Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ki, hogyan csinálja a nagytakarítást? fórum

Ki, hogyan csinálja a nagytakarítást? (tudásbázis kérdés)

1 2 3 4 5
124. M_Marcsa (válaszként erre: 120. - F758a7200f)
2011. jún. 14. 08:08
érdekes teória, tetszik.
123. M_Marcsa (válaszként erre: 121. - F3454b066e)
2011. jún. 14. 08:07
naponta
2011. márc. 29. 13:32

Elektromos seprűben gondolkodom, Mi a véleményetek????

Minden nap porszívózom, mindenhol megcsinálom ágy alatt is sarkokat is... hogy nagytakarításkor semmi ne legyen piszkos.. az elekrtomos seprű azért gondolom nem olyan jó mint a porszívó. ha most megveszem akkor lehet hülyeség ,de vagy kibillentene a ritmusomból hogy nem lennék olyan preciz padló porszívózás téren mert nem megy be a sarkokba, vagy nem is használnám mert ott a porszívóm....

No de azért fáj a fogam rá:)

2011. márc. 29. 13:17
A porszívózást ki milyen gyakran csinálja:)?
120. f758a7200f (válaszként erre: 119. - Zsú1965)
2011. márc. 28. 16:06

Hat elvileg ismerkedesi szakaszban meg nincs mas"zavaro" tenyezo, szoval fontos hogy legalabb az elejen meglegyen a jo benyomas:ez a no tiszta:)

Utana, mikor egy egesz csalad-hadsereg carik bele a munkadba, akkor meg mar csakazert is, no a talpan aki rendet tart, ha rakattansz a 2 fontos pontra (konyha/furdo), akkor meg mindig a tiszta no benyomasat kelted elso benyomasra ;))))

Szoval nem tudom, amikor belepsz egy hazba es korulnezve kupit, koszt talalsz, lehet hogy nem azt gondolod hogy huuu de rendetlen csalad, hanem huuu de rendetlen asszonyka (pedig nem bizti hogy az o hibaja hanem az emlitett hadserege), szoval a berogzodest nem valtoztathatjuk mar meg.

De mi jut az eszedbe ha belepsz egy hazba es rogton egy tiszta rendes konyha fogad? Es utana elmesz kezet mosni es a furdo is szep?

Nem mesz a haloba hogy benezz az agy ala, de nagyon gyorsan ezalatt is nyugtazod hogy hej de rendes lakas;)))

De mondom, a fly ladyvel az egesz kero szep lesz aprankent, csak amire mindennap odafigyel az inkabb pont furdo/konyha/beagyazni/kis rendrakas

119. Zsú1965 (válaszként erre: 111. - F758a7200f)
2011. márc. 28. 15:40
Én már csak azt nem értem, hogy ez vagy az ellenkezője miért csak a nőt minősíti? :)))
118. f3454b066e (válaszként erre: 110. - F758a7200f)
2011. márc. 28. 13:16

na most már én is értem:) hogy az általános dolgokat te is megcsinálod, csak beleteszel még valamit+ba naponta... és 1 hét 1 helyiség....

No már kezdem érteni:)

117. f3454b066e (válaszként erre: 116. - F3454b066e)
2011. márc. 28. 13:11

azért el kell mondjam azt is hogy nekünk 70nm es házunk van,bár kertes de azért nem nagy belűl csak a nappali ami 35nm konyhával. így a szobák 12nm esek.. szóval nem nagy...így azért nem olyan sok munka a takarítása....

no meg nem nagyon van olyan bútorom amit ki kellene húzni hogy a mögét kitakarítsam 1-2 kívűl:)

116. f3454b066e (válaszként erre: 106. - F758a7200f)
2011. márc. 28. 13:05

Értelek:)

Jó csak szerintem bár én is itthon vagyok nem teljesen az én kereteimhez. mert 5 napig az én házam is szaladna... oda meg vissza is...

Én is kb 1-2 órát takarítok naponta.Bár nekem mindegyik butoromnak van lába... vagyis nálam olyan beépíthetős szekrények vannak ami falban van igy azt nem nagyon kell takarítani illetve a konyhaszekrénynek van lába.. a fürdőszobában a kézmosdó alatt lévő kiszekrény fölvan szerelve falra.és aminek nekem van alja és kikell takarítani az mosógép és a bőt ülők ennyi. ja meg az ágynek is lába van direkt a atakarítás miatt..tv falon ...... úgy hogy nálunk nem nagy faszizdasz a dolog, pipera polcunk sincs mert mindent elpakolom a szekrényekbe (zárt)

és könyvespolcom sincs az is a szekrény ben van kb pár könyvel..

és minden nap felporszívózok,30perc kb mert mindenalatt ki porszívózom.letörlö párkányokat asztalokat,székeket,üvegasztalt,kézmosdót, teszek a zuhanyzóba domestost áttörlöm leöblítem és fölmosok.

Ezért

115. b892d196e8 (válaszként erre: 114. - B892d196e8)
2011. márc. 28. 11:26
haha...elengedhetetlen akart lenni:)
2011. márc. 28. 11:22

Pont szombaton csináltam nagytakarítást.

Elengedetlen a zene.

Nagyon alapos vagyok.

Iszonyat kupit csinálok először és azt hiszem soha nem érek a végére,de szépen ügyesen minden a helyére kerül és csili-vili,fény-pompa-ragyogás lesz minden:)

2011. márc. 28. 10:52
én úgy, mint a villám
112. c45a97b7cb (válaszként erre: 111. - F758a7200f)
2011. márc. 28. 10:38

Na igen:-) Én is maximalista vagyok.

Bár néha rájövök,hogy a maximalizmust a minimumra csökkentve élhetőbb az élet:-)

2011. márc. 28. 10:15

ja, miután végig olvastad a regényt (bocsi), szóval a fürdő és konyha mindenki tudja, hogy a legfontosabb, ugye. A férjem sokszor mondja, hogy egy nő tisztaság-szeretete ott mérhető le, hogy vetsz egy pillantást a fürdőre és a konyhára.

Ha ez a 2 hely tuti, akkor a lakás többi része is tuti, és az a nő is tuti, mert ugye tiszta fürdő: sokat jár oda, tehát mosakszik is:DDD, és aki sokat mosakszik, az nem szereti ezt koszos helyen csinálni, tehát fürdő is tiszta.

Ha a konyha tiszta, akkor azt jelenti, hogy amikor főz, nem hagy mindent szanaszét utána, tehát higiénikus, ez az egészségben is nagy szerepet játszik, tehát minden rendben

És aki már erre a 2 helyre odafigyel, az nehogymáá vetetlenül hagyja az ágyat, szóval aki precíz, az precíz;))))

2011. márc. 28. 10:09

Nem, a többi szobával is foglalkozol napi szinten, de nem fogod hetente elhúzogatni a szekrényeket nagytakarítás alatt stb. A nagytakarítás 1 óra alatt megy, mert a legfontosabbakat csinálod (oké, nálam nem mindig pontosan 1 óra, de igyekszem)

Szóval heti nagytaki:

gyors (és nem agyonrészletezett) portörlés mindenhol

ágyneműcsere

ajtók

újságokat rendbetenni

felporszívózás, felmosás

szemetet levinni (ez nálam napi is, mert válogatós) ezért erre a pontra én a szemetesvödör suvickolást tettem

Ezt mindenhol, egész lakásban, de lényeg, hogy egy pikk-pakk takiról van szó.

A hónapot elosztod heti részekre, és ennyi zónára a lakást, és minden héten csak egy zónával foglalkozol egy hétig napi 15-20 percben.

pl:

1 hét csak nappali

1 hét csak konyha

1 hét ....

Persze ezalatt napi szinten is van egy alap, hogy reggel végigmész a lakáson és napi rutin:

fürdőtaki (turbósított)

ágyazás, ágy körül rend, ruhák eltesz

nálam bejön még az említett kutyaszőrmisszió

kritikus területek gyors rendrakása 2-2 perc

mosogép beindítás

ez az egész rutin max 40-45 perc

EZEN KÍVÜL: vasalás, teregetés, járulékos mittudomén feladatok.

Napi feladatom, adminisztrációs dolgok, szortírozás stb.

