Már a második antibiotikumtól pöttyösödne ki a lányom? (beszélgetés)
A penicillin allergia nem mindig az elso kuranal jon ki. Van olyan, hogy az elso kura vegen van csak potty, es mikor legkozelebb adod neki, mar emlekszik a szervezet es nemcsak potty, hanem puffadas is lesz az arcan, szajan. Es a pottyok mar nem mulnak el egyhamar. Ha ezek utan harmadik kurat is csinalsz neki, mondjuk eltelik par honap vagy egy ev, akkor is emlekszik a szervezet es ilyenkor mar szamithatsz anafilaktikus sokkra is. Szoval siman lehet allergia attol meg, hogy mar volt egy kura.
A masik spektrumu antibiotikum (cedax, sporak) nem tartalmaz penicillint, de azoknak az 5%a, akik penicillinre allergiasak, a cedaxra is azok. Szoval ez sem garancia.
Az enyemek mind allergiasak penicillinre es a lanyomnal egyszer felmerult, hogy antibiot kapjon, azonnal szoltam, hogy a tesonal mar kiderult az allergia, igy neki azonnal cedax-al probalkoztunk. Egyetlen adagot kapott, negyedoran belul feldagadt a szaja es tele lett pottyokkel. Igy nem is csinaltuk vegig a kurat, es megis meggyogyult. De latod, nincs 2 egyforma gyerek, a fiamnal a 6. napon derult ki, a lanyomnal azonnal, ezek a reakciok egyeniek
Én szoktam lenni kiütéses gyógyszertől és a férjem is. Nekünk jellemzően a derekunkon, hónaljban, nyakon és combhajlatban vannak kiütések. Egész apró, élénk piros pöttyök sűrűn foltokban. Ilyenkor abba hagyjuk a gyógyszert és iszunk kálciumot. Általában 2-3 nap után jönnek elő a kiütések, ekkorra meg is gyógyulunk.
Vigyázni kell nagyon a gyógyszer allergiára! Láttam már csúnya allergiás reakciót is gyógyszertől, ami nagyon hamar kijött, nagyon hamar elhatalmasodott és kórház lett a vége.
De inkább kifelé jöjjön.
Nézd meg az összetevőket, hogy van e benne hasonló anyag és ha van mindkettőbe, akkor szinte már tudod is mi okozza.
Már a második antibiotikumtól pöttyösödne ki a lányom?
Kislányomnak mandula gyulladása van. Piros torokkal indult, de a cataflan sziruptól nem jött rendbe ez lett belőle. Először Zinnapot írt fel a doki, amitől szinte azonnal kis pöttyök jelentek meg az arcán meg a kezén., ami kb 20 perc múlva elhalványultak majd elmúltak. Felhívtam a dokit, azt mondta nem hiszi, hogy a gyógyszer, de azért reggel csak felet adjak belőle kezdésnek. Beadtam, kb másfél órára pár pötty lett a a karján, de megint gyorsan elmúlt, egyszer vakarta mindössze. A dokit megint hívtam, azt mondta akkor cseréljünk, így FROMILID-et kaptunk helyette, amit estére adtam be. Ilyet már szedett, akkor emlékeim szerint nem volt gond ( bár egyszer már voltak ilyen pöttyei 2 napig, de tuti nem szedte pont akkor az antibiotikumot). Most, kb 2 óra múlva fektetésnél láttam, hogy megvakarta a csuklóját, amin négy, már halvány pici pötty volt. Lehetséges, hogy még a régi miatt lenne? Vagy erre is allergiás lehet, annak ellenére, hogy nem volt gond vele egy éve?A tájékoztatón gyakori mellékhatásként tüntetik fel a kiütést, és nem írja, hogy ilyen esetben hagyjuk abba, míg a másiknál írta. Hívjam fel reggel a dokit? Vasárnap állítólag nehezen lehet elérni, de ha reggel beadtam a gyógyszert és megint pöttyös lesz, csak fel kell.
További ajánlott fórumok:
- Második osztályos lányomnak a Kincskereső kisködmön a kötelező olvasmány. Reális ez?
- Másfél éves kislányom lassan egy hete lázas, antibiotikum mellett. Más is elkapta ezt a makacs vírust?
- Segítsetek!15 hónapos kisfiam második antibiotikumát kapja és három napja nem hajlandó semmit meg enni csak a tejet issza meg illetve a teát
- A másfél éves kislányom candidát kapott az antibiotikumtól, hasmenése van, nem akar enni semmit. Mi a teendő?
- Szoptatás alatt antibiotikum? 8 hós szoptatott kislányom mellett mandulagyulladásra Amoxxicillin 1000-t írt fel a doki. Beszedjem?
- Foghúzás után írtak fel antibiotikumot, viszont a kislányom még napi 1x szopizik, mi legyen?