Kalóriaszegény és zsírszegény édességek a jó alak és megelégedés érdekében (beszélgetés)
Zabpelyhes almás süti
1/2 kg zabpehely
10 dkg margarin
reszelt citromhéj
1 tk. vanília őrlemény
(A tészta puhaságát zabpehely vagy tönkölybúzadara hozzáadásával szabályozhatjuk.)
1 kg reszelt alma
édesítőszer
fahéj
Elkészítés
A zabpelyhet és margarint jól összedolgozzuk. Ízesítjük reszelt citrom héjával, 1 tk. vanília őrleménnyel. (A tészta puhaságát zabpehely vagy tönkölybúzadara hozzáadásával szabályozhatjuk.) Jól összekeverjük az 1 kg reszelt almával, édesítőszerrel, fahéjjal. Kiolajozott magas oldalú tepsibe nyomkodjuk a masszát, tetejét almaszeletekkel fedjük le. Kb. 20 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarnára sül. Esetleg szórhatunk a tetejére ízlés szerint fahéjas-édesítős keveréket.
By Maros Szilvia (Házipatika)
El is készítettem ezt a finomságot, leírom a tapasztalataimat. :)
Eszméletlen finom, a korpovit íze egyáltalán nem érződik, ha van benne aroma. Nekem csak mandulás volt itthon, de eszméletlen finom lett.
Mivel vigyázok az alakomra, vajat nem tettem bele, lekvárt sem, csak tejjel gyúrtam össze, Stevia és édesítő keverékével édesítettem. Nem hinném, hogy bárkinek feltűnne a különbség, yupiiiiiiiiiiii! :)
Kókuszgolyó Korpovit kekszből
A Korpovit keksz teljes kiőrlésű lisztből készül, és nincs benne cukor sem. Én nagyon szeretem, de nem mindenkinek ízlik. :)
Ez az édesség ugyanúgy készül, mintha a szokásos háztartási kekszből készítenénk.
Hozzávalók:
* 20 dkg darált keksz (korpovit)
* 2 evőkanál Xilit (nyírfacukor) - lehet több is, hiszen ez a keksz nem édes
* 5 dkg vaj
* 1-2 evőkanál kakaópor / karobpor
* 2 evőkanál joghurt
* annyi víz, hogy gyúrható, formázható legyen
* lehet még lekvárt is rakni a tésztájába (én házi szilvalekvárt szoktam, mert ez nem tartalmaz semmi cukrot, és semmi tartósítószert)
* kókuszreszelék a forgatáshoz
Elkészítés:
A hozzávalókat - kókuszreszelék kivételével- egy tálba rakjuk, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Akár meggyet is rakhatunk a közepébe.
By Tímea konyája
hozzávalók 4 főre
-5 dl joghurt
- 3 dl tej (vagy tej és tejszín vegyesen)
- 3 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2 nagyobb citrom frissen facsart leve és a facsarásból megmaradt húsa
- 1 cs vaníliás cukor
- 18 dkg kristálycukor (aki édesebben szereti, több cukrot is használhat)
- 1,5 dl forró víz
Elkészítés:
A tojások sárgáját a tejjel, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral vízgőz felett krémmé főzzük.
A cukrot a forró vízben feloldjuk, hozzákeverjük a frissen facsart citromlevet és a facsarásból maradt citromhúst.
A krémhez fokozatosan hozzákeverjük a joghurtot, majd a cukros citromlevet. (Ügyeljünk arra, hogy a joghurt kellően lehűtse a tojásos krémet, mert különben a citromlétől összeugorhat.)
A fagylaltkrémet egy fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük.
40-60 percenként négyszer, ötször átkeverjük.
Az első keverés alkalmával a fagylalthoz keverjük a három tojás habbá vert fehérjét. Nagyobb adag lévén 6-8 órás fagyasztás után fogyasztható a fagylalt. (Fagylaltos kanállal kissé kapargatva jól formázható, szép gombócokat kapunk.)
By Tündér (Nosalty)
Korpovit kekszes lekváros finomság:
Korpovit kekszet megkenünk diétás lekvárral, majd hagyjuk megpuhulni. Ugyanaz a séma, mint a háztartási kekszes esetén :)
Korpovit kekszes pudngos süti:
Korpovit kekszet lerakok egy műanyag edénybe egy sorban, mindegyikre teszek egy negyed epret (vagy amilyen gyümölcs van). Pudingot főzök steviával/édesítővel, ezt rákanalazom, majd még egy sor keksz. Hűtő és lehet utána szeletelni. . . nagyon finom. Az eredetit biztos mindenki ismeri, a háztartási kekszes formulát, de hát az aztán kalória bomba. :)
Diétás fagyi 2.
Hozzávalók:
- 3 evőkanál sovány tejpor (1.5p)
- 250 ml zsírszegény joghurt (2.5p)
- 1 teáskanál vaníliáscukor (1p)
- édesítő (vagy Stevia)
- 300 g mélyhűtött bogyós gyümölcs (1.5p; európai WW szerint 0 pont)
- fél citrom kifacsart leve
összesen: 6.5 pont a teljes mennyiség (európai WW szerint 5 pont)
Elkészítés:
Tedd turmixba az egészet, és keverd össze! Azonnal fogyasztható, ha az alapanyagok hűtöttek és a gyümi fagyasztott!
Tanácsok:
Cukorral is lehet, de akkor teáskanalanként 1 pontot fel kell számolni érte.
A bogyós gyümik (málna, eper, szeder, ribizli) vagy sárgabarack jó bele, mert ezek csak fél pontot érnek grammonként, de készíthető más fagyasztott gyümivel is pluszpontokért.
Elkészítési idő: 5 perc
A receptet beküldte: borbalanka
GYakorikérdések.hu-ról diétás fagyi recept:
- egy csomag csoki pudingot,
- elkeverek kevés vízzel,
- majd ehez teszek édesítőszert(ízlés szerint)
- és tejport,ízlés szerint
