Mecseki boros csülök recept

Sertés hátsó csülök (nyers),
bacon szalonna,
füstölt házi sonka,
hagyma,
fokhagyma,
füstölt kolbász,
őrölt fekete bors,
gomba,
zöldpaprika,
paradicsom,
tejföl,
édes fehérbor,
só,
vegeta,
burgonya,
babérlevél,
fűszersó.
A Mecseki boros csülök elkészítési módja:
A csülköt kicsontozzuk, kiterítjük, majd a következő alapanyagokkal terítjük be: Vékony szeletekre vágott házi sonka, hagymakarika, fokhagyma, bacon szalonna, kolbászcsíkok, fűszersó, kevés őrölt bors. Ha ezzel készen vagyunk, a csülköket összetekerjük eredeti formájába és húshálóba helyezzük. Egy pároló edénybe tesszük, ügyelve arra, hogy a csülök ne érjen bele a babérleveles, hagymás, fokhagymás lébe. Gondosan lefedjük, majd közel három órára lassú lángra feltesszük párolódni. Ezután elkészítjük a sütéshez szükséges ragut, a következőképpen: az összevágott gombát egy kevés lepirított szalonnára és hagymára rakjuk és lassú tűzön elkezdjük lesütni. Ha már a gomba egy kicsit összeesett, hozzáadjuk az összevágott zöldpaprikát és paradicsomot és tovább pároljuk egybe az egészet. Fűszerezzük egy kevés vegetával, borssal, fokhagymával. Mielőtt a zöldségek teljesen megpárolódnának, felöntjük egy, 1/3 édes fehérbor-2/3 tejföl arányú szósszal. Addig főzzük, míg egy közép-sűrű raguvá nem áll össze. A megpuhult csülköket kibontjuk a hálóból, felszeleteljük kb. 2 cm vastag szeletekre és egy tepsibe helyezzük. Mellé teszünk félig főtt burgonyakarikákat és ráöntjük a tejfölös ragut. Forró sütőben készre pirítjuk.
Ez a recept a "résztvevők" számától függően alakítható. 2 személyre 1 csülökkel kezdve, és ehhez igazítva a fűszereket, ízlés szerint.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Rozália, 2014. okt. 25. 09:31
A mecseki boros csülök elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.