Krumplis burek recept
A Krumplis burek hozzávalói:1 csomag leveles tészta,
35 dkg megfőtt, áttört krumpli,
5 dkg puha vaj,
frissen őrölt bors,
só,
fél teáskanál őrölt gyömbér,
fél teáskanál őrölt köménymag,
1 db tojás,
fél dl tej,
3 dkg szezámmag.
A Krumplis burek elkészítési módja:
Először a tölteléket készítjük el. Ehhez egy nagy keverőtálba kanalazzuk a megfőtt, áttört krumplit és a puha vajat. Fűszerezzük a sóval, borssal és a kétféle őrölt fűszerrel, majd az egészet kézzel alaposan összedogozzuk. Jöhet a tészta. A kiolvadt leveles tésztát egy meglisztezett gyúródeszkára tesszük, majd nyújtófa segítségével úgy fél centi vastag négyzetlappá nyújtjuk. Mikor ezzel is elkészültünk egy nagy pogácsaszaggatóval (úgy 8-9 centi átmérőjűre van szükségünk) szép sorban kiszúrjuk a tésztát. Az így kapott korongokat egymás mellé helyezzük aztán a tiszta gyúródeszkán. Egy kis tálkába beletörjük a tojást, majd a tejjel együtt enyhén összehabosítjuk. A tésztakorongok tetejét vékonyan megkenjük a tejes tojással, majd diónyi adag tölteléket teszünk a korong hozzánk közelebb eső felébe. Ezután a korong másik felét ráhajtjuk a tésztára és máris kész a burekünk. Hogy még csinosabb legyen a félkör alakú széleit miután jó alaposan összenyomkodtuk, hogy a sülésnél ne nyíljon szét, a villa hegyével szépen megvonalkázzuk. Miután mindegyik nyers, töltött burek a tepsiben csücsül, vékonyan megkenjük a tetejüket a maradék tojásos tejjel és jó alaposan megszórjuk őket a szezámmaggal. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készülnek el a finom falatok.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2007. nov. 12. 06:52
A krumplis burek elkészítési módja és hozzávalói.