökkel kezdve, és ehhez igazítva a fűszereket, ízlés szerint.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Rozália, 2014. okt. 25. 09:31
A mecseki boros csülök elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.