Májcirrózis (beszélgetés)
Zoee9
Én végigcsináltam vele ezt az egészet..senkinek nem kívánom hogy ezt átélje. Őszinte leszek, ha már hasvíz van, az dekompenzált májcirrózis, rosszak a kilátások. Sajnálom.
Zoee9
A párom február 8án meghalt ebben a betegségben. Neki is volt hasvize,varixvérzése, nagyon súlyos betegség ez. Neki is alkoholtól lett ez a betegség. 2017ben letette az italt, de akkora már kialakult nála a visszafordíthatatlan szervkárosodás. Utána még éveket élt valahogy, gyengén, fáradékonyan, 2023ban jött neki vérszékelés, hasvíz, ő még TIPSet is kapott, de azzal csak a gond volt utána. Azt mondta az orvosa hogy a vérzést sikerült elállítaniuk, viszont lett neki egy spontán bakteriális hashártya gyulladása, ami a halálát okozta végül. A végén már hetente kellett volna csapolni. Borzalmas betegség.
Ismertem egy embert, aki alkoholista volt és májrákja lett. Minden előjel nélkül besárgult, kómába esett és 1 hét múlva meghalt. 53 éves nő volt. Az alkoholizmusa ellenére imádni való.
Ha még nincs áttét, akkor máj transzplantáció segíthet, de mindenképp orvossal kell egyeztetni. Jocky a Dallasból is ilyet csináltatott...
le lehet győzni, egyén függő, h ki meddig bírja egy alkoholista mellett, és ha ő nme akarja, akkor hatni semmivel nem lehet rá....
Apámra az hatott végérvényesen, amikor ő találta meg a halott anyját ('95-ben). Aztán delérium tremens, meg minden egyéb kíséretében pszichiátria, és azóta egy kortyot se ivott. Előtte kijózanodni se tudott, olyan mértékben. Anyám kitartott mellette, de sztem csak azért mert nagyanyám a szomszédban élt, és volt kihez menni panaszra, lelki támogatásért, stb. Mióta nem iszik, minden ok köztük.