Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Lekvár másképp fórum

Lekvár másképp (beszélgetés)


17. zefex (válaszként erre: 16. - Globus)
2012. máj. 1. 21:21

Én nem vagyok annyira ügyes, hogy miközben pakolom az üveget, még kavargatni is tudjam, hogy ne égjen le. Ezért addig teszem az üvegbe, amíg tűzforró a lekvár, lezárom, mehet száraz dunsztba. Ha még lenne a lábas alján, ami közben kihűlt, azon főzök még egyet, hogy az is forrón kerülhessen üvegbe, száraz dunsztba.

Egyszerűbb csinálni, mint leírni :) Szerintem klassz dolog foglalkozni vele!

16. globus (válaszként erre: 15. - 2a69f78972)
2012. ápr. 27. 18:09
Valószínűleg :) Ezt úgy szoktam megoldani, hogy nem zárom el alatta a gázt, amíg töltöm. Csak az utolsó üvegnél.
15. 2a69f78972 (válaszként erre: 14. - Globus)
2012. ápr. 27. 18:08
Szerintem úgy gondolja (nem biztos!), hogy hűlt menet közben, miközben pakolta az üvegekbe, ezért a lezárt üvegeket valamilyen formában felmelegíti és tűzforrón teszi dunsztba,
14. globus (válaszként erre: 6. - Zefex)
2012. ápr. 27. 16:53
Hogy érted ezt: "Ha már kissé lehűlt, még főzök rajta, hogy biztosan forró legyen". Ekkorra már üvegbe töltöttnek tűnik, a száraz dunsztban pedig főzést nem tudom értelmezni.
2012. ápr. 27. 16:50
Hű nagyon szépen köszönöm! Sok hasznosat írtál, gyerkőc nincs a családban :) Szeretném tényleg megtanulni, mert édesanyám nem tanulta, nincs rá ideje... úgyhogy most így 20 éves fejjel nekem kell, nagymamámtól tanulgatok, de ő mostanában készen kapható lekvár fixeket vesz...ilyen tasakosat, de én olyat nem szeretnék használni :)
12. zefex
2012. ápr. 27. 09:37

Bocsi, hogy eluraltam a fórumot :)

Még az jutott eszembe, hogy az előbb amit írtam a nagyfenekű ép zománcú lábasról, az a lekvár, chutney, paradicsomlé és zakuszka eltevéshez írtam.

A befőttet másképpen csinálom: a megtisztított, esetleg darabolt gyümölcsöt üvegbe teszem, fahéjat, szegfűszeget, cukrot, vizet (fedje el a gyümölcsöt a víz, de ne érjen a kupakig) rá, lezárom és kigőzölöm. Ezt úgy, hogy egy nagy edény aljára rongyot vagy újságpapírt teszek, rá az azonos méretű megtöltött, lezárt üvegeket, feltöltöm vízzel, és főni teszem. Amikor elkezd gyöngyözni a befőttesüvegben a víz, attól számítom az időt. Befőtthez keményebb gyümölcsöt használok, lekvárhoz érettebb kell.

Elteszem a kiürült üvegeket, kupakokat. A repedt üveget, rozsdás kupakot selejtezem. Érdemes pár méretet, modelt választani, praktikusabb.

11. zefex (válaszként erre: 8. - B5ef5132a9)
2012. ápr. 27. 09:25
Igen :)
10. zefex
2012. ápr. 27. 09:24

Köpköd: fröcsköl és nagyon éget :(

Ha van gyerkőc, azt is be lehet vonni, csak főzésnél kicsit távolabbról leskelődjön.

Előkészítés gyanánt mindent elrámolok, ne legyen más étel a közelben, ne morzsázzon senki.

2012. ápr. 27. 09:20

Úgy értettem, a még ráfőzést, hogy kész a lekvár, elkezdem üvegbe tenni, de az utolja közben hűl a széles lábosban. Na, arra melegítek rá.

Édesapám nátriumbenzoátot használ, és celofánnal zárja le az üveget. Ő nem főzi annyira keményre, mint én, mert a celofánon keresztül sok nedvesség elpárolog.

Főzésnél használj hosszú ujjú, szellős felsőt, mert "köpköd" amikor sűrűsödik, és kimelegedsz a kevergetéstől.