Este mielőtt elmegyek aludni, mindent kikészíteni a holnapi napra, és tisztán hagyni a konyhát.

Eleve, ha mindennap van egy turbó-fürdőtaki és minden este tisztán hagyod a mosogatót, konyhát (tehát elmosogattál, elpakoltál, sec-perc letöröltél), akkor a heti gyors nagytakarítás alkalmával kevesebb dolgod lesz, ezért végzel kb. egy óra alatt:)

HA meg részletbe menően kell valamit csinálni, azt úgy is havonta egy hétig csinálod minden helységben, tehát nem lesznek többé porcicák a szekrények mögött, gyűrött ruhák a szekrényben stb. stb.

ÉS igazad van, hatásos ez a "lecke" elv:DDDDD

De leginkább az, hogy észre sem veszi az ember, de hogy minél kevesebb idő alatt megcsináld a napi "leckéket", ezért a nap folyamán, automatikusan jobban tartod a rendet, odafigyelsz, hogy igenis mindent elpakolj mert akkor a heti takinál, és a zónázásnál időt nyersz.

Így valahogy érdekes, de nekem úgy tűnik, hogy kevesebbet csinálok, és az elégedettség, na az ember feletti, mert mindig minden oké.

Régebben meg minél többet csináltam, annál több más melót láttam, hogy még meg kéne csinálni. Most csak legyintek, mert a napi norma megvan, és nem idegesítem magam, hogy mi van a mosógép mögött, ha tudom, hogy úgyis havi egyszer elmozdítom és alatta is tiszta lesz.

Szóval kevesebbet görcsölni rajta, ez a lényeg, oszt hadd áramoljon az az energia, ahogy te mondod:DDDD

2011. márc. 28. 10:09
én most jelenleg piros ajax ablaktisztítót használok, bevált ez is...csak az ára nem...:)
108. c45a97b7cb (válaszként erre: 107. - C45a97b7cb)
2011. márc. 28. 09:54

Ami lemaradt:

és az aznapi kiszabott,és elvégzett munka után,ott az elégedettség érzése,ami az egyik legjobb,legmegnyugtatóbb érzések egyike.

107. c45a97b7cb (válaszként erre: 106. - F758a7200f)
2011. márc. 28. 09:52

Én ezt értem,de akkor a lakás többi pontja,5 napig érintetlen? Csak az aznapi zónát takarítod 5 napig?

Nekem 5nap nappali takarítás után a ház többi helyisége szaladna.

Ha meg a nappalin kivül megcsinálom a többi helységet is akkor az mitől más mint az eddigi megszokott?

Tudod ez egyébként amit írsz nem rossz.

Ennek lélektani hatása van.

Olyan ez mint amikor az iskolás tudja hogy milyen óra jön a másik után.

Van egy beosztása,egy kerete a napjának.

és sok ember ha támpontokat,időbeosztást csinál magának,sokkal elégedettebb,mert ezzel határt,keretet ad a napjának,és valahol önmagának állít fel egy listát amit EL KELL végeznie.

Ez pszichológia,de hatásos azt kell mondjam.

Magadat hajtod,míg el nem készülsz az az napi "leckével"

Te mit gondolsz erről?

Vagy a többiek mit gondolnak erről?

106. f758a7200f (válaszként erre: 104. - F3454b066e)
2011. márc. 28. 09:32

Én heti 2x csináltam mostanáig nagytakarítást, ezt évek óta így csináltam, és egy 100m2-es lakáshoz ez nálam 5 óra.

Én is itthon vagyok, és reggel 8.30-tól fél kettőig eltart, ha a gyerek a nagyinál van, ha viszont nincs, akkor reggel megcsinálom egy részét, amit tudok, a többit amikor alszik (délután alszik 3 órát, de nagyjából csöndben kell csinálnom).

Ezen kívül ment a napi szokásos kistaki 1-1,5 órában.

