Mákos sütemény recept
A Mákos sütemény hozzávalói:tészta:
-30 dkg liszt
-15 dkg margarin
-5 dkg porcukor
-2 db tojás sárgája
-1/2 dl tej
-1/2 tasak sütőpor
-csipet só
töltelék:
-15 dkg liszt
-5 dkg margarin
-20 dkg darált mák
-15 dkg porcukor
-2 dl tej
-1/2 tasak sütőpor
-2 cl sütőrum
-2 db tojás fehérje
-1 db citrom reszelt héja
-kb. 10 dkg lekvár
20*30 cm-es tepsi
A Mákos sütemény elkészítési módja:
A töltelék elkészítése: A margarint a porcukorral habosra verjük, majd a tejet, rumot és citromhéját hozzáadjuk. A lisztel összekevert sütőport és mákot is hozzákeverjük. Végül a keményre vert tojásfehérjét is óvatosan, hogy ne törjön összedolgozzuk. A tészta hozzávalóit összeállítjuk, majd két cipóra osztjuk. Az egyik annyival legyen nagyobb, hogy az kerül alulra és a tepsi oldalfalához. Ezzel kezdjük a nyújtást. Majd megkenjük a lekvárral és ráöntjük a tölteléket, majd rátesszük a tészta másik kinyújtott felét. Villával megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vághatjuk. A tetejét beszórhatjuk porcukorral, de készíthetünk hozzá vaníliaöntet is.
Ha olyan süteményt sütök, amihez a tojást külön kell felverni, mindig először a tojásfehérjét verem föl, hogy ne keljen mosogatni a habverőt.
A hab tartósabb, ha a cukor egy részét hozzáadjuk.
Úgy keverem a tésztához, hogy először egy részét kb. a felét keverem a tésztához, így a második fele már biztos könnyű hab marad.
Jó sütést!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: boldogabban, febr. 22. 13:30
A mákos sütemény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.