Létezik törvény arra, hogy csak számlára utalhat fizetést a munkáltató? (tudásbázis)
A legtöbbször utalásra veszem a termékeimet nagykereskedőktől.
Ez nem akkora probléma,mert régebben sem volt ennyi kártyás fizetés.
A pénztárból kivéve,simán befizettem a bankba.
De az alap problémám nem az,hogy igénybe veszem a bank szolgáltatásait és fizetnem kell...fizetek is, egy kártyaolvasó terminálért,havonta.
A bajom az,hogy ezen felül is levesz a bank, ha kártyával fizetnek.
Nem, nem létezik.
158. § (1) * A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni.
(2) * A munkabér fizetési számlára utalással történő kifizetése esetén, a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen.
(3) * A munkabér kifizetése - ide nem értve a nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő átutalást - a munkavállaló részére költséget nem okozhat.
(4) A munkabért a munkavállalónak vagy meghatalmazottjának kell kifizetni, kivéve, ha ebben a munkavállalót bírósági vagy hatósági határozat korlátozza.
159. § (1) A munkabér készpénzben történő kifizetése esetén - eltérő megállapodás hiányában - a (2)-(6) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell eljárni.
(2) A munkabért, ha a bérfizetési nap heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon kell kifizetni.
(3) A munkabért a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni, ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén.
(4) A szabadság megkezdése előtti munkanapon ki kell fizetni
a) a szabadság idejére eső bérfizetési napon esedékes, valamint
b) * az igénybe vett szabadság idejére járó munkabért.
(5) A munkáltató a munkabért köteles a munkavállaló által megadott címre elküldeni, ha a munkaviszony a bérfizetési nap előtt megszűnt. Az elküldés költsége a munkáltatót terheli.
(6) A munkabért a munkavállaló munkahelyén vagy a munkáltató telephelyén munkaidőben kell kifizetni. Szórakozóhelyen munkabér csak az ott dolgozóknak fizethető ki.
A.
En is atlagfizetesu vagyok, 11 eve van egy helyen a szamlam, es csak az eves bankkartyadij kerul penzbe. Az 3500 volt iden. Minden mas total ingyenes. Az en szamlacsomagomat mar nem forgalmazza a bank, de a mar meglevo ugyfelek megtarthattak.
Neha szoktak kuldeni promocios ajanlatot, kedvezo dijcsomagokrol, de sosem olyan jo mint a meglevo.
En home officeban dolgozom, nekem nagyon macera lenne a kp fizetes.
Minkusz álláspontját megértem.
De a másik oldalét nem. Milyen több ezer forint? Vettem a fáradtságot, és kiszámítottam, mennyibe került nekem az utóbbi 12 hónapban, hogy bankszámlám van:
-6108 Ft számladíj (jelenleg havi 518, előtte 506);
-1753 Ft a 0.3%-os átutalási tranzakciós díj;
0 Ft bankkártya díj (bizonyos kártyaforgalom után ingyenes);
0 Ft készpénzfelvét (ügyesen ki lehet számolni, mikor lesz szükség az egész havi 150000 Ft-ra, mikor elég kevesebb, esetleg előre gondolkodni, ha tudom, hogy később több kell, akkor az előző hónapokban felveszem);
+10525 kedvezményprogram jóváírás (bizonyos helyeken kártyával vásárolva kedvezményt írnak jóvá).
Vagyis összesen +2664 Ft.
Ja, és mindez a sokat szidott OTP-nél.
Nyilván másoknak más. De annyiféle számlacsomag van, mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt.
Aztán meg belegondolni, hogy postán álljak sorban a csekkekkel... várjam a postást a családi pótlékkal... gyerekek ebédpénzével battyogjak be az iskolába, vagy kérjek külön csekket, amikor mindenki utalva fizet... külföldi utazás előtt számítsam ki előre, mennyi valutára lesz szükségem... az ember élete során néha vesz valami nagy értékűt (autó, lakás), milliókkal sétáljak az utcán, hogy átadjam... stb.
Olvastam olyan kezdeményezéseket, hogy vissza lehetne állítani a kp-ben kapott béreket. Illetve ahol van pénztár lehetne kérni. De érdekellentétek vannak. Nyilván munkáltatónak, bankoknak nem érdeke a kp-ben való fizetés.
Ki van ez találva rendesen.
Ahhoz, hogy a fizetésünkhöz hozzájussunk, évi több ezer forintunkba kerül.
Én komolyan fontolgatom, hogy emelek a termékeim árán és a kp-s vevőknek engedek az árból...kicsit elegem van, hogy eladok egy terméket és nem azt az árat kapom meg érte, amiért eladtam, azért mert az illető kártyával fizet.
Ettől még az a jobb, mikor visszahozza és visszakéri a pénzt és mondom,hogy nem tudok annyit visszaadni,mert nem annyit kaptam érte...de nem értik...mondja akkor utaljak...na az a legjobb...
AZ!
Én is szívesebben venném ha kp-ben kapnám.
Nekem cégem van és pénzembe kerül, hogy van egy terminál az üzletemben és az is pénzembe kerül, amikor kártyával fizet valaki...és mivel egyre többen fizetnek kártyával, ezért egyre több oldalas a havi bankszámla kivonatom és ezért a könyvelő is több pénzt kér.
Na ez a röhely...
Mi is jártunk már így.
Bútorboltban, utazási irodában. Jóóóóóó pár éve. Azóta nem tudom mi van ott.
Nekem minden számlámat a folyószámláról vesznek le, ahol csak lehet, kártyával fizetek.
Mindenhol igyekeznek megszabadulni a kp-től.
Mármint jobb helyeken... :(
Jó és ha többet akarok?
Vagy ha egybe akarok nagyobb összeget?
Mindenképp fizetek többször.
Nem fogják visszaállítani a kp. fizetést.
Embert kéne felvenni rá sok helyen, sok idő,nem éri meg a cégeknek.
Ahol csak lehet, - tisztességes - cégeknél, kerülik a kp. használatát.
Haladjunk a korral! ;)
150ezer Ft-ig nem kell fizetni, hogy felvehesd.
Számlavezetési díj van.
Húh, ez nagyon jó kérdés!
Nem rég hallottam, hogy törvénytelen és igenis lehetne kifizetés a munkahelyen is.
Nálunk régen volt. Van pénztárunk is.
Csak azt nem tudom, hogy miért nem repülnek rá erre az emberek. Én csak támogatni tudnám, hogy álljon vissza a rend és ne csak bankszámlára utalhassanak.
De hát ki van ez találva rendesen.
Ahhoz, hogy felvedd a fizetésedet fizetni kell érte. És ha azt nézed éves szinten nem is keveset. És még mennyi mindenért...
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek a munkáltatók kerülik a 30-33 éves nőket?
- A munkahelyemről 2x6 hónap eljöttem táppénzre 2 év alatt.Ha munkáltatók lennétek mit csinálnátok velem?
- Miért gondolják a munkáltatók, hogy a 40 év felettiek nem alkalmasak az általuk hirdetett munkakör betöltésére?
- Amennyiben nettó órabérben számol a munkáltató, utána nettóban kapja meg a munkavállaló a havi fizetést?
- A volt párom munkáltatója kötelezhet engem arra, hogy a gyerektartás összegét személyesen vegyem át? Számlára nem tud, vagy akar utalni.
- Személyi kölcsönnél a bank a munkáltató által leigazolt jövedelmet veszi alapul, vagy a bankszámlára érkezettet?