Most, amióta elkezdtem a fly lady-s programot, azóta ez jelentősen lecsökkent, szóval hétfőn (vagyis ma) lesz egy egyórás gyorsnagytaki, és a többi dologban meg követem ezt a programot, szóval zónatakarítás, és láthatod, ha te is csinálod, időben, olyan napi 1-1,5 órámat veszi igénybe az egész maximum, de ekkor minden benne van, csak részletekbe osztva, 1 nap csak egy dolgot csinálok, és 1 hétig egy zónát.

pl. utolsó héten vagyok, most lesz a nappali, ez úgy alakul, hogy mindennap elvileg 15 percben (de lesz az 20 is:DD) egy dolgot megcsinálok frankón:

portörlés, de frankón, csak a nappaliban 15 perc

holnap függöny leszed 15 perc, kimos és visszatesz (na ez is több lesz 15-nél de fene bánja)

szerda díványhuzat leszed, kimos

csütörtök rendrakás ahol még maradt kritikus rész a nappaliban, ablaktörlés gyorsan

péntek porszívózás/felmosás

(amúgy ezen kívül itt még naponta porszívózok, felmosok a kutya miatt, de ezeket nem számolom bele a 15 percbe)

így végeredményben egy másfél-2 órás melót elosztok a hét napjaira, és a nappali a következő hónapig nem kerül sorra, csak a heti ahol a papok táncolnak takarításnál, és a napi pici rendrakásoknál

105. f3454b066e (válaszként erre: 98. - Mayalina)
2011. márc. 28. 00:43

:)

Szerintem a férfiak szeretik ha a feleségük takarít:) nálunk nagyon szereti:)

ha bár azért magam szoktam wc-t takarítani:)

a wc-t most úgy takarítom,hogy

-domestos beleönt -beletesz wc kefe azt is domestossal leönt ,1 szer átsikál(mint itt is írtál)

-majd míg áll én a domestosos szivaccsal áttörlöm az ülőkét teljesen alul fölül és a wc külső oldalát. majd letörlöm vizessel(kesztyűben:))

aztán wc-t lehúz és szárazra törlöm kivűl és a ülőkét eldobható papirtörlővel. amivel takarítom az ablakokat is:)

2011. márc. 28. 00:10

aki otthon van (én is itthon vagyok)Kb a nagytakarítás hány nap alatt van kész?

Arra gondolok,hogy selejtezés, és a butorokban rendrakást kivéve.

Ablakok ajtók portalanítás butorok mögött ablak,redőny pucolás.stb

103. Mayalina (válaszként erre: 102. - F3454b066e)
2011. márc. 27. 21:55
De, most már működik. :)
2011. márc. 27. 17:42

nekem most be jött.

neked még nem?

101. Mayalina (válaszként erre: 100. - F758a7200f)
2011. márc. 27. 17:21

Most egy kicsit megnyugtattál.

Én is egyből a PC-mre gyanakotam!

100. f758a7200f (válaszként erre: 99. - Mayalina)
2011. márc. 27. 17:20
Velem mar elofordult, azt gondoltam hogy a pc-m nem mukodik de ezek szerint az oldal hibaja. Probald meg holnap lehet hogy csak sokan nezik ma mert vasarnap van
2011. márc. 27. 17:00
Figyuzzatok már! Nektek sem nyitja meg a fly lady oldalt a net? Tegnap még tudtam barangolni rajta, ma meg már nem. :(
98. Mayalina (válaszként erre: 81. - F3454b066e)
2011. márc. 27. 16:56

Hát ez nálam sok mindentől függ, de heti egyszer meg szokott lenni.

Amúgy Te is úgy vag yvele, hogy nem engeded, hogy a párod wc pucolás közben lásson?

Őt nem hatná meg ,de én úgy érzem, csorbulna a vonzásom, meg egyébként se bámuljon engem senki, miközben ganézok...

97. zebracsikó (válaszként erre: 87. - F3454b066e)
2011. márc. 27. 15:30

az ajax ablakpucoló is ugyanolyan jó, mint a clean, nekem most éppen az van

wc-pucoláshoz meg legjonn a toilet duck fehér-

96. zebracsikó (válaszként erre: 84. - Cicanilla)
2011. márc. 27. 15:28
piros ajax!!!! nagy kedvencem!!
95. 22342e0151 (válaszként erre: 94. - F3454b066e)
2011. márc. 27. 15:20
Én nem...
1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook