Keresek egy társat a fogyáshoz (beszélgetős fórum)
A Kalriaguru fejrészben ott a táplálkozási napló, ha oda regisztrálod magad, akkor már ott a kész nyomtatvány... én a
www.KalóriaBázis.hu-ra regisztráltam már ezer éve. Ott is adott a táblázat, ami kaját beírsz, hogy mit ettél, rögtön lead egy listát, kiválaszthatod hogy melyik fajta kaját etted, és annak milyen értékei vannak kcal, ch, fehérje, zsír. Te csak rákatt, és a mennyiséget írod. Én azt az oldalt szeretem.
szia Napsugár!!
Megnéztem a kalória guru oldalt , amit betettél , de már azt látom, hogy étkezésenként nekem 20 % lehet a CH étkezésenként , ha jól értelmezem.
Viszont nekem most vezeti kéne egy étkezési naplót, hogy miket eszek. DE sehogy se sikerül , hogy egy táblázatot csináljak, ahova beírhatnám. Légyszí segíts.
Sokkal bővebb, részletesebb a kalriaguru.
Tudom, hogy te a kölest használod rizs helyett, én a bulgurt. Van aki a hajdinát és gondolom van még lehetőség jó pár, amik a cukorbetegközpont listájában nem is szerepel. De nem mindegy a kcal és ch értékük sem. Minél alacsonyabb, annál többet lehet belőlük zabálni egy adott kereten belül. :))
A lényeg az első bekezdésben van, mettől meddig:
- alacsony % = ajánlott,
- a közepes = még elfogadható,
- a magas % = lehetőleg kerülendő. :))
Kedves Hanka!
Ne rémítsen el az a sok minden, amit most itt olvastál.
Segítségül ide teszek egy linket, én is ezt szoktam használni, ha valaminek az értékeire vagyok kíváncsi. Az utolsó oszlop az a bizonyos Glikémiás Index. De hogy azt hogyan is kell értelmezni, majd még arról is teszek ide egy ismertetőt.
"Csak értelmezni is helyesen kell."
És hozzá kell fogni, és csinálni. Egész biztosan nem fog menni egyik percről a másikra tökéletesen, de ha valaki el sem kezdi, sohasem lesz benne gyakorlott.
Másrészt mi magunk is rájöttünk később arra, hogy a cukorbeteg is ehet néha-néha egy-egy falat sütit, hasonlót, csak akkor az aznapi egyéb kajánál számolja vissza, vonja le!! azt a kcal-t és ch-t. Persze ez nem azt jelenti, hogy attól kezdve minden nap csinálja azt, mert nem véletlenül van tiltva. Csak inkább odafigyeléssel 1-1 falat néhány hónaponként, mint besokall, és zugevőként lakmározzon a málnásban.
Na de elég az hozzá, hogy ma már a neten a diabetes-hez is sok étkezési tanácsot lehet találni. És ez jól is van így.
Csak értelmezni is helyesen kell.
A szokásokat annyiban kell megváltoztatni, hogy a kenyér ne hiányozzon.
Én alapvetően szeretek enni, és igyekszem vigyázni arra, hogy ne legyek cukorbeteg, mert irdatlanul dühös lennék, ha bárki megszabná, mikor egyek. Még ha betegség is az.
A tilalmakat nem tűröm, ezért aztán egyetértek azzal a felfogással, hogy bármilyen kényszer vagy erős szabály kerülendő. (Sőt, a sterssz még nagyobb étvágyat is csinál.)
De azt a tanácsot is megfogadtam, hogy lehetőleg fehérjehangsúlyosan étkezzem. Pláne így "30 fölött", hogy finom legyek, ajánlott a nagyobb fehérjebevitel.
A felvágottakat eleve már évek óta kerülöm, mert a csekély fehérjetartalom mellett elképesztő mennyiségű adalékot tartalmaznak. Az ízfokozó pedig sunyi módon képes elhitetni az emberrel, hogy ezt a maszatot szereti, és naponta kell ennie.
