Mákos mogyorótorta karamellel recept
A Mákos mogyorótorta karamellel hozzávalói:egy 24 cm-es tortaformához:
12 dkg vaj
12,5 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
1 narancs reszelt héja
3 dkg liszt
12,5 dkg mogyoró
15 dkg ricotta
2 evőkanál darált mák
csipet só
A karamellhez:
15 dkg kristálycukor
2 dl tejszín
A Mákos mogyorótorta karamellel elkészítési módja:
A mogyorót megpörköljük, a héját ledörzsöljük, majd ledaráljuk (nekem saját mogyoróm volt, a sütőben pörköltem meg és utána ledaráltam). A vajat és a cukrot egy tálba tesszük, robotgéppel jól kikeverjük. Állandó keverés mellett egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a ricottát, majd állandó keverés mellett kanalanként belekeverjük a mogyorót, a mákot, végül a lisztet. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, apránként, óvatosan, keverőlapáttal a masszához keverjük. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütjük légkeverésnél 150 fokon, kb. 25 perc alatt. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk langyosra hűlni. A karamellhez a cukrot serpenyőbe öntjük, elkezdjük felolvasztani. Ha már szép aranybarna színűre karamellizálódott, hozzáöntjük a tejszínt, ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de addig kevergetjük, míg újra teljesen feloldódik és besűrűsödik a karamell. Tálaláskor a tortaszelet tetejére csorgatjuk a karamellt, ízlés szerint még vaníliafagylaltot is kanalazhatunk mellé.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: mese, 2012. szept. 13. 23:09
A mákos mogyorótorta karamellel elkészítési módja és hozzávalói.