Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Könnyed tejszínes-mandulás-epres torta (gluténmentesen) recept

Könnyed tejszínes-mandulás-epres torta (gluténmentesen) recept

A Könnyed tejszínes-mandulás-epres torta (gluténmentesen) hozzávalói:
2 x 200 g habtejszín
2 dl tej
2 evőkanál zselatin
pár evőkanál házi vaníliás porcukor (ízlés szerint)
1 kicsi dobozos joghurt (150 g-os)
5 dkg hántolt mandula (késes aprítóban darabosra dolgozva)
1 mokkáskanál színtelen mandula aroma
pár szem eper

A tálaláshoz:
eper
étcsokoládé forgács
kevés kókuszreszelék


A Könnyed tejszínes-mandulás-epres torta (gluténmentesen) elkészítési módja:
A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a zselatint. Folyamatos keverés mellett alaposan felmelegítem (ne hagyjuk nagyon forrni), majd félreteszem hűlni. A tejszínt kemény habbá verem a vaníliás porcukorral együtt. Hozzákeverem a joghurtot is, majd folyamatos keverés közben belecsorgatom a tejes zselatint (óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze a habot nagyon), végül az apróra dolgozott mandulát is beleforgatom., meg a kevéske aromát is. Az epret megmosom, leitatgatom róla a vizet, a csumáját kiszedem, ha nagyobbak több darabba, ha kisebbek, kettévágom, majd ezt is hozzákeverem. Fóliával bélelt tortaformába öntöm és pár órára hűtőbe teszem (vagy mehet a mélyhűtőbe is, hogy még hidegebb legyen). Tálaláskor tányérra borítom, leszedem róla a fóliát, majd eperrel, étcsokiforgáccsal, kókuszreszelékkel díszítem.

Ha hidegen keverhető zselatint használunk, 2 csomaggal használjunk belőle (egyenként 1/2 l folyadékhoz elegendőek). Ehhez pedig 1/2 l tejszínt, 2 kicsi dobozos joghurtot, valamint 1 kicsit dobozos tejfölt adjunk (150 g-os dobozok).
A eper helyett használhatunk málnát is- majd ha már szezonja lesz -, vagy akár vegyesen epret, szedret, áfonyát stb.
A mandulából készíthetünk "krokantot" is. Ehhez karamelizáljunk egy kevés cukrot, ebben forgassuk meg a mandulát, majd enyhén kiolajozott tűzálló tálba (laposan) vagy szilikonlapra öntve hagyjuk kihűlni, végül késes aprítóban dolgozzuk kisebb darabokra és így keverjük a tejszínes krémhez.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A könnyed tejszínes-mandulás-epres torta (gluténmentesen) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook