Második babánál hány éves korától kapok gyest? (tudásbázis)
Nna, ezt én is megnézem!
Köszi.
Közben megtaláltam az erre vonatkozó leírást, akit érint az tegye magáévá. Nekem jó hír, szintén 2 év!!!!
A munkaadóm elvileg nem tud kitenni, hogyha nem megyek vissza dolgozni nem?
De visszakanyarodva, hogyha maradok 3 évig és az első gyerekem gyesébe beleszülöm a második babát akkor kezdpdik minden előlről ugyanazzakl a számítással mint az első babánál?
Köszi csajok, megnyugtattatok!!!
Annyira biztosra mondta a kedves szomszéd, levegőt se vettem pár percig. :O)
És valaki tudja esetleg, hogy mivel nem megyek vissza dolgozni az első gyerkőc után hanem, 3 évig vagyok itthon -és gyes alatt szülök akkor miből számolják a következő babánál a gyedet?
Zizi :OD
Még fogyok egy kicsit aztán jöhet :O)
Semmi pánik Zsu:)
2 évig kapunk gyedet,majd a harmadik évben O,azaz nulla forintot:(
Ha megteheted,akkor otthon maradsz vele,hogy a bölcsit elkerüljétek,ha nem,akkor irány a munkahely és a bölcsöde.
Küldhetem a gólyát?:)Hajrá:)
Nekem is lenne egy ide kapcsolódó kérdésem:
Jelenleg gyesen vagyok 29 hónapos kislányommal, és szeretnénk másik babát. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel ha a lányom betölti a három évet és visszamegyek dolgozni, akkor a következő szülésig nem lesz meg a 365 napom. A gyes is munkaviszonnak számít? Tehát ez is beleszámít a 365 napba, hogy jelenleg itthon vagyok gyesen?
Amennyiben az első gyerekkel lehettél 2 évig gyeden ( márpedig igen), akkor a másodikkal is lehetsz.
Az kérdés, hogy ha gyes alatt szülsz, akkor a gyesen töltött napok száma levonódik-e a 2 év gyedből és csak gyest kapsz-e.
Mivel a 2. gyerek nem születik meg idén április 30ig, így az új szabályozás fog majd Rátok vonatkozni. Tehát a gyerek két éves koráig járnak majd az ellátások, amennyiben van megelőzően 365 nap biztosítási idő - akkor két éves koráig gyed jár és gyes nincs. (a másik verziót nem írom le mert nem vonatkozik rád).
Sziszi
A 2010. április 30-a után született gyermekek esetében gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken.
Az elfogadott törvénymódosítás értelmében elmarad a családi pótlék 2009 szeptemberi korrekciója és a 2010-es emelése
2009 szeptember 1-től családi pótlék növeli az adóalapot.
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a gyes, a gyed és a családi pótlék szabályainak módosításait.
A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken. A törvényjavaslat szerint a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek a gyes- és gyed-változások.
A két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet.
A terhességi-gyermekágyi segélynél változás még, hogy a jogszerző időbe nem számítható be a felsőoktatásban eltöltött idő egésze, hanem csak 180 napot lehet majd belekalkulálni. A szociális tárca számításai szerint a gyedre vonatkozó változások az igénybevevők alig 5 százalékát érintik majd. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd.
A gyermekgondozási segélynél (gyes) a jövőben sem lesz szükség jogszerző időre, ám ennek időtartama háromról két évre csökken, kivéve az ikerterhességeket, ahol továbbra is három évig kapják a kismamák a pénzt.
A három vagy több gyermeket nevelőknél a gyermeknevelési támogatás (gyet) eddig a legkisebb gyerek hároméves korától nyolc éves koráig járt. A törvénymódosítással az alsó határ három évről két évre módosul, a felső határ azonban nem változik. Ez azt jelenti, hogy egy évet nyernek a főállású anyák.
Kénytelen voltam itt feltenni a kérdésemet, mert mindenhol más infót találok a témában.
Nagyon érdekelne, hogyha 3 évig maradok itthon első gyermekemmel és közben megszültik a kistesó, akkor igaz az, hogy a kistesónál már csak 1 évig kapok gyedet onnantól kezdve csak a gyes jár?
Padlótfogtam amikor egy ismerősöm ezt állította...:O(
További ajánlott fórumok:
- ~~~dupla szólánc~~~ két szót kell írni, az ELSŐT az utolsó befejező betűjével a MÁSODIKAT az első utolsójával
- Gyed a második babánál
- Nektek is a második babánál nagyobb volt a hasatok?
- Gyed alatt születik meg a második baba, mennyivel kapok kevesebb gyedet?
- Terhességi tünetek (hányinger, stb) második babánál
- GYES mellett jön a második baba!Mi ilyenkor a teendő?A második után táppénzt kapok vagy GYED-et?