Kovászos káposzta, uborka, cukkini recept
30 perc
A Kovászos káposzta, uborka, cukkini hozzávalói:
80 dkg-os káposzta/új/
2 vékonyabb cukkini
50 dkg kovászolni való uborka
1 nagy csokor friss kapor
3 gerezd fokhagyma
1 csücsök barna kenyér
3 kanál durva só /nem jódozott/ a legolcsóbb
1 db 5 literes üveg.
A Kovászos káposzta, uborka, cukkini elkészítési módja:
3 kanál sót elkeverem a 3 literes fazékba, és felforralom, majd félre rakom.Megmosom az felhasználásra kerülő anyagokat, és az üveget is kimosom. A káposztát ketté vágom, és 2 centis cikkekre újra vágom, az ujjakra vigyázni, majd az uborka két végét levágom, és bevágom, majd a cukkinit is először ketté, majd bevagdosom mint az uborkát. Az üveg aljára teszem a fele kaprot, és a 2 ketté vágott foghagymát, majd elkezdem szépen elrendezve a káposztát, az uborkát, és a cukkinit beletenni. Tetejére a maradék fokhagyma, és a kapor. Melegen ráöntöm a sós levet, ráteszem a gézbe kötött barna kenyér csücsköt, és erre is öntök sós levet, ha beissza pótolom. Fóliával lezárom az üveget, ha forr ki tudjon a leve jönni.Ezt vissza lehet önteni. Tányérra teszem, és a napon érlelem. 3-4 nap, majd a kenyeret leveszem, levet kinyomva visszaöntöm, és még 2 napig félárnyékos helyen érlelem. A káposzta kicsit roppanós legyen. Amikor beérett zárható dobozokba teszem, levet öntök rá, és még a hűtőben érlelem 2 napot, és ezután fogyasztható. Jó étvágyat!
A káposztát fontos, hogy 2 centis cikkekre vágjuk, mert lassabban érik át mint az uborka, és kemény marad.
Addig érik be, még fiatal a káposzta, mert amikor már nagyon kemény, nekünk nem ízlik.
Kategória: Saláták, öntetek receptjei
A receptet beküldte: f047cd7294, 2019. jún. 3. 17:21
A kovászos káposzta, uborka, cukkini elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.