Kölespehelyből... mit? (beszélgetés)
Köles. A köles lugosító, még a többi gabona savasító. Az emberi szervezet egyébként is túl savas.
Meg a köles melegítő gabonánk.
Tápértékileg is sokkal jobb, mint a rizs. Persze sokak a rizsre esküsznek. Igazából magam is úgy vagyok vele, hogy rizs fan vagyok, de a kölest is imádom, meg az árpát.:)
Sziasztok lanykak,sajnos kekszreceptem nincs,de van mas finomsag,lehet hogy valamelyikteknek ezek a sutik is tettszeni fognak!
KOLESKASA
25dkg koles
5dl tej
5dl viz
mez
so
A kolest meleg vizben tobbszor megmossuk,a vizben puhara fozzuk.Hozzaontjuk a forro tejet es 15 percig allni hagyjuk.Mezzel edesitve talaljuk.
Kolespuding
20 dkg koles
10 dkg barnacukor vagy mez
7 dkg margarin
1 liter tej
2 dl tejfol
2 vanilias cukor
A megmosott kolest a tejben surure fozzuk (kb 40-60 perc)Meg melegen belekeverjuk a tobbi hozzavalot (tehetunk bele meg mazsolat ,kakaot vagy fahejat)Kis talkakba szedjuk ,kakaot szorunk ra ,lehutjuk.Finom es laktato.
Kolespite
4 dl koles
1 liter tej
1/2 csomag mazsola
2 evk. vaj
1 kk vanilia
1/2 citrom heja reszelve
lekvar,mandula
A jol megmosott kolest osszekeverjuk a hozzavalokkal,es kiolajozott jenai talban vagy tepsiben puhara sutjuk.Lekvarral,mandulaval diszitve fogyasszuk.
Makos koles
Egy bogre kolest ket bogre tejben puhara fozunk egy csipet soval,cukorral izesitjuk.talalaskor meghintjuk daralt cukros makkal.
Mazsolas kolesfelfujt
1 csesze koles
4 csesze tej
4 tojas
15 dkg cukor
so
1 csomag vanilias cukor,mazsola
A megmosott kolest elozo este hideg vizben leaztatjuk.Masnap leszurjuk es a tejben feltesszuk foni.Sozzuk,cukrozzuk,majd lefedve hulni hagyjuk.Belekeverjuk a vanilias cukror es a mazsolat.A tojasokat felverjuk hozzakeverjuk a koleshez es elomelegitett sutoben 15-20 percig sutjuk.
:-)))))
Igen, lehet. Legalábbis én már próbáltam:-)))))
Koszi Ekka! Honnan tudtad, hogy van gyerekem? : ) Eredetileg neki vettem egyebkent, de eleg lassan fogy, pedig jo az etvagya. : )
Arra gondoltam meg, hogy valami kekszet biztosan lehetne belole kesziteni, azt is szivesen majszolja a fiam. Vajon a zabpelyhet lehet vele helyettesiteni?
Köles
Tápértéke: Kiváló B1-, B2-, B6- és niacinforrás, nagy mennyiségű vas, kalcium és magnézium található benne.
Előnye: A benne lévő sokféle fehérje közül a legjelentősebb a metionin nevű aminosav, amely erősíti az immunrendszert. Ásványi anyag- és nyomelem-tartalmának köszönhetően a csont, a fog erősítésében, a haj és a köröm növekedésében játszik fontos szerepet.
Ha hüvelyesekkel együtt fogyasztja, jobban hasznosul a tápanyagtartalma.
Felhasználása: Leggyakrabban kölespehely formájában, valamint hántolva fogyasztják.
Főzési tipp: Forrás után 5-10 percig főzze. Kiváló levesek sűrítéséhez, literenként kb. 4-5 dkg-ot használjon belőle. Tönkölybúza- és rozsliszttel keverve kenyér is süthető belőle. Ehhez az alábbi arányokat ajánljuk: 10 % köles-, 20 % rozs-, 70 % búzaliszt. A főzött köles péppé törve remek fasírt-alapanyag. Ízesítéséhez magyaros fűszerezés, majoránna, valamint gyömbér és koriander javasolt.
Cukkíni kölessel
dietetikus véleménye:
A köles ma nem annyira elismert, mint egy évszázaddal ezelőtt, pedig sok értékes fehérjét tartalmaz. A gabonafélékhez mérten viszonylag magas a zsírtartalma is. Ásványianyag tartalma szinte egyedülálló, mert több értékes mineráliát is tartalmaz, melyek a csontok növekedésében, a fogak egészséges fejlődésében a haj- és körömnövekedésben játszik szerepet. A tápanyagtartalom kb. 140 gramm készételre vonatkozik.
Idő: 20 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
1 kicsi zsenge bio cukkíni
1 evőkanál bio köles vagy kölespehely
1 mokkáskanál bio csíraolaj
Elkészítés:
A köles jól megfőzöm vízben. A cukkínit alaposan megmosom, nem hámozom meg. Karikákra vágom és megpárolom. Ha a baba már ehet paradicsomot, akkor paradicsomlével meglocsolom a cukkínit párolás közben.
A cukkínit a főtt kölessel összeturmixolom és teszek hozzá egy mokkáskanál bio csíraolajat.
Én időnként szoktam a pároló edénybe egy kis gerezd fokhagymát tenni egészben, amit későb kidobok. Így csak az aromáját veszi át. Ezt azoknak a babáknak javaslom, akik az intenzívebb ízeket kedvelik.
Típus: Főzelékek