Magasabb koleszterinre van bevált diétás étrendetek? (beszélgetés)
De nem ugyanaz a vegetàriánus és a vegán. Az első az eszik tojást és tejterméket is, szóval van ott bőven állati zsír.
Ha a vegánokat vesszük, akkor max akkor van magas koleszterinszintjük, ha folyton cukros dolgokat esznek és mindent olajban sütnek, csupa szemét kaját esznek, ez a 3 együtt. De ez a ritkàbb szerencsére, a többségüknek alacsonyabb a koleszterinszintje.
+
Ha a pajzsmirigy alul működik, akkor is lehet magas a koleszterin szint.
Sok embernek például vegetáriánusként magas lesz a koleszterinszintje. Mi ennek az oka? Az, hogy az epe, nincs meghajtva, amit a máj termel, és amíg a „lefolyóban” ez nem ürül ki, addig a máj nem termel új epét, így pedig visszaszívódik és megemeli a koleszterin szintet. Tehát az ember azt gondolná, hogy vegetáriánusként alacsony a koleszterinje, de emiatt mégis az ellenkezője következhet be. Ilyenkor olajokkal meghajthatjuk azt és általában rendezi a dolgokat.
A 6.6-os koleszterint csak a hagyomanyos, nyugati orvoslas tartja magasnak. Nekem mar 6-ra gyogyszert akartak adni, de nem voltam hajlandó beszedni. Ha amugy minden rendben, ne foglalkozz vele, szerintem. Ha mas tuneted is van, akkor erdemes kivizsgalast vegezni, mert a magas koleszterinszint pajzsmirigy gondokra is utalhat, bar nem tudom h ott mit takar a magas koleszterinszint, mint "tünet". Szerintem pont a zsirok, a fehérjék es a lassu felszívódású szénhidrátok tartják rendben a koleszterinszintet.
Erdemes olvasgatni, pl. ezt:
A máj egészségének támogatása az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk azért, hogy elkerüljük az úgynevezett “rossz” koleszterin felhalmozódását. Az egészséges máj többet termel a jó koleszterinből, a máj egészsége pedig azon múlik, milyen jól képes feldolgozni a zsírokat.
A testünkben lévő koleszterin 80 százaléka nem abból az ételből származik, amit elfogyasztunk. Ezt a koleszterint a máj termeli meg.
Ugyanazt, csak nem megy egyik napról a másikra.
Egészséges táplálkozás (kevesebb és jobb minőségű ch) és mozgás.
kaloriabazis.hu
Itt mindent meg tudsz nézni.
Szerintem olyan nincs, hogy genetikus., max. azért mert ugyan úgy étkezik, ahogy a családja, azaz a rossz táplálkozási szokások miatt.
A szénhidráton kívül a szintetikus vitaminok, és étrend kiegészítőktől is lehet magas a koleszterin.
Az orvosod nem tud tanácsot adni?
Ha genetikai akkor valami kell amivel mindig szinten tarthatod. Mármint tényleg használhatnál valami gyógynövényes étrend kiegészítőt.
Gondolom neten is kismillió iromány van ezzel kapcsolatban.
Igen csak az előző problémáit tekintve nem hinném, hogy a túlzott szénhidrát bevitel lenne az oka.
Ezért kellene a probléma okát keresni. Lehet-e genetika, új gyógyszer (mint esetemben is volt).
Kevesebb szénhidrát.
Teljeskiőrlésű kenyér, de kevesebb, mint a fehér volt, péksütit, csokit, sütit, cukrot ne, vagy nagyon lecsökkentve.
A legjobb az lenne, ha max. 160 gr szénhidrátot fogyasztanál naponta vagy kevesebbet.
Nekem ettől csökkent le.
Ja és genetikailag is előfordul, hogy valaki hajlamos rá.
Tehát ki kéne deríteni, neked mi okozza és ezután lépni.
Vannak gyógyteák is egy ismerősöm ilyet iszogat.
Nekem egyszer felírt a doki koleszterin-csökkentőt, de nem voltam hajlandó beszedni miután elolvastam a papírját.
Mondjuk nekem egy másik gyógyszer emelte meg a vérzsír-szintet, így nem volt tartós a probléma.
Viszont érdemes lenne megtudni, neked ez állandóan fennálló probléma-e vagy csak valami változás állt be az étrendedben, életviteledben stb.
Egyszeri érték esetén még nem kell drasztikus dolgokhoz nyúlni.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan csökkenthető gyógyszer nélkül a koleszterinszint?
- Milyen természetes (alapú) szereket ismertek a magas koleszterinszint csökkentésére?
- Ha reggel megettem egy banánt és utána másfél órával vért vettek, lehet h. az okozza, h magas volt a cukrom (6.3) és a koleszterinem? (6.1)
- Van esély a koleszterinszintem csökkentésére gyógyszerek nélkül? Tapasztalat?
- Magas koleszterinre bevált valakinek az Armolipid illetve a zabkorpa?
- A szervezetben lévő gyulladás eredményezhet relatíve magasabb koleszterinszintet, vagy semmi köze a kettőnek egymáshoz?