Nem baj, ha most kezded, fő, hogy csináld, meglátod, mennyi örömmel jár, ez is alkotás! Lehetőleg helyben termett, teljesen érett gyümölcsötöt használj fel, mert az a legzamatosabb (az sem baj, ha kicsi röszös, de legyen finom :)). A vastag aljú, ép zománcú (vagy rozsgamentes) lábas a jó, mert abban nem ég le olyan könnyen, mert leégai nagyon jól tud!

Sok sikert!

8. b5ef5132a9 (válaszként erre: 7. - B5ef5132a9)
2012. ápr. 27. 09:17
Arra gondolsz, hogy amíg töltöd az üvegbe, esetleg kihűlne, újra főzől rajta?
7. b5ef5132a9 (válaszként erre: 6. - Zefex)
2012. ápr. 27. 09:13

A titok tehát abban rejlik, hogy kezeled a kész lekvárt.

Azt mit jelent, hogy: "Ha már kissé lehűlt, még főzök rajta, hogy biztosan forró legyen."

2012. ápr. 27. 09:08

Tartósítás: én forrón teszem bele az üvegbe, és még azon mód, rögtön lezárom kifőzött csavaros fém kupakkal, utána száraz dunsztba teszem. Ha már kissé lehűlt, még főzök rajta, hogy biztosan forró legyen. Én így tartósítok befőttet, lekvárt, zakuszkát, paradicsomlevet, chutneyt. Eddig mindig bevált. Van amikor sokat elteszek, van, amikor semmit, évekig rájárunk. Semmilyen tartósítószert nem használok. Ja, és lehetőleg sötétben, vagy félárnyékban tárolok, így megmarad a színük is. Van 13 éves befőttem, kutya baja.

Van, aki fejjel lefele fordítja a lezárt üveget a forró tartalmával, úgy csírátlanít.

Édesítő: én csak cukrot használok, de keveset, mivel nem vagyunk édes-szájúak. Stevia használatán elmélkedtem, kivált, hogy gyógyhatásáról is olvastam, de aztán nem lett belőle semmi. Nem látom okát, hogy azt az kevés cukrot, amit időnként fogyaszt a családom, kiiktassam. Persze, ha cukorbeteg lenne köztünk, akkor maradna a tiszta gyümölcs, édesítőszer nélkül, és előbb-utóbb hozzászokna mindenki.

5. c6973617d3 (válaszként erre: 2. - B5ef5132a9)
2012. ápr. 27. 09:05

De ezt találtam "A Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1 különösen cukortakarékos, melynél a gyümölcs mennyisége kb. háromszorosa a cukorénak: 1250 g gyümölcs mellé csupán 350 g cukor szükséges. Ezáltal a könnyű lekvárok különösen magas gyümölcstartalmúak lesznek. A siker kezdő háziasszonyoknak is garantált!


A termék egyedülálló tualjdonsága, hogy cukor helyett fruktóz (gyümölcscukor) illetve édesítőszerek felhasználásával is készíthetők alacsonyabb energiatartalmú lekvárok tudatosan táplálkozók, fogyókúrázók és cukorbetegek részére.

2012. ápr. 27. 09:05

szia a netről másolom be neked.



Én is agar agarral csinálom semmi édesítőszert nem teszek bele, az üvegeket lezárva kuktában 20 percig gőzölöm így több évig eláll. Sok kis üveget töltök meg eper sárgabarack stb lekvárral. Ha kinyitom én mézet vagy juharszirupot csorgatok rá, persze lehet Canderel vagy egyéb bevált mesterséges édesítővel fogyasztani. A szilvalekvárhoz semmi nem kell csak nem tudom cukorbetegek fogyaszthatják-e?


Kb 2 kg gyümölcshöz kell egy kávéskanál agar agar. Bio boltban kapható én ott vettem.

3. c6973617d3 (válaszként erre: 1. - B5ef5132a9)
2012. ápr. 27. 09:04
Még én sem :), de ha van olyan édesítő, ami bírja a főzést, tehát kifejezetten ajálnják, annak szerintem bírnia kell, de ez csak egy laikus vélemény :(
2012. ápr. 27. 09:00
hm.. remélem akad olyan aki már rakott el lekvárt másképp
2012. ápr. 27. 08:46

Életem első lekvárját szeretném idén elkészíteni. Szerintetek cukor helyett lehet más alternatívát is használni? Pl: agave, vagy stevia?

A másik, a tartósítás... tudtok olyan növényi/természetes összetevőt ami tartósítja a lekvárt?

Előre is köszi!!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook