Mákos-narancsos zserbó recept
A Mákos-narancsos zserbó hozzávalói:A tésztához
60 dkg finomliszt
csipetnyi só
30 dkg Rama
1,5 dkg élesztő
0,75 dl tej (kb)
késhegynyi szódabikarbóna
2 db tojás
8 dkg kristálycukor
A tepsi kikenéséhez
Rama
finomliszt
A töltelékhez
50 dkg jóféle sárgabaracklekvár
45 dkg darált mák
5 evőkanál porcukor (a lekvár édességétől függ)
1 db narancs reszelt héja
50 dkg jóféle narancslekvár
A mázhoz
15 dkg kristálycukor
5 evőkanál víz
3 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg Rama
A Mákos-narancsos zserbó elkészítési módja:
A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, három részre osztjuk és egyenként cipóvá formáljuk. Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 cm-es lappá nyújtjuk és egy Ramával kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk. Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük. A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk, a vizet rákanalazzuk, kevergetve felforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű a tűzről lehúzzuk és a Ramát beledobjuk. A zserbó tetejére simítjuk és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul és az íze összeérik.
Készíthetjük úgy is, hogy a cukros mákot a lekvárral összekeverjük, így kenjük a tésztára.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2015. dec. 2. 09:51
A mákos-narancsos zserbó elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.