Leszeretném festeni a csempét a fürdőszobában, de félek,... (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Nyugodtan kezdj hozzá, a lényeg hogy festés előtt alapozni kell.
Én így csináltam meg a fürdőszobát és csodaszép lett. Nem pattogott le a festék...
Nem kell hozzá szakembernek sem lenni.
Privát üzenetben szívesen adok tanácsokat, én hogyan csináltam. :)
Én láttam több tutorial videót csempefestésről, nyaralás alatt jártunk olyan fürdőben is, ahol így volt felújítva, hááát, meg lehet szépen csinálni, de nem tartós sajnos, egy éven belül elkezd felpattogzani itt-ott, főleg a padlón, de falon is, ha víz éri pl.
Én is nagyon féltem a padlólap feltörésétől, hogy mekkora por, piszok, felfordulás, nézegettem mindenféle megoldást (vízálló laminált rá, ultravékony kerámialapot, amit ráragasztásra ajánlanak: [link] - de ez elég drága)
...végül feltörtük és egyáltalán nem olyan vészes. Ha nem barbár munkások csinálják, lehet óvatosan, nem nagy dérrel-dúrral-porral csinálni és garantáltan jó lesz a végeredmény, nem kell kompromisszumoka kötni.
Igen, ízlések és pofonok;)
Amit lefedettem az valami vajszínű és kekizöld színvilágú volt, fehér csempe volt a falon. Nem nézett ki rosszul, de engem nagyon zavart ez minta. Igaz, én azt szeretem, ha minden egy színű (fehér falak, fehér ajtó és ablak, világos padlók) és majd a bútorokkal/kiegészítőkkel teszek életet a lakásba.
Nekem, ha túl színes vagy mintás, akkor az egész lakás olyan káoszos lesz;)
Tudod ízlések és pofonok. :) Római minta. Nekem a folyosóm hasonló, az 1800-as évek végéről.
"Igazán össze-vissza lesz tőle egy helység."
A helyiség számomra attól káoszos, ha nem letisztult,amikor minden csupa csicsa.
De, mint írtam, ízlések és pofonok.
Én padlót festettem le az előző lakásunkban. Matt sötét szürke járólapot rakattam le és mindig koszosnak éreztem;)
Vettem világos szürke festéket és lefestettem. Szép lett. Egy hibája volt. Mivel fürdőben volt ez a járólap, nem tudtam festés előtt kiszárítani rendesen, illetve a tusolókabin körül mindig vizes volt a padló, így felpattogott néhány a kabin körül. a többi helyen viszont szép volt jó pár évig.
Jaj, ez a minta:( Bocsánat!
Én hasonlót takartattam le az előző lakásomban. Nagyon nem tetszenek az ilyenek. Most újra divatos, de szerintem meg annyira ósdi. Valamikor 70-es években volt ez divat. Igazán össze-vissza lesz tőle egy helység.
De lehet, csak nem annyi, hogy ráragasztjuk és már kész is van;)
Alá kell dolgozni. Az előző lakásunkban így csinálta meg az unokatesóm, azaz nem bontotta le sem a csempét, sem járólapot. Persze, megnézte, hogy jól van e fel és lerakva.
Mindenféle vackot rákent, hogy ne ázzon át, illetve valami olyat, ami miatt jobban ragad. Ha eszembe jut a neve, akkor megírom.
Na, ezután jött a ragasztás és fugázás, majd a szilikonozás.
Miután megcsinálta még kicsit több, mint 5 évig ott laktunk és nem áztattunk el senkit, nem jött le a csempe, stb.
A jelenlegi házunkban is van olyan rész, ahol nem szedte fel a járólapot, hanem a régire tette rá az új járólapot.
Nitrohigitóval zsirtalanitsd le gondosan, festeni meg velur-kis teddyvel. Nyűgös, mert függőleges és elkapathatja magát az ember
És a fugával mi a terved? Mert ha össze-vissza a széle a festésnek akkor ronda lesz
A nyáron a konyhámat szeretném (a padlórészt) hasonlóan lefesteni, csak nekem nem fekete lesz az alap, világosítani kezdtem tavaly. A bútorral kezdtem.
Nem szeretném feltöretni, nagyon macerás, koszos, azért gondoltam a festésre.
A profi szakember tudja mit kell tennie..előkészíti a felületet, olyan ragasztót használ, ami rohadt drága, de örök élet. Nálam húsz évvel ezelőtt ragasztotta(nyugati ragasztóval)azóta hibátlan.
láttam festett csempét, borzasztó volt.
Csodálatosan le lehet festeni, HA valaki ért hozzá, tudja zsírtalanítani, előkezelni. Tudja mivel, hogyan vigye fel a csempére a festéket. Utána, mivel ápolhatja.
Talán 20 éve volt divat a kádfestés, azok is olyanok lettek, mint az újak, sokáig. Ugye azok ráadásul napi használatban is voltak.
De nem olcsó a festék sem, a kellékek sem, és akinek nincs pénze, lehet nem túl jó ötlet kísérletezgetni.
De tényleg csodákat láttam már.
Ezt akartam én is írni, de nem tudtam így frappánsan megfogalmazni.
De ez a lényege.
Erős kétségeim vannak a dologgal...
És a tartósságával is!
Szerintem sokkal szebb egy "divatja múlt csempe", mint egy festett. ha tiszta, akkor szép. A mostani újak is elég hamar divatjamúltak lesznek, mert erővel hozzák az újabbnál újabbakat a nagyobb profit reményében.
Ne fesd le!
Biztosan a korom miatt van, de csempefestésről most olvastam először életemben.....
Én konzervatív pasi vagyok, maradnék az eddig bevált, kipróbált metódusnál.
Nem kell szétverni. Ha duplaméretű, de vékony csempét ragasztanál a régi hibátlanra, akkor gyönyörű lesz. Ha ügyes vagy, te is felragaszthatod, vagy fóliát veszel, ami pont erre készült.
csak ne fesd...
Ha semmi gyakorlatod nincs benne, ne kezdj hozzá, mert nagyon csúnya is lehet.
És szeretem nézni a hobbi bútorfestőket, csempe, padlólap stb. Nézem néha kész műalkotások, de némelyik meg katasztrófa, a like ne zavarjon meg, mert annyi udvariassági like van.
Ha mégis belevágsz, próbáld ki olyan, és akkora helyen, ahol nem baj, ha leszeded a festéket, ha nem sikerülne.
További ajánlott fórumok:
- Milyen színű a fürdőszobád?
- Ti költöznétek az új házba, ha fürdőszoba kész van teljesen, bútorok nincsenek csak 1 ágy?
- Rettegés a fürdőszobában pucéran
- Te milyen színűre csempéznéd a fürdőszobádat?
- A kislányom 17 hónapos és leszeretném szoktatni a szopizásról. Ti hogyan csináltátok a leszoktatást?
- Milyen vízálló festékkel lehet lefesteni a fürdőszobai csempét, ha nincs pénz kicserélni?