Kerti teendők - a levendula (beszélgetés)
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, mikor kell a levendulavirágot leszedni, ha meg akarom szárítani illatosítónak?
A válaszokat köszönöm.
Köszönöm a kimerítő válaszodat.Közben nézegettem
a neten és találkoztam a mag fagyasztásával és
bizonytalan vagyok.
Tavaly én egyből a helyére szórtam a magot(mint az
őszirózsát),eltoltam.Betartom az utasításokat mert
hiányzik a kertemből.
Kösz: maradj ilyen jó továbbra is
Levendula nevelése:
Ha magról vetjük, a vetés ideje március. A cserépben a vetőmagot vetés után ne takarjuk be földdel, csak nyomjuk bele a táptalajba, ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A kikelt növénykét tűzdeljük át kis cserepekbe. A palántákat májusban ültetjük ki, a tő- és sortávolság fajtánként különbözik, kis bokroknál 50x40 cm, nagy termetű növénynél 100x100 cm. Ha van már egy gyökeres növényünk, amelyet áruházban, vagy virágüzletben vettünk, nyáron bármikor elültethetjük a kertben, ültetés után vágjuk vissza a lombját.
A második év tavaszán (március közepe, vége az ideális időszak), felszedjük, a gyökeres részeket leválasztjuk róla, elültetjük a megadott sortávolságra, egészen picire visszavágjuk. Az ágacska gyorsan gyarapodik, nyáron már néhány szál virágot fog hozni. A levendula napfényigényes és szárazságtűrő növény, de nagy melegben igényli az öntözést. A levendulát nem szabad rézzel permetezni, mivel örökzöld, a lombját károsítja a réz. Általában nem igényel permetezést, csak a levéltetű és gombás fertőzések ellen kell megvédeni.
A virágokat a nyári zivatarok, erős széllökések veszélyeztetik és károsítják, szétborítják a bokrokat, letördelik a virágszárakat. A szárak lassanként növekszenek, június végére teljesen kifejlődnek, július elején kinyílnak az első virágok, július közepén éri el a teljes virágzást. A virág levágásakor megkezdhetjük a bokor formázását; gömb alakúra vághatjuk metszőollóval, ha sorba ültettük, akkor sávban tartsuk. (Provance-ban hosszú sávokban termesztik a levendulát.) A nagyobb bokrok formázását sövényvágó ollóval végezhetjük.
A levendulát csokorba köthetjük, vagy apróra vágva, a napon megszáríthatjuk, illatzsákocskákba tölthetjük. A levendula bokrok télre felkészítő visszavágását november elején végezzük el. Azért kell ősszel alaposan visszavágni a bokrokat, hogy az ágak rugalmasan viseljék a hó terhét, tavasszal visszaálljanak megszokott alakjukba. A tél a legveszélyesebb időszak, ha a hőmérséklet tartósan mínusz tíz fok alatt van, akkor nagy a valószínűsége, hogy a bokrok kifagynak, vagy a közepük fagy ki, amely a bokor pusztulásához fog vezetni.
Tanácsot szeretnék kérni a levendula vetéséről.
Többször sikertelenül próbálkoztam.
Szívesen veszek minden véleményt és köszönöm.
További ajánlott fórumok:
- Próbált már vki kisbabája szobájában a nyugodt alvás érdekében levendula olajat párologtatni? Mik a tapasztalatok?
- Hogyan tegyem a levendulát a szekrénybe?
- Ki tudja, hogy a levendula magját mikor kell elültetni?
- A levendula elfogyasztva is nyugtató hatású?
- Szárított levendulavirágzatot láttatok valahol?
- Létezik levendulás sampon, hajbalzsam? Hol lehet venni?