Sajnos azt kell mondjam biokémikusként, hogy semmi értelme a karnitinos italoknak max annyi hogy fehérje bevitel, ugyanis a gyomor és bél peptidázai lebontják. A karnitin egyébként a mitokondrium külső és belső membránja között a karnitin aciltranszferázról szállítja a a zsírsavakat egy másik transzferázra ami a mitokondrium mátrixában béta-oxidációval bontja a zsírsavakat. Egy dologgal lehet aktiválni a béta oxidációt: szénhidrát mentes diéta vagy éhezés. (A glükagon nevű hormon indukálja a béta-oxidációt ami csak akkor fejti ki hatását ha nincs inzulin (I.es típusú diabetes és éhezés állapota) ami ugyanis serkenti a zsírok felépítését és gátolja a béta-oxidációt).
Rendszeresen iszom a torna előtt legalább 1 órával a karnitin koncentrátumot 3 dl vízben hígítva, nagyon érzem, hogy jó hatása van torna közben :) Jó találmány sztem. :)
Edzés közben pedig iszom a jó kis szénsavmentes vizemet. :)
Köszi a tanácsot, már én is gondoltam rá. Ma hoztam a munkahelyre pezsgőtablettát és mielőtt megyek haza megiszok egy pohárral, hogy mire tornázni kezdek (ha elmúlik a fejfájásom).
Ha közben iszod, kalkuláld be, hogy minimum fél óra, mire a folyékony is elkezdi kifejteni a hatását. Szóval ha nem edzel minimum 1-1,5 órát, akkor szerintem edzés közben nem hatékony még inni pluszban.
Olyan nem létezik, hogy bármi is zsírt égessen. Aki elhiszi, hogy elég meginni vagy bekapni ezért valamit, az... nos... :P
Az L-karnitinnek legfőképp energizáló hatása van, tovább bírja az ember, és/vagy jobb teljesítményt tud nyújtani. Továbbá abban is segít, hogy a szervezet az edzés során hamarabb kezdjen el hozzányúlni a zsírtartalékhoz, mint energiaforráshoz. Ez nem azt jelenti, hogy eleve zsírt éget az ember 100%-osan, ha L-karnitinezik, csak az arányt javítja.