Mákos-mézes kocka almatöltelékkel recept
A Mákos-mézes kocka almatöltelékkel hozzávalói:Tészta:
20 dkg finomliszt
10 dkg darált mák
csipet só
1 tk sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj vagy margarin
1 egész tojás
2 ek méz (én akácmézet használtam, de a vegyes virágméz is tökéletesen megfelelő)
3 ek tej
Töltelék:
3-4 baracklekvár
1 kg alma (5-6 kisebb darab)
2 ek cukor
1,5 tk fahéj
1 ek rum
Szórás:
1 ek porcukor
A Mákos-mézes kocka almatöltelékkel elkészítési módja:
Először elkészítjük az almatölteléket. Ehhez nincs is más dolgunk, mint az almákat meghámozni és apró kockára felvágni. Ezután tegyük egy lábasba, kanalazzunk rá a cukrot, adjuk hozzá a fahéjat és a rumot, majd lefedve pároljuk puhára kb 20-25 perc alatt. A tésztához keverjük össze a lisztet a sütőporral, a csipetnyi sóval és a mákkal. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, azaz a kockára vágott vajat, a vaníliás cukrot, a tojást, a mézet és a tejet. Kézzel alaposan gyúrjuk össze. Finom, lágy, könnyen formázható tésztát kapunk. Ezt válasszuk két részre és lisztezett felületen nyújtsuk ki mindkettőt egy 20*30 cm-es tepsi méretére. Az első tésztalapot helyezzük a kivajazott tepsibe. Ujjainkkal egyenlítsük el, hogy legyen mindenhol egyforma vastagságú a tésztalap. Egy villával szurkáljuk meg, hogy a gőz szabadon tudjon távozni és tésztánk alaposan süljön át. Ezután egyenletesen kenjük le a baracklekvárral a tésztát. Ha ezzel végeztünk, halmozzuk rá az almatölteléket. A maradék tésztát ekkor rakjuk rá, szépen simítsuk el és ha kell foltozzuk ki a tésztát, sehol se jöjjön ki a töltelék, majd ezt is óvatosan szurkáljuk meg villával. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg kihűl, majd hintsük meg porcukorral. Kockára szeletelve tálaljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2017. jún. 21. 09:00
A mákos-mézes kocka almatöltelékkel elkészítési módja és hozzávalói.