Leiden heterozigótát diagnosztizáltak nálam, ami szülőktől örökölhető, nekem egyik szülöm sem volt az, hogy lehet ez? (tudásbázis)
Azért az érdekes, hogy itt mindenki "töri" magát, hogy válaszoljon, de a fórumindító meg a füle botját nem mozgatja!!
(pedig nem sok a teendő, csak gyógyszert kell szedni és a gyermekeket megvizsgáltatni, hogy ő
örökítette-e?!)
Látom itt nem sokat értenek a genetikához. A heterozigóta azt jelenti, hogy egyik szülőtől "ép" allélt másiktól "beteg" allélt kaptál. Ez önmagában is azt jelenti, hogy fokozottabban vagy hajlamos trombózisra, mivel ezáltal a véralvadási mechanizmus egyik gátlója esik ki. Ha tegyük fel mindkét szülőtől beteg allélt örököltél volna(homozigóta lennél), akkor a trombózishajlam fokozottabb lenne a heterozigótához képest.
Azt már többen írták, hogy elvileg elképzelhető az is, hogy az a szülőd akitől kaptad a beteg allélt ezt a genetika változatot nem hordozza, csak amikor kialakultak az ő ivarsejtjei ott történt mutáció. A másik pedig az, hogy a nők a terhesség, szülés és fogamzásgátló szedése miatt ha Leiden heterozigóták sokkal jobban hajlamosak trombózisra mint a férfiak.
a 25. hsz-ben felelt erre a kérdésre:
onnan "tudja", hogy elég idősek a szülők és egyiknek sincs véralvadási gondja
Na, de ez nem bizonyíték!
Honnan tudod, hogy egyik szülődnek sem volt ilyen genetikai eltérése? Én sem tudom, hogy nekem van-e ill. a családomban volt-e.
És mivel heterozigóza, így a gén másik allélja normális, tehát csak az egyik oldalról hoztad, aki lehetett szintén heterozgóta. De az is lehet, hogy nálad alakult ki a mutáció.
Élnek még a szüleid?? Akkor még őket meg tudják vizsgálni!
De nem is az a lényeg, hanem az, hogy te magadat kezeltesd és ha gyereked van, akkor vizsgáltasd
őt/őket is!!
Nekem 5 éve derült ki ue. szüleim már akkor nem éltek sehol nem tudtam utána érdeklődni.
Akkor nagyon paráztam, de hát ez van.
Én az öröklésről úgy tanultam, hogy a gyerekek (utódok) nem is annyira a szülőkre, mint inkább a nagyszülőkre hasonlítanak. (Mendel-féle örökléstan)
A szülők csak recesszív hordozók adott esetben,de lehetnek domináns hordozók is.Nálatok talán a nagyszülőket kellene megnézni.
Ezt nézted már?
További ajánlott fórumok:
- Preimplantációs Genetikai Diagnosztika (PGD)
- Alternatív terápiák és diagnosztikai módszerek fizikai, kémiai, biológiai alapjai
- Ahol a betegnek kell diagnosztizálni magát!
- Volt már köztetek olyan, akinek "későn" diagnosztizálták a terhességet?
- Amikor végstádiumú rákot diagnosztizáltak, a sugárkezelés még használ valamit?
- Elköltözés a szülőktől