Mákos bobajka recept

A Mákos bobajka hozzávalói:
a tésztához:
40 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 db tojás sárgája
1 teáskanál kristálycukor
1,5-2 dl tej
5 dkg vaj
csipet só.

kevés liszt a forgatáshoz, vaj a tepsi kikenéséhez

a mártogatáshoz:
6-7 dl tej
2 csg vaníliás cukor

a szóráshoz:
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja


A Mákos bobajka elkészítési módja:
Először elkészítjük a tésztát. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval, a tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal robotgéppel bedagasztjuk, hogy sima, lágy kelt tésztát kapjunk. (Ha a tészta túl kemény lenne, egy kevés langyos tejet adhatunk hozzá.) A tésztát letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, és két részre osztjuk, és a két részt hengerré sodorjuk. A két hengert egyenként 30 korongra vágjuk. A korongokat lisztben megforgatjuk, és a vajjal kikent tepsibe tesszük. Újabb 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben (160 fok) arany barnára sütjük (kb. 30 perc). A mártogatáshoz a tejet megforrósítjuk, belekeverjük a vaníliás cukrot. A kisült korongokat - kisebb adagokban - a tejbe áztatjuk, óvatosan, hogy el ne törjenek egy kivajazott tepsibe, vagy tűzálló tálba rakjuk, és rétegenként a porcukorral, citromhéjjal elkevert mákkal meghintjük. Előmelegített forró sütőben (200 fok) kb. 10 perc alatt készre sütjük.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A mákos bobajka elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook