Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kölespehelyből... mit? fórum

Kölespehelyből... mit? (beszélgetés)


2014. jan. 21. 14:46
Megfőzöd viszonylag rövid lében sóval olyan puhára, és állagúra mint a tejberizs. Amikor teljesen kihűlt, úgy kezeled, mintha az lenne a darálthús, amiből tökéletes fasírozottat lehet gyúrni: só-bors-fokhagyma-egyéb fűszerek amit szoktál, 1-2 nyers tojással, liszttel vagy zsemlemorzsával meggyúrod. A kész gombócokat sütés előtt még forgasd zsemlemorzsába és egy kicsit lapítsd meg. Jó étvágyat!!!!
2007. máj. 12. 20:29

Köles. A köles lugosító, még a többi gabona savasító. Az emberi szervezet egyébként is túl savas.

Meg a köles melegítő gabonánk.

Tápértékileg is sokkal jobb, mint a rizs. Persze sokak a rizsre esküsznek. Igazából magam is úgy vagyok vele, hogy rizs fan vagyok, de a kölest is imádom, meg az árpát.:)

2007. máj. 12. 19:29
Melyik egészségesebb? A köles vagy a rizs?
2006. ápr. 30. 16:22

Sziasztok lanykak,sajnos kekszreceptem nincs,de van mas finomsag,lehet hogy valamelyikteknek ezek a sutik is tettszeni fognak!


KOLESKASA


25dkg koles

5dl tej

5dl viz

mez

so


A kolest meleg vizben tobbszor megmossuk,a vizben puhara fozzuk.Hozzaontjuk a forro tejet es 15 percig allni hagyjuk.Mezzel edesitve talaljuk.


Kolespuding


20 dkg koles

10 dkg barnacukor vagy mez

7 dkg margarin

1 liter tej

2 dl tejfol

2 vanilias cukor


A megmosott kolest a tejben surure fozzuk (kb 40-60 perc)Meg melegen belekeverjuk a tobbi hozzavalot (tehetunk bele meg mazsolat ,kakaot vagy fahejat)Kis talkakba szedjuk ,kakaot szorunk ra ,lehutjuk.Finom es laktato.


Kolespite


4 dl koles

1 liter tej

1/2 csomag mazsola

2 evk. vaj

1 kk vanilia

1/2 citrom heja reszelve

lekvar,mandula


A jol megmosott kolest osszekeverjuk a hozzavalokkal,es kiolajozott jenai talban vagy tepsiben puhara sutjuk.Lekvarral,mandulaval diszitve fogyasszuk.


Makos koles


Egy bogre kolest ket bogre tejben puhara fozunk egy csipet soval,cukorral izesitjuk.talalaskor meghintjuk daralt cukros makkal.


Mazsolas kolesfelfujt


1 csesze koles

4 csesze tej

4 tojas

15 dkg cukor

so

1 csomag vanilias cukor,mazsola


A megmosott kolest elozo este hideg vizben leaztatjuk.Masnap leszurjuk es a tejben feltesszuk foni.Sozzuk,cukrozzuk,majd lefedve hulni hagyjuk.Belekeverjuk a vanilias cukror es a mazsolat.A tojasokat felverjuk hozzakeverjuk a koleshez es elomelegitett sutoben 15-20 percig sutjuk.

6. _kleo_ (válaszként erre: 5. - Ekka)
2006. febr. 19. 18:24
Esetleg van valami jo kekszrecepted?
5. Ekka (válaszként erre: 4. - _kleo_)
2006. febr. 19. 15:53

:-)))))

Igen, lehet. Legalábbis én már próbáltam:-)))))

4. _kleo_ (válaszként erre: 3. - Ekka)
2006. febr. 19. 11:50

Koszi Ekka! Honnan tudtad, hogy van gyerekem? : ) Eredetileg neki vettem egyebkent, de eleg lassan fogy, pedig jo az etvagya. : )


Arra gondoltam meg, hogy valami kekszet biztosan lehetne belole kesziteni, azt is szivesen majszolja a fiam. Vajon a zabpelyhet lehet vele helyettesiteni?

3. Ekka
2006. febr. 19. 10:26

Köles


Tápértéke: Kiváló B1-, B2-, B6- és niacinforrás, nagy mennyiségű vas, kalcium és magnézium található benne.

Előnye: A benne lévő sokféle fehérje közül a legjelentősebb a metionin nevű aminosav, amely erősíti az immunrendszert. Ásványi anyag- és nyomelem-tartalmának köszönhetően a csont, a fog erősítésében, a haj és a köröm növekedésében játszik fontos szerepet.

Ha hüvelyesekkel együtt fogyasztja, jobban hasznosul a tápanyagtartalma.


Felhasználása: Leggyakrabban kölespehely formájában, valamint hántolva fogyasztják.


Főzési tipp: Forrás után 5-10 percig főzze. Kiváló levesek sűrítéséhez, literenként kb. 4-5 dkg-ot használjon belőle. Tönkölybúza- és rozsliszttel keverve kenyér is süthető belőle. Ehhez az alábbi arányokat ajánljuk: 10 % köles-, 20 % rozs-, 70 % búzaliszt. A főzött köles péppé törve remek fasírt-alapanyag. Ízesítéséhez magyaros fűszerezés, majoránna, valamint gyömbér és koriander javasolt.

2. Ekka
2006. febr. 19. 10:25

Cukkíni kölessel


dietetikus véleménye:

A köles ma nem annyira elismert, mint egy évszázaddal ezelőtt, pedig sok értékes fehérjét tartalmaz. A gabonafélékhez mérten viszonylag magas a zsírtartalma is. Ásványianyag tartalma szinte egyedülálló, mert több értékes mineráliát is tartalmaz, melyek a csontok növekedésében, a fogak egészséges fejlődésében a haj- és körömnövekedésben játszik szerepet. A tápanyagtartalom kb. 140 gramm készételre vonatkozik.


Idő: 20 perc

Nehézség: könnyű


Hozzávalók:

1 kicsi zsenge bio cukkíni

1 evőkanál bio köles vagy kölespehely

1 mokkáskanál bio csíraolaj

Elkészítés:

A köles jól megfőzöm vízben. A cukkínit alaposan megmosom, nem hámozom meg. Karikákra vágom és megpárolom. Ha a baba már ehet paradicsomot, akkor paradicsomlével meglocsolom a cukkínit párolás közben.

A cukkínit a főtt kölessel összeturmixolom és teszek hozzá egy mokkáskanál bio csíraolajat.

Én időnként szoktam a pároló edénybe egy kis gerezd fokhagymát tenni egészben, amit későb kidobok. Így csak az aromáját veszi át. Ezt azoknak a babáknak javaslom, akik az intenzívebb ízeket kedvelik.

Típus: Főzelékek

2006. febr. 18. 21:29
Van itthon kimaradva egy zacsi kölespehely, de nagyon nem tudok mit kezdeni vele. Valami kekszet, vagy mit lehetne belőle összehozni? Mire jó a kölespehely? Nagy örömmel venném a finom recepteket.

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook