Ki, kinek a kije? (tudásbázis)
ő a másodunokatesód féltestvére
ennyi
Igazán azok rorkonok, akik vérrokonságban állnak egymással.
A többire csak kedvességből mondjuk, hogy nagynéni, vagy nagybácsi.
LEhet buta kérdés lesz, de számomra fontos.
Van egy fiú, aki mint utóbb kiderült az anyukám tesójának a férjének a tesójának az unokája. Ő igaz nem a rokonom? És ezt most komolyan kérdezem..
Tudta valaki segíteni ,
nem tudom hogy nekem az unokatetvéremnek (fiú) a lánya nekem ki? előre is köszönöm ^^
Ez nagyon mulatságos...:)
A barátom anyukája a barátnőjét mátkának hívja(Dél-Dunántúl). Sosem értettem, hogy mit jelent, de most már igen!!
Az pedig, hogy ki kit minek nevez, az megszokás kérdése..egy egyszerű példa: Erdélyben murok, kicsiy hazánkban répa...mind a kettő sárga és beleteszik a levesbe....és még számos másik pl-t fel lehet hozni.
A lényeg az emberi kapcsolat,minden más másodlagos. :D
"általában" mondtam én,
bár ha figyelembe vesszük, az anyud öccse, mégis rokon:)
Jólvan, na! Ketten egy ellen, így könnyű!!! :)))
Ki a kenyerespajtás?!
Idézet tőled, ill. a lexikonból:
"Komának, komaasszonynak a keresztszülőpárok, a keresztvíz alá tartott gyermek szülei hívják egymást." :)))
koma
olyan férfi vagy nő barát, aki egy másik férfival vagy nővel általában valamilyen rítus folytán meghatározott, közeli viszonyba kerül. A koma sohasem rokon, de a → komaság gyakran a rokonoknál személyesebb, közelebbi kapcsolatot jelent. A koma anyagi és erkölcsi segítséget nyújtó bázis, amely a rokoni és lokális kapcsolatokon túl összeköti az egyént a társadalommal. Komának, komaasszonynak a keresztszülőpárok, a keresztvíz alá tartott gyermek szülei hívják egymást. Lógós komának mindazokat a → keresztszülőpárokat nevezték, akik – a felkért keresztszülőpáron kívül – egy gyermek keresztelőjén részt vettek. A serdülőkori legkedvesebb barát vagy baráti csoport legénykoma vagy legénykomák. A legények megkülönböztetnek katonakomát, akikkel együtt szolgálták katonaéveiket; borkomát, akivel együtt ittak; bagókomát, akivel dohányukat megosztották. A lányok is a D-Dunántúlon és az északi területeken komának, leánykomának hívják legkedvesebb pajtásukat. A legény-leánykori komafogadásnak, komálásnak, mátkálásnak (→ komatálküldés) ezeken a vidékeken külön aktusa van. (→ még: keresztelő)
a Magyar Néprajzi Lexikon szerint
További ajánlott fórumok:
- Hogy reagálnátok erre a nem hétköznapi kijelentésre ?
- Mit csinálnál, ha férjhez megy a barátnőd, akiben mostanában többször csalódtál és kijelenti, hogy pénzt kér nászajándékba?
- Mit tennél ha az anyósod kijelentené, hogy neki köszönheted hogy van gyermeked...
- Ősszel letelik a gyesem, és volt főnököm kijelentette, nem vesz vissza, mit tehetek, ha el akar küldeni?
- Hogyan kell értelmezni? A szerelem nem egy, hanem az egyetlen lehetőség, hogy boldogok legyünk... ez vallomás, vagy csak kijelentés?
- Világít a "Check" kijelző a kocsimban, volt már valakinek hasonló?