Marcipános-túrós püspökkenyér recept
A Marcipános-túrós püspökkenyér hozzávalói:A tésztához
25 dkg tehéntúró
15 dkg vaj (megolvasztva, langyosra hűtve)
10 dkg porcukor
2 db tojás
3 ml mandulaaroma
3 ek rum
20 dkg mazsola
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg mandula (héj nélkül, durvára vágva)
1 csomag sütőpor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg finomliszt
A marcipántöltelékhez
10 dkg marcipán (nyers massza)
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg cukor
0.5 csomag vaníliás cukor
A tetejére
15 dkg vaj
5 dkg cukor
0.5 csomag vaníliás cukor
A Marcipános-túrós püspökkenyér elkészítési módja:
A marcipántöltelékhez a felkockázott marcipánmasszát és az apróra vágott szárított sárgabarackot összegyúrjuk a kétféle cukorral. Kb. 30 centi hosszú hengert formálunk belőle, fóliába tekerjük és hűtőbe tesszük. A villával összetört túrót összedolgozzuk a tojásokkal, a cukorral, a rummal és a mandulaaromával. A megmosott és leszárított mazsolát a kandírozott narancshéjjal és a mandulával együtt egy nagyobb serpenyőben, állandóan kevergetve összemelegítjük. Hozzákeverjük a sütőporos, mézeskalács-fűszeres lisztet. Az olvasztott vajat és a lisztes egyveleget felváltva, kisebb adagokban a tojásos-túrós masszához dolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett felületre téve kb. 30 centi hosszú cipóvá formáljuk, és hosszanti irányban a közepébe mélyedést formálunk. Ebbe tesszük a fóliából kicsomagolt marcipántölteléket és gondosan összehajtjuk a tetején a tésztát, alaposan összenyomkodjuk. Vékonyan vajazott sütőlapra tesszük a püspökkenyeret, köré többrétegű, széles alufóliából csíkot tekerünk, hogy segítsen tartani sütés közben a tészta formáját. 160 fokra előmelegített sütőbe téve, 20 percenként a tetejét olvasztott vajjal megkenegetve, kb. 60-70 perc alatt megsütjük. (Ha a teteje nagyon elkezdene pirulni, konyhai papírtörlővel letakarjuk.) A még forró püspökkenyérre kenjük a maradék vajat és meghintjük kétféle cukorral.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2015. okt. 15. 16:18
A marcipános-túrós püspökkenyér elkészítési módja és hozzávalói.