Krémes - klasszikus recept
A Krémes - klasszikus hozzávalói:
1 cs.kész vajastészta ( 600 gr) mélyhűtött
Krém:
8 tojás
10 dkg + 15 dkg porcukor ( cukorbetegeknek: 5 dkg + 8 dkg glukonon vagy fruktóz)
5 dkg liszt
2 dkg zselatin
5 dl tej
1 cs. van. cukor(cukorbetegek:van.aroma)
A Krémes - klasszikus elkészítési módja:
A vajastésztát szobahőmérsékleten kiengedjük(túlzottan ne hagyjuk meglágyulni,mert nem lesz leveles!), amint nyújthatóvá válik,lisztezett deszkán 2 lapot nyújtunk ,2-3 mm vékonyra (minél kevesebb lisztet használjunk a nyújtáshoz). Valamivel nagyobb legyen a lap, mint a közepes méretű tepsi mérete, az összehúzódás miatt. A tepsit megfordítjuk az aljával felfelé, sütőpapírt teszünk rá,erre fektetjük a tésztát, villával megszurkáljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, s kb. 15-20 perc alatt kisütjük a tésztát,külön a 2 lapot. Óvatosan bánjunk vele, mert könnyen törik. A tepsiben töltjük meg. Az alsó lapra a krémet még melegen öntjük rá, hogy ott dermedjen meg. A másik lapot egyforma kockákra vágjuk, s egyenként tesszük a tetejére. A kockák mellett éles ,vízbe mártogatott késsel egészen átvágjuk a krémet és az alsó lapot. Tetejét alaposan megszórjuk vaníliás porcukorral. (Cukorbetegek: Canderel édesítőt használjanak) Krém: A tejet felforraljuk. A tojássárgáját elkeverjük a 10 dkg cukorral(azaz:5 dkg édesítővel),hozzáadjuk a lisztet, a zselatint, s felöntve a forró tejjel, gyenge tűzön sűrű krémet főzünk belőle. Amikor megfőtt,akkor adjuk hozzá a van. cukrot.(azaz: van.aromát) Amíg hül, csipet sóval felverjük a fehérjét,hozzáadjuk a 15 dkg cukrot(azaz: 8 dkg édesítőt), s nagyon kemény habbá verjük tovább. A langyos krémet nagyon óvatosan, fokozatosan adjuk a habhoz, vigyázva, hogy ne törjük össze. Azonnal ráöntjük az alsó lapra. Később már nem lehet dolgozni a krémmel, mert nagyon kemény lesz.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 959ebd0cf5, 2006. dec. 9. 20:41
A krémes - klasszikus elkészítési módja és hozzávalói.