Kürtős kalács recept
A Kürtős kalács hozzávalói:
1 kg liszt,
2 tojás,
4 tojássárgája,
2 ek. porcukor + 2 dkg porcukor,
2 dkg élesztő,
csapott kávéskanál só,
5 dl tej,
12 ek. olvasztott vaj
A Kürtős kalács elkészítési módja:
A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, az olvasztott, vajat, 12 ek. porcukrot, 2 dkg cukorporral elkevert és kevés tejben, feloldott élesztőt, sót, tejet. Jól kidolgozott tésztát készítünk belőle, és kelni hagyjuk. Mikor félig megkelt, szeleteket vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített sütőfára gömbölyűn rácsavarjuk. Parázs fölött, forgatva sütjük, és közben olvasztott vajjal kenegetjük. Miután megsült, a parázs fölött cukorporral megszórjuk úgy, hogy a cukor lángot fogjon, és üvegessé váljék. Ekkor a sütőfáról a kürtőskalácsot szépen lehúzzuk.
Darált dió és cukor keverékében, vagy fahéjas cukorban, kókuszos cukorban is megforgathatjuk a forró kalácsot.
Ha cukor helyett fruktózt használsz, akkor cukorbetegek is fogyaszthatják.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 1366d1807f, 2008. ápr. 9. 13:21
A kürtős kalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.