Mahagóni színű bútorhoz milyen színű falat válasszak, illetve bordűr csíkot? (tudásbázis)
Itt a nekem való kérdés :)
Nos, ha már mahagóni: ő ugyebár meleg tónus, és szép, karakteres árnyalat, elég telített is. Falszínben kerülendő az éles kontraszt (mindegy, h komplementerről, v hideg-melegről v bármi másról beszélünk), így kerüld a túl telített színeket. Fehér/szürke hozzáadásával világosítottat/tompítottat kell keresni. Mivel minden színből sok-sok árnyalat áll rendelkezésre, látatlanban nem érdemes 1-et megnevezni, főleg, h nem nevezted meg a bútorcsaládot, és azt így nem tudom megnézni. Azt sem írod, milyen fekvésű a helység, pedig a benapozottság eloszlása befolyásolja az árnyalatot. Ha reggel süt oda legtöbbször a nap, akkor kis plusz kék felhang várhatóm napközben sárga, estefelé narancs. És ott a mesterséges fény is: abból milyen típusú izzókat használsz mekkora hatósugárral.
1 tuti módszer van: kísérletezgetés oly módon, h egy nagyobb felületű színmintát kérsz, és azt megnézitek minden napszakban ott élesben az adott helységben, és mesterséges fénynél is. Én nem feltétlen ellenezném a fehéret sem, és annak is léteznek tört árnyalatai. A bútor stílusa is fontos, pl a minimál tűri legjobban a kontrasztot színek terén...
Ha gondoldod, írd be a bútorcsalád nevét, megnézem. (jaja, lelkes tanuló lakberendező... ;) ) Nekem épp ez az ijesztő sokmindenség tetszik benne, amit mind-mind figyelembe kell venni...