Magánember adhat ki könyvet - 200 db-ot- eladásra, nem könyvesbolt, hanem "belterjes" értékesítéssel vállalkozói nélkül? (tudásbázis kérdés)
Egy könyvkiadó ismerősem e-maile:
Már közel 20 éve a kiadói jog nem létezik, akinek magyar adószáma van, bármit kiadhat, a kiadói jog alanyi jogon jár. Az nagyon fontos, hogy a készülő könyvnek kérjenek ISBN-számot, amit az impresszumban fel kell tüntetni. A két webcímen mindent megtalálnak erről ( [link] [link] ) Egy könyv attól könyv, hogy van ilyen száma és így 25% helyett 5%-os Áfával árulhatják. Ha elkészült a könyv köteles példányt kell küldeni az Országos Széchenyi Könyvtárnak. Én az Önök helyében megrendeléskor kikötném, hogy a nyomda küldje a köteles példányt, így erre sem lenne gondjuk."
Magánemberként olvasd el a 3-as hsz-t, és ha van kedved, nézd meg az oldalukat.
Ez a legfájdalommentesebb módja a magánemberként történő könyvkiadásnak.
A fórum címe meg ez: "Magánember adhat ki könyvet - 200 db-ot- eladásra, nem könyvesbolt, hanem "belterjes" értékesítéssel vállalkozói nélkül?"
A magánembert én nem vállalkozónak értelmeztem. Te pedig azt válaszoltad neki, hogy társasági szerződést kell módosítania, de akkor még nem írta, hogy orvosi cég érdekelt. Szóval én csak visszakérdeztem az eredeti értelmezésben a fórumnak: magánember mit tehet ilyen esetben?
"A cég orvosi tevékenységre szól(nem az enyém), ami meg ÁFA - mentes tevékenység- a tulajtól tudom így - , szóval ő ezek ismeretében is kiegészítheti a tevékenységi körét könyvkiadással?"
a válasz erre vonatkozott.
Nekem van áfás és nem áfás tevékenységem is. A könyvelő még nem sikítozott soha :))
Én csak feltételeztem, hogy nem eva-s a cég erről nem szólt a fáma. Bár most nézem a korábbi hozzászólásokat, ahol még magánemberként kérdez.
Szóval kedves topicindító, nem tudom a választ, tekinsd semmisnek a hozzászólásomat!
Persze, hogy kiadhat. Vannak szép számban kis, digitális kiadók, ahol gond nélkül megcsinálják. Én a Lilli-t javaslom.
Ha úgy döntenél, hogy könyvesbolti forgalmazást kérsz, rajtuk keresztül azt is megteheted, és akkor egyáltalán nem kell vállalkozói. Rengetegen megtették már előtted!
Könyvet tudtommal nem adhat ki, vállalkozói nélkül meg pláne!
Amiért fizetni kell azt hivatalosan nem lehet forgalmazni csak számla ellenében. Számlát pedig csak vállalkozók vagy cégek adhatnak ki.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek mire érdemes ma vállalkozni, aminek van esetleg valami jövője is?
- Szerintetek milyen vállalkozásban érdemes gondolkodni manapság?
- Milyen vállalkozásba kéne belekezdeni, így 2019 környékén?
- Ha lehetne módod arra, hogy vállalkozást nyiss, milyen üzletben gondolkodnál?
- Egyéni vállalkozói engedélyről tudna valaki tanácsot adni?
- Kreatív tárgyak értékesítése lehetséges egyéni vállalkozói engedély nélkül?