Húst eszem, de alapvetően nem vagyok nagy húsevő. A túrót szeretem, mostanában házi készítésű kefirrel eszem. És igen, egy ideje könnyebben érzem magam. Veszek majd elemet a mérlegembe és mérni is fogom.
Nem olyan ráégen még egymagam is közel fél kiló kenyeret eltüntettem naponta. Most sem tiltom el magamtól, de egyre kevésbé kívánom.
Az az igazság, hogy némi számolás után vettem fehérjeport. Vettem már régebben is. Ha éppen nincs húsétel, aznap meg tudom oldani vele a fehérjebevitelt.
De nemrég olyat vettem, ami édes ízesítésű. Nagyon kellemes volt, mert a fehérjetartalom mellett édességnek is lehetett enni, pl. a zabpehelybe keverve. Ez volt most a végső löket, a cukrok ellen. Jól is oldódott. Sajnos ugyanazt az ízt most nem kaptam, de ez meg íz-semleges legalább.
Itt meg sokan talán nem is értik, mi volt az az indigó.
(Amit átláthatatlanná is kellett még használni, hiába ment a másolat olvashatóságának a rovására.)
Engem itt a Hoxán meg jól lehordtak nemrég, hogy azt írtam, a férjem ép elméjét kérdőjeleztem volna meg, ha naponta négyszer szerelmet vall.
Hogy nem volt min, az fel se tűnt nekik.
Sokan már az életüket úgy élték le, hogy messengeren szólt a mama a papának, hogy elindult a szülés.
Igen, ez a néni nem volt tájékozott, de szerintem a lánya sem, aki látogatni járt. Akkor még nem volt internet, nem lehetett hol utánanézni, ha nem töltött órákat a könyvtárban az ember.
Egyébként is úgy látszott, a néni a hangadó a családban. És ő bizony hozzászokott, hogy rengeteg hús, hozzá meg jó kenyér...
Szegény! Nem könnyű tartani, sokszor már az is nagy eredmény, ha legalább a ch-kereten belül marad. Persze ezt csak az tudja, aki tisztességgel vezeti, hogy mikor-miből-mennyit evett.
Ezért nagyon jó, ha az illető legalább a kezdeti időszakban vezeti a KalóriaBázist.
Kórházi belosztályon feküdtem egyszer, ott volt egy idősebb asszony. A cukrát beálltani vitték be.
Az a régifajta parasztasszony volt, a haját incfinci, cerozányi copfba fonva volt mindig, ezt a copfocskát tekerte kontyba napközben. Este kiengedte. Sose felejtem el, ült az ágyán, a kontya lebontva, acopfocskája hátul kunkorodott, ő meg teregette a két kezét: Éhen vagyok! Hát értsék már meg! Éhen vagyok!
Egy nővér mondta nekünk többieknek, hogy a cukorbetegek falánkak. Persze ez vagy húsz éve volt, nemvolt még ilyen kifinomult a táplálkozástudomány.
Akkor még reggel kiosztották a napi zsömleadagot a néninek. A könnyebb számolás kedvéért, annyit ehetett volna egész nap. Ő meg azt hitte, ha azt mind megette, akkor le van tudva, szabadon ehet bármit. Komoly kolbász- és egyéb tartaléka volt a hűtőben, éjszaka is rájárt, no de volt ott kenyér is.
Végül nem tudom, hogy lőtték be a cukrát, mert a tüdőgyulladásom meggyógyult, ő még mindig éhen volt.
Az, hogy ki, mitől lesz cukorbeteg, sokszor nem attól függ, hogy mit, és mennyit eszik. Ezt még az orvosok sem mondják 100 %-ra, így kijelenteni nem lehet.
Amúgy, egy cukorbeteg nagyon nehezen tud lefogyni még akkor sem, ha naponta mozog.