Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Kulcsos kalács recept

Kulcsos kalács recept

A Kulcsos kalács hozzávalói:
65 dkg finom liszt,
2 dkg élesztő,
1 dkg só,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj (vagy margarin),
2 dl tej,
1 db tojás,
1 db tojás sárgája.


A Kulcsos kalács elkészítési módja:
Az élesztőt langyos cukros tejben érdemes felfuttatni. A lisztet általában minden tésztához szitálva kell felhasználni, hogy a liszt fellazuljon, sok levegő töltse ki a lisztszemcsék közti teret, és azért is, hogy langyosabb legyen. Egy edénybe szitálás után legjobb a liszt közepébe három mélyedést készíteni. Az egyikbe kerüljön a felfuttatott élesztő, a másikba a tejben feloldott só és cukor, a harmadikba a tojás, a tojás sárgája és a langyos, kicsit képlékeny vaj. A dagasztást úgy kell végezni, hogy fokozatosan keveredjenek el az anyagok. A tej legyen langyos, melyet apránként adjon a tésztához, annyit, hogy a tészta viszonylag lágy legyen. A kalács foszlóssága az alapos dagasztáson múlik. Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik a kéztől, az edény falától, és érezhetően sok levegő keveredett hozzá. Letakarva kell érlelni, 60-65 percig, miközben két alkalommal is újból kicsit át kell gyúrni, hogy az élesztő által elhasznált levegő helyett újból friss oxigén kerüljön a tésztába. Ha a tészta jól megkelt, kezdhető el a formázás. Legáltalánosabb forma a három, vagy négy részre kell osztani a tésztábol előállítható fonott kalács. A fonatoknak megfelelő számú részeket előbb fel kell gömbölyíteni, majd letakarni, kicsit pihentetni. Ezután kinyújtani és megfonni. A bevezetőben említett alakváltozatokhoz a forma kívánalmainak megfelelő számú és nagyságú tésztadarabokat gömbölyítés és pihentetés után kell a szokásoknak megfelelően, vagy fantáziánk szerint alakítani, formázni. Az elkészült alakzatok tetejét tojáslével gondosan le kell kenni és 50 percig keleszteni. A vetés előtt ismét tojásozás szükséges, hogy a kelés után kiemelkedő részek is fényesek legyenek a sütés után. A második kenés után kicsit várni kell, hogy a tojás megszikkadjon. Ha ez is megtörtént, kezdhető el a sütés.

Ez a kb. 1 kg-os kalács 40-45 perc alatt sül át.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A kulcsos kalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook