Kinek jó és mért, hogy nem lehet gyes mellett 8 órát dolgozni? (beszélgetős fórum)
Ez nem teljesen így van nem kell feltétlenül lemondani minden jóról mert családod lesz.Már persze csak akkor ha az nem 5-6 gyerekből áll minimum:)1-2 babánál is be lehet szorítani egy mozit,kávézást,sétát s nem kell lemondani a ruhatár frissitéséről sem.Csak minden hónapra egy kettes programot beleszorítani.
Viszont az éttermi vacsorába igazad van 4 éve erre nem került sor de ez legyen a legkevesebb:)
Szerencsére vékonykaidőszakomból maradt ruhám:)most ujra tudom használni:)Gyerekruha:általában hibátlan csodaszép márkás ruhákat szoktam venni,használtak de szinte nem is látszik.Volt rá példa hogy 52 db-ot vettem 5000ft-ért igaz azok még pici baba ruhák voltak.Most 17 darabot vettem 2ezerért.
És ahogy mondod hajat magam festek,alap szépészeti dolgokat magam végzek.Soha életembe nem voltam se fodrásznál,se manikürösnél,se egyéb olyan helyen ahol azt fizetem amit magam is tökéletesen megoldok.Volt amikor megtehettem volna de olyanra sajnálok pénzt kiadni ami házilag megoldható.Igaz néha frissitteni kell a ruhatárat hiszen nem mindegy hogy az ember munkába egy 8-10 éves bolyhosodott kinyult pulcsiba megy vagy az látszik hogy attól függetlenül hogy pár évig babázott, teljesen toppon van:)A legjobb amikor az uj kollega elképedve kérdezi hogy neked van gyereked?meg se látszik rajtad:)
Aki 4 és 6 órában dolgozik az védett a gyes lejárta+30 napig.
Aki nem védett (8 órás), annak kiírják a szabikat és annak letelte után 30 nap múlva rúghatják ki, és ha jár végkielégítés akkor azt kifizetik, mivel felmondanak neked.
De basszus, ez nem normális dolog:( hogy ha valaki családot alapít, akkor onnantól semmi, csak a számlák, csak a törlesztő, max. a gyereknek ruha, játék és semmi más...
Soha egy csinos új ruha, egy mozi, egy érdekes könyv vagy egy éttermi vacsora, mert ez már felesleges luxus, pedig baromira nem az, ezek a dolgok normális országokban a társadalmi minimum részei...
Félre ne érts, ez nem a te szégyened...
Én még távol állok a családalapítástól, de egyre inkább úgy érzem, hogy nem ebben az országban fog rá sor kerülni.
Ez így van, én is és mindenki érzi ezt de te a rendszerről beszél, a rendszer hibáiról nem a témáról.
Az ember mindig abban talál hibát, lát rosszat amiben éppen benne van de én nem látok nagy különbséget a mostan és a régi dédanyáink idejébeni gyereknevelésben.Akkor sokkal inkább nem voltak meg ehhez a feltételek úgy mint most és enni és a rezsit vagy a mostani töredékét akkor is fizetni kellett nem beszélve az autómata mosógép és eldobható pelenka illetve gyes hiányáról. Valóban nem hasonlítható össze a két korszak mert most egyszerűbb gyereket nevelni mint akkor volt.
Én példáúl annak idején feladtam a jó munkahelyemet azért, hogy otthon lehessek és nevelhessem a gyerekeimet pedig mi sem voltunk gazdagok akik ezt felhőtlenűl megtehetik csak akkor ugy éreztem, hogy nem tudom a kettőt megoldani és mivel kicsik voltak nekik volt rám nagyobb szükségük.Nem csak a jól fizető állásomat vesztettem el hanem a munkahelyemet is mert utána nem vettek vissza de nem bántam meg.Egy életre szóló kapcsolatot nyertem szülő-gyerek között és érdekes módon a válság közepén mégis találtam új munkahelyet.Az a baj mint említetted az emberek félnek lépni, életmódot változtatni féltik a munkahelyüket. Nem hiszem, hogy 20000 Ft megoldja bárkinek is az anyagi helyzetét.Egy gyerek csak pár évig kicsi amíg jobban a segítségünkre szorúl és azért gondolkozzon már mindenki mielőtt gyereket vállal azon is, hogy ez milyen lemondással jár és csak az után fogjon bele ha ezt fel tudja vállalni.
ez eszembe se jutott még, hogy a munkába visszatérő ruhatárát fel kell frissíteni...amibe a játszóra járt vagy az az egy, amiben a dokihoz pld...hát, abban kipenderítenék, mert nem illik a megjelenése a cég arculatához....
bár a bölcsibe is normális rucik kellenek, mert nem jó a használt oda se nagyon, ha nem akarja az ember, hogy sajnálják a gyerekit
:(
:(
nálunk még az ovi is úgy megy, hogy mindenki tudja, hogy nem dolgozik a nő, csak papíron leigazolta neki a férje, hogy ő mekkora nagy alkalmazott a családi cégbe :(
Lehet azon nyugodtan vitatkozni, hogy járjon e vagy sem, de egyet azért ne felejtsünk el, ezt azért találták ki anno, hogy segítse a nők visszatérését a munka világába. Ez egy ösztönző eszköz volt erre. Ugyanolyan ösztönző eszköz, mint mondjuk a start kártyák munkáltatóknak, vagy járulékkedvezmények munkáltatóknak munkanélküli alkalmazására 1 évig, vagy pedig az, mikor a munkanélküli ha 3 hónapon belül állást talál, akkor a fennmaradó időszakra járó segélyének a felét egy összegben kifizetik. Ez nemtudom hogy van e még, de jó pár évvel ezelőtt, mikor én voltam munkanélküli még volt, én ki is használtam, és nagyon jól jött az is. Pedig dolgoztam, de mégis kaptam valamit. Ezzel ösztönöztek arra, hogy iparkodjak munkát találni, ne a segélyre várjak....
Nem beszélve arról, hogy a gyes esetében az anyuka nyugodtan ment vissza dolgozni, mert tudta, hogy védve van, nem rúghatják ki egy évig. Pont arra az időszakra nyújtott segítséget, míg a kicsi egyáltalán megszokja a közösséget, hogy abban igenis bacik vannak, amik betegséget fognak okozni neki az első időkben, nagyon sűrűn. Most ilyen védettség 8 órásoknak nincs, ami nagyon elgondolkodtató. Mi volt ezzel a cél?
Aztán azt továbbra is fenntartom, hgy a 6 és 8 órás munka között érdemi külömbséget nem látok. Sőt, ha a kicsik még alszanak a bölcsibe, az anyuka gondolom nem fogja kicibálni az ágyból hogy haza vigye, hanem beszélget egy fél órát, elugrik boltba, stb., tán még meg is uzsonnázik a gyerkőc, aztán irány haza. És ezek életszerű dolgok, nem humbukk amit kitalálok.
Aki meg 4 órás bérért vissza tud menni dolgozni, az garantálom, hogy annyit keres 4 órában mint én 8-ban. Mert kevesebből nem lehet megélni. Nem beszélve arról, hogy aki csak délelőtt van ott a bölcsibe az elveszi a helyet attól, aki igen is rá van szorulva arra hogy 8 órában dolgozonn, valószínű meg van az oka, nincs más választása. Viheti magánba, és akkor megint ott van ahol a part szakad.
Ja és azt se felejtsük el, hogy jócskán csökkentették azon munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét, akik egy 8 órás helyre két 4 órásat alkalmaznak. Nos, nemtudom kinek milyen a munkáltatója, de én azért sem mennék 4 órába vissza, mert az én munkáltatóm akkor azt mondaná hogy maradsz is 4-ben akkor. Hülye lenne nem kevesebbet fizetni, sajnos ilyen világot élünk!
Kicsit hosszú lett, bocs, asszem mostmár teljesen kifejtettem a véleményem:)
Sziasztok!
Szerintem nem szabadna elvenni azoktól, akik tényleg azért mennek vissza dolgozni, mert a gyes nem elég a megélhetésükre. Gondolom mindenkinek van ilyen a környezetében.
Az én szakmámban a pályakezdő fizetés 6 számjegyű és legalább kettessel kezdődik. Azt gondolom, hogy ha mi megyünk vissza dolgozni, akkor nem vagyunk erre rászorulva és nem tartom fairnek, amikor ez nekünk is jár. Még akkor sem, ha nyilván meg fogom kapni, hogy mi mennyivel többet fizetünk adót stb... Ez így van, de gondolnunk kéne néha azokra, akik nem tudnak havonta még 100 000 forintot sem megkeresni (és nem azért, mert nem dolgoznak:-(
Lényeg: igazságosabb lenne ez a rendszer, ha lenne egy összeg, ameddig 8 órás munka mellett is járna a gyes és lenne akinek nem (mert nincs is rászorulva).
Jó éjt mindenkinek!
Miért ha akkor vezetik be mikor még nem fogant meg mi fog változni? Neked a gyerekvállalás kérdése egy 25000 Ft-os gyestől függ?
Dédanyáink mikor még gyes sem volt, hogy nevelték fel a sok gyereket? Vitték őket magukkal a krumpliföldre kapálni.
Az az igazság szerintem mindenki elég szépen el volt sokáig kényeztetve és most zokon esik ha a csöcs kiesik a szánkból.
A munkanélküli segély és szoc.járadék mellett miért nem lehet még 4 órában sem munkát vállalni holott az se több mint a gyes, abból sem lehet megélni?És erre is sok ember főleg vidéken rákényszerűl.
Hát akkor itt a pontos információ.
Én nem néztem utána, csak ami úgy nagyjából rémlik.
További ajánlott fórumok:
- Visszaállítják a GYES-t, de mellette csak 4 órát lehet dolgozni
- Van olyan munkahely, ami mellett nappali tagozatosként lehet dolgozni? (nem gyakorlat, nem diákmunka)
- Gyes mellett hány órában lehet dolgozni?
- Mit lehet GYES mellett dolgozni?
- Gyed mellett hány órában lehet dolgozni, ha lehet?
- Gyedet kapok, most lehet mellette dolgozni?