Kisiskolások utazása (beszélgetés)
ez az én véleményem...
Ha nem iskolabusz, akkor a gyereknek be kéne tartani a közlekedési szabályokat,
ha a szülő arra kényszerül, hogy egyedül engedje a gyermekét a buszon utazni, akkor addig amíg nem alakul ki benne a buszon való közlekedés szabályai, addig rendszeresen, ha kell mindennap végig kell beszélni...
Ha a buszon tanári felügyelettel közlekednek, akkor a tanárnak kötelessége, tájékoztatni rendszeresen a gyerekeket a közlekedési szabályokra és veszélyekről és ezt betartatni.
Ha külön busszal közlekednek, akkor már alapból az iskolának kell elvárni a saját igényeinek betartását...
De a szülőnek is rendszeresen meg kell kérni, hogy a közlekedési és viselkedési szabályokat neki is be kell tartani.
Nem beszélve az önvédelem, és segítségkérés fontossága a környezettől.
Az a baj, hogy nem. Tulajdonképpen a tanárokat ez a probléma nem érdekli, mert közvetlenül nem érinti őket. Mondjuk van az egészben számomra valami elgondolkodtató... én nővér vagyok, ha nappalos műszakban dolgozom, akkor ezzel a busszal fogok járni haza. Ha ez a tanár rosszul lesz a buszon, vagy segítségre lesz szüksége, mondhatom, hogy vége a műszakomnak? A szülőket érdekelné a dolog, csakhogy nem tudják megoldani a buszozást.
A férjem önkormányzati képviselő, felvetette idén, hogy legyen kísérő a gyerekek mellett, igaz, mostmár az ovisok is csatlakozni fognak az iskolásokhoz...
Szeretném a véleményeteket kérni. 3. osztályos a kisfiam, busszal kell neki utaznia az iskolába. Ez reggel 1 óra, délután 3/4 óra buszozást jelent. Az összes iskolás a járattal megy, úgy kb. 30 különböző korú kisgyerek. A buszon utazik velük egy tanár is.
Évek óta nagyon sok negatív vélemény csapódik le a gyerekekkel kapcsolatban, hogy nem viselkednek jól a buszon. Rendetlenek, tiszteletlenek, zavarják a felnőtteket, akik a munkából mennek haza. A tanár nem csinál semmit, hogy rend legyen. A gyerekek egymást is bántják, verekednek, megy az "ereszd el a hajam" teljes gőzzel. A nagyok a kicsiket "szivatják" és az is előfordul, hogy egy-egy gyerek szülei vélt vagy esetleg valós sérelmeket más gyerekén leverik útközben (meghúzkodják a fülét, haját, nyakon csapják, szidják, megfélemlítik). És eközben a tanár nem csinál semmit.
Tegnap beszélgettem az igazgatónővel és azt szerettem volna tudni, hogy a buszozás alatt ki a felelős a gyermekekért. Először nem tudta megmondani, aztán a buszsofőrt nevezte ki, de szerintem ez enyhén szólva hülyeség. Azt mondta, a tanárnak nem kötelessége semmit sem tenni a buszon, mert magánemberként utazik, nem érdeklik akkor már a gyerekek. A szülőt is említette... nem tudom. Kényszerből járnak busszal, nem választott helyzet ez...
Mi a véleményetek? Esetleg valaki egyértelműen tudja, mi a teendő és ki a felelős a gyermekekért a buszon?
Tanácsokat is szívesen fogadok... :)
További ajánlott fórumok:
- Agresszív fiú kisiskolások - verik a kislányokat
- Akiknek bal kezes kisiskolás gyermekei vannak.
- Kiskorú veszélyeztetése - avagy bringázó kisiskolások
- Lusta kisiskolás
- Melyik a legjobb mesekönyv kisiskolásoknak?
- Mit szólnátok, ha gyermeketek már kisiskolás korban megtanulhatná az elsősegélynyújtás alapjait?