Kinai kaja (tudásbázis)
sziasztok!
vki ismeri a mézes bundás csirke receptjét?
nem arra gondolok, aminek a mártogatósa édes...
köszönöm
Szecsuáni csirke (Kukta receptgyűjtemény)
Hozzávalók: 70 dkg kicsontozott csirkehús, 20 dkg gomba, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 5 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 dl szójaszósz, 1 dl ketchup, 1/2 szerecsendió, só, bors, 2 dl olaj. Elkészítés: A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk, a zöldségeket gyufaszál vékonyságúra szeleteljük
Szecsuáni csirke (Lilla főz)
Nem tudom, hogy ennek a receptnek mennyi köze van az eredetihez, aki tudja milyen a ‘kínai nagykönyv’ szerint, ne habozzon, ossza meg velem. Hozzávalók 1 nagy csirkemell 15 dkg földimogyoró (pucolás előtti tömeg) 3 evőkanál olaj 3 evőkanál szójaszósz 2 gerezd fokhagyma 1 (2) teáskanál paprikakrém (nekem édes, aki nem oylan puhány, mint én, annak csípős) A csirkehúst kis kockákra/csíkokra vágom. Összekeverem az olajat, a szójaszószt, a zúzott fokhagymát és a paprikakrémet.
Szecsuáni csirke
Hozzávalók:
25
dkg kicsontozott csirkehús, 2 db erős zöldpaprika, egy gerezd
fokhagyma, két szál újhagyma, egy kávéskanál szecsuáni bors, olaj a
sütéshez.
A páchoz: Egy evőkanál szójamártás, egy evőkanál étkezési keményítő, egy evőkanál száraz fehérbor.
Az ízesítéshez: Két evőkanál szójamártás, egy evőkanál étkezési
keményítő, egy evőkanál száraz fehérbor, egy kávéskanál chilimártás.
Elkészítés:
A
legalább 25 percig pácolt, csíkokra vágott csirkehúst forró olajban
megpirítjuk, kiszedjük és félrerakjuk. Az olajban a szecsuani borsot is
megpirítjuk, hozzátesszük a csíkokra vágott zöldpaprikát, az újhagymát,
majd a húst visszatesszük, az ízesítőkkel összeforraljuk, és forrón
tálaljuk.
Csirkemell szezámos-mézes bundában pirított tésztával
Hozzávalók:
1 csirkemell csíkokra vágva
A páchoz:
őrölt fehérbors (én ötfűszer-keveréket használtam helyette), só, cukor, 1/2 tk. fehérbor, 1/2 tk. szezámolaj
A bundához:
1/2 csésze liszt
1/4 csésze keményítő
csapott tk. sütőpor
1 felvert tojás
2 ek. olaj
2/3 csésze víz
kevés só
A mézes mázhoz:
1/8 csésze méz
1/4 csésze cukor
1/8 csésze ketchup
1 ek. fehérborecet
A csirkecsíkokat bepácoljuk, minimum néhány órára hűtőbe tesszük. Ha összeértek az ízek, a bundába mártott csirkedarabokat wokban bő olajban kisütjük. Utána a mézes mázhoz összemelegítjük a hozzávalókat és beleforgatjuk a kész húst. Megszórjuk szezámmaggal.
Pirított tészta:
A kifőtt spagettit vagy kínai tojásos tésztát az alábbi összetevőkkel nyakon öntöm és wokban kevés olajon megpirítom.
1-2 ek. sötét szójaszósz
1 kk. chiliszósz
1 kk. kristálycukor
1 kk. borecet
1/2 kk. só
1/2 kk. kukoricakeményítő
6-7 ek. langyos víz
A szezámos, bundás csirke falatok a következőképpen készül.
Tojás, só, kukoricaliszt, kevés baracklekvár ,szójaszósz hozzáadásával
a palacsinta tésztától sürübb mártást készitünk.
A csirke melleket csikokra vagy kis darabkákra vágjuk, majd bepácoljuk a
következőbe.
szójaszósz, darált chili, curry, ennek mértéke mind izlés és a hús
mennyiségétől függ.( ők az ugy nevezett sryracha mártást használják)
Jól elkeverjük és pácolódni hagyjuk akár egy napot is.
Egyenként pálcikával kiszedjük a húst, lecsepegtetjük, kukorica lisztbe majd
a sürü maszába mártjuk, nagyon forró olajban mélysütéssel kisütjük.Ez néhány
percet vesz igénybe.
A visszamaradt páclevet elkeverjük szezám maggal és annyi mézzel, hogy egy
jó ragadós anyagot kapjunk.
A kisült csirkefalatokat ebbe rakjuk azonnal forrón, majd kevés lime levével
meglocsoljuk
sziasztok,
babus, fórumon vagy még?
ha igen, akkor az én wokom és az én nagy lángom mellé segíts légyszi :D
az első recept ami érdekelne az a sima, egyszerű RIZS. olyan, de olyan jó íze van, annyira szeretem, hogy van, hogy semmi mást nem is veszek a kínaiban, csak rizst, és csak úgy magában... igaz, úgy írtam, hogy sima, egyszerű rizs, de ez az, amiben elenyésző módon található pár szem zöldségféle.
a második a szezámos csirke. ebből egyszer ettem egy nagy sz*rt, nem volt édes ÉS csípős, hanem csak édes, csak tiszta méz, majdnem sírva dobtam ki, mert mire hazavittem, a mézes szósz megkeményedett rajta és KOPOGOTT. szóval engem az édeskés ÉS csípős veriót érdekel.
köszi előre is, és remélem a közelben vagy :)
Legutóbb illatos -omlós csirkét sütöttem, az alábbi recept alapján. Olyannak tünt mint az eredeti, csak sötétebbre sült, de gondolom a házi tojás miatt. Íme a recept:
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell filé
2 ek rizsliszt(én buzaliszttel csináltam)
1 ek kukorica keményítő
3 tojás
1 kk sütőpor
fél dl tej
só, bors
fél fej friss fokhagyma, vagy granulátum
olaj a sütéshez
A csirkemellet kb 1,5 cm-es kockákra vágtam és éjszakára beáztattam fél fej zúzott fokhagymával dúsított tejbe. Sütés előtt leszűrtem a husit, sóztam borsoztam. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét habbá vertem, hozzáadtam a keményítőt, majd a tojás sárgáját, a tejet, lisztet, sütőport és sóval, borssal, fokhagyma granulátummal fűszereztem. Beleforgattam a hús kockákat és forró olajba kisütöttem (nagyon gyorsan kész), majd konyhai papírtörlővel bélelt tálra szedtem.
Jó étvágyat!
Édes-savanyú leves:
---------------------
Hozzávalók: 1 dkg szárított shiitake gomba, áztatáshoz: forró víz, 1 liter leves
10 dkg szűzpecsenye, vagy csirkemell vékony csíkokra vágva, 20 dkg tofu 1 centis kockákra vágva, 2 teáskanál kukoricakeményítő, 2 ek. rizsecet, 3 ek. világos szójaszósz, 2 ek. halszósz, 1 tk. chiliszósz, bors, metélőhagyma,
1 tk. szezámolaj
Elkészítés: A szárított gombát 10-15 percre meleg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük (az áztatóvízből 1 dl-t félreteszünk). A gomba szárát nem használjuk fel, mert nagyon 'inas', a kalapokat vékonyan felszeleteljük. A levest felforraljuk, beletesszük a gombát, húst és a tofut. Az újraforrástól számítva 3-4 percig főzzük. A gomba áztatólevét a keményítővel kikeverjük, beletesszük az ecetet, szójaszószt, halszószt, borsot és chiliszószt, majd a levesbe öntjük. Állandó kevergetés mellett besűrítjük. Metélőhagymával megszórva, pár csepp szezámolajjal ízesítve tálaljuk.
Kínai sült rizs
------------------
Hozzávalók: 25 dkg rizs, só, 6-8 ek. olaj, 50 dkg sertéscomb metéltre vágva, 1 gerezd apróra vágott fokhagyma, 2 fej hagyma, 3 felvert tojás, 3-4 ek. szójamártás.
Elkészítés: A rizst bő sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. Nagy lángon, 2-3 ek. olajban kb. 10 percig kevergetve a húst megpirítjuk, azután kiszedjük. A visszamaradt olajhoz újabb 2-3 ek. olajat teszünk, amin a fokhagyást és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a felvert tojást, kevergetve ezt is megsütjük, kivesszük. 2 ek. olajat öntünk megint a maradékra, beledobjuk a főtt rizst, megpirítjuk, majd az összes hozzávalót beletéve, elkeverve összemelegítjük, szójamártással ízesítjük.
Receptek
Uborkás csirkeleves
---------------------
Hozzávalók: 20 dkg főtt csirkehús, 30 dkg uborka, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg metélt tészta, 1 l leves, pár szál zellerlevél, 1 kockányi friss tisztított gyömbér, 2 chilipaprika, bors, só szezámolaj.
Elkészítés: A gyömbért és a chilipaprikát vékony szeletekre vágjuk, a levesben feltesszük főni. Amikor felforr, sózzuk, borsozzuk (ha szükséges), és pár csepp szezámolajjal ízesítjük. A metélt tésztát kifőzzük. A csirkehúst, uborkát, sárgarépát nagyon vékony csíkokra vágjuk, a kifőtt tésztával együtt levesestálkákba tesszük, rámerjük a forró lét. Végül apróra vágott zellerlevéllel díszítjük.
Narancsos csirkemell
----------------------
Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, sütéshez fél dl olaj, 1 narancs, 2 szál újhagyma, 2 ek. szójamártás, 2 ek. szaké (vagy konyak), 1 friss chilipaprika,kb. 2 cm-es darabka gyömbérgyökér, 2 tk. kukoricakeményítő, 2 tk.cukor, 2 tk.borecet, szezámolaj.
Elkészítés: A csirkemellet kis kockákra vágjuk. A chilit és az újhagymát felkarikázzuk, a gyömbért lereszeljük. A narancs levét kifacsarjuk, a héját a fehér részektől megtisztítjuk és leforrázzuk. Ezután vékony csíkokra vágjuk.
A húst a gyömbérrel, újhagymával, 1 tk. szakéval (vagy konyakkal), 1 tk. szójamártással és 1 tk. keményítővel összekeverjük, és 20 percet pácoljuk. A fél dl olajat wokban, vagy ennek hiányában serpenyőben jól felhevítjük, beledobjuk a páclétől lecsepegtetett húst, és aranysárgára pirítjuk. Ha megsült, kiszedjük, a visszamaradt olajban a narancshéjat és a chilit megfuttatjuk. Újra rádobjuk a húst. A cukrot a maradék szójamártással, a borecettel, a narancs levével, a hús páclevével, 1 tk. keményítővel, és fél dl vízzel, valamint pár csepp szezámolajjal elkeverjük, a húsra öntjük. Addig forraljuk, amíg mártásszerű nem lesz. Rizzsel tálaljuk.
A kínai sótól-ők így hívják , ez a nátrium-glutamát. Együtt használják a konyhasóval, de mivel a nátrium-glutamátnak erősen sós íze van, mindkettőből kevesebb kell.
Ezenkívül a húsokat 2-3 napig pácolják, a páclében pedig általában van szójaszósz is, ami megpuhítja a husikát.
Kedves Babus!
Nagyon szépen köszönöm a receptet, meg fogom csinálni! Üdv: Fiti
Ananászos pulykamell rizzsel (lehet hogy eredetileg nem kínai kaja de tökre olyan íze van)
-vékony csíkokra vágom a pulykamellet
-hagymát darabolok
-a wokba teszek egy kis olajat és ebbe a hagymát
-amikor a hagyma megpuhult beleteszem a húst, sóval és borssal megszórom
-lefedem a wok-ot és hagyom a húst puhulni benne
-amikor megpuhult a hús, ananászkonzervet öntök hozzá és együtt pirítom tovább, amíg az ananász is jól átsül
-rizset szoktam főzni hozzá sós vízben
Melegen és frissen a legfinomabb
További ajánlott fórumok:
- Kínai Kaja kérdés
- Szerintetek kínai kajára lehetek allergiás?Többi lent....
- Gyűjtsünk kínai kaja recepteket!
- Kinai kaja! Tudja valaki, hogy készitik az egzotikus kacsát a kinai éttermekben?
- Lett már valaki beteg kínai kajától, olyan tüneteket produkálva, mint egy vakbélgyulladás?
- Tudtok kínai kajás recepteket?