Matek házi feladatban tudna valaki segíteni? (tudásbázis kérdés)
A megoldás jó, csak csináltál egy számcserét, így aztán mégis számszakilag hibás :-)
A két szám összege nem 17.684, hanem 17.864.
Ha 11x = 176.840 ahogy írtad, akkor
x = 16.076,363636 lenne
Milyen igaz!!!
Halál egyszerű: X + 10X = 17684
Azért általánosban törekszünk arra, hogy szöveges feladatnál a legkisebb ismeretlen legyen x.
Ennél a feladatnál teljesen rendben van az, hogy a kisebb x, a nagyobb pedig ennek tízszerese. Az adatok megadásánál megbeszéljük, hogy mindkettő lehetséges, de egyszerűbb ha "szorzunk":)
De valószínűleg így tanulták:
Ahhoz, hogy a törtet "eltüntessük", szorozzuk meg az egész egyenletet 10-zel (hiszen 10 van a tört nevezőjében)
X + X/10 = 17684 ----> / x10
10X+X = 176840
11X = 176840
X = 16240
AZ X-et leírhatjuk úgy, hogy 10/10X (hiszen a 10/10=1, tehát az egy X. És így már könnyű a törttel játszani:
10x/10 + x/10 = 17684
az törteket összeadom:
11x/10= 17684
11x = 176840
x= 16240
Ha van egy szám és a végén lévő nullát elhagyod, akkor az azt jelenti, hogy tízzel osztottad, nem?
(például a szám a 40, ha a nullát elhagyod a végéről, akkor a szám a 4. Tízzel osztottad)
A feladat megoldása egy egyszerű egyenlet:
x + x/10 = 17864
Nem védeni akarom a tanárokat, mert tényleg vannak, akik alkalmatlanok a pályára. Mi szerencsések vagyunk, mert heti 4 órában van matek, de sok helyen 3 óra. Heti 4 órával is képtelenség befejezni a könyvet. Amilyen tempóban haladunk, egy gyenge képességű is megtanulja. Amelyik nem, az nem is akarja vagy nem normál ált. iskolába való (ilyen is van). Korrepetálás is van és szívesen jönnek, kérdeznek, ha nem értenek valamit. Általános még szorgalommal megy minimum 3-asra, de gondolkozni, korábbi tudásra építeni már ott is kell.
Középiskolában még rosszabb a helyzet. Egy gimnáziumi osztály fele nem oda való. Csak ciki szakiskolába menni. Helyette szenvedjen szegény gyerek a gimiben:( Matek érettségin úgyis átrugdossák szóbelin, mert az írásbelit nem tudja megírni. Itt már a szorgalom szinte semmire nem elég:(
Mi lenne a megoldás? Fejlesztő pedagógus már alsóban.
Szia!
Nekem is nyugodtan íthatsz ha elakadsz a 7-dik osztályig képben vagyok,de párszor már én is megízzadtam.Volt olyan hogy elírás volt a könyvben,a tanár nem is tudta mit adott fel.
Látom nem csak nekem szóltak be,de majd megunják mint a gyerekek.
Nem sokat nem szégyen segítséget kérni!
Te biztos mindent tudsz vagy 20 diplomád van és senkitől soha nem kérsz,de a legtöbben szercsére nem ilyenek vagyunk!!!
Kérdezni sose szégyen, erre a 8.ok fiam osztályfőnöke hívta fel a figyelem,de biztos ő is hülye!!
Ez pont olyan mintha valaki éhezne de túl ciki neki pl az önkormányzattól segítséget kérni mert, hogy néz az ki,megszólják stb..
Az dögöljön éhen!!
az igaz, de így?
én nem emlékszem, hogy miket tanultunk, csak azt tudom, hogy növérem (aki 75-ös), negyedikes gimnazista volt, matek tagozatos, és nem tudott az én negyedikes (általánosos) feladatomban segíteni :-)