Már nem tudom, mit főzzek! (beszélgetés)
Az egyik leghagyományosabb és legnépszerűbb szakácskönyv a Horváth Ilona...
Azt hiszem, a rakott krumpli/karfiol/kel is elég egyszerű, kiadós.
Van egy olyan könyv is, nagyon praktikus: 7főre, 2 főre:o)
Sok sikert!
Sosem értettem ha valaki nem szereti a tököt meg a cukkinit, hisz ezeknek semmi ízük, olyan lesz, amilyet adunk neki. Ezek szerint vmi vacak kaját ettél össze és rosszak a tapasztalataid. Nagyon jó kis helykitöltők amúgy, lecsóban, bármiben. (Mákostésztában nem :D)
Egyszer ettem ananászbefőttet, ami tökből volt. Óriási ötlet szerintem...
Sok hozzászólás van, lehet mazsolázni kedvedre.
"Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink"
Ami megmarad a paprikáskrumpliból, másnap krumplis tészta jó borsosan, savanyúsággal;
Rakott karfiol jó morzsásan, tejfölösen, kolbászkarikákkal; máj, csirkecomb baconba tekerve és úgy megsütve; bableves, baromfigulyás, császármorzsa, rizskoch, tejberizs áfonyával, vaníliapudinggal; sült krumpli sajttal, fokhagymás majonézzel; almát, őszibarackot betűzni a csirkecomb-mell bőre alá, és irány kisütni. A töki pompos is kiadós; A karajba szúrhatsz kolbászt, aszalt szilvát; vesepecsenyébe szintén kolbászt, de símán szeletelve, sózva hirtelen sütni.
Aztán pirított velő, (lehet tojással is), lecsós máj, hirtelen sült máj. Rakott káposzta, kel; túrógombóc vaníliás tejfölöntettel.
A zöldborsót lehet pörköltnek, levesnek, rizzsel, főzeléknek, párolva.
Krumpligombóc núdlinak, a leve levesnek...
Aztán a legegyszerűbb savanyúság: leszelve, picit besózva, citromlé és olívaolaj rá, aztán vegyesen; most aktuális a kovászos uborka (kenyér, uborka, só, fokhagyma, és a napra tenni).
Húsos rizsek, tarhonyák, pizzák.
Főtt hús mellé paradicsommártás, kompótok; gyümölcssaláták. A jó öreg paprikáskrumplit is sokféleképpen lehet elkészíteni; káposzta paradicsomosan, töltve; lecsó szintén (jól befűszerezve): natúran, tojással, kolbásszal, cukkinival, rizzsel, tarhonyával, nokedlival...
Kezdetnek inkább egytálételeket ajánlanék, utána világos, majd piros levesek; pörkölt különböző körettel; tészták, palacsinták (sósan, édesen, különböző töltelékekkel), (az utóbbi később hortobágyivá alakítva); sült, rántott, párolt húsok zöldségekkel; fasírt, mellé főzelékek;
különböző tojásételek: tükör, omlett, szalonnás, sonkás, kolbászos, paprikás, gombás;
aztán rántott zöldségfélék rizzsel, vegyes zöldségekkel;
Jutott még eszembe látványos (mert szép színes) és finom étel:
Bácskai rizses hús (ez pörkölt rizzsel és mirelitből zöldborsós, répás, fehér répás keverékkel szinesítve)
Szegedi tarhonyáshús.
1.Főzz zöldségeket. Répát, brokkolit, cukkinit, zöldbabot, krumplit, bármilyen idényzöldséget.
Hagymát dinsztelni, utána zutty rá kockára vágott csirkemellet (Ha vega kaját akarsz, akkor ezt a lépést kihagyod) kifehéredésig pirítani olajon, aztán zúzott fokhagymát rá, borsot. Kicsit kavargatni, amíg végre jön a jó kis sült fokhagymaillat, ezután a főtt zöldségeket rá, jó sok curry fűszerkeveréket (vagy kurkumát és csilit), sót, kevés paradicsomlevet. 10 percig még rotyogtatod, kostolgatod, hogy a só elég-e, és kész. Rízst főzöl hozzá, és csináltál egy jó kis indiai ízű kaját.
Én már nem vagyok friss háziasszony, de mivel nálunk a férjem főz, így ha mégis nekem kell főznöm, szeretek olyanokat csinálni, ami mellett nem kell órákat állni, míg elkészül, nem kell utána sokat mosogatni, és mégis finom, és nem annyira hétköznapi mint egy főzelék. Így mikor rám jut a főzés, ilyeneket szoktam csinálni például (receptet nem írok, én is mindig a netről nézem):
Hentes tokány,
Bakonyi gombás szelet,
Grillezett cukkini.
Szia! Van olyan fórum, hogy "Mai menü, avagy nyújtsunk ötleteket a tanácstalanoknak"...
Sok-sok ötletet találhatsz, naprakészen. :-)
Nekem pedig van egy főzőcskézős klubom, ha van kedved, oda is benézhetsz, szívesen látlak.
Nokedlis borso, Lecsó, Főzelékek tömkelege, Különfajta paprikások, Vadasok, Pörköltek! Desszert: Tiramisu :)
Rengetek jó oldalt találsz a neten erről! :)
Mikor valami innyencséget akarok én is ott böngészek! :)
Sok sikert! :)
Attól függ,mit szerettek. Husos kaja vagy vega. Ki,milyen alapanyagot nem szeret stb... mert így elég (túl) széles a skála:o)
Általában,ami nálunk bejön borsófőzelék, akármilyen feltéttel, a rántott cuccok (ha kezdő vagy sajttal ne nagyon próbálkozz) bolognai vagy milánói. Gondolom, vmi randiszerű dolgoról lehet szó (hát akkor puffasztót semmiképpen :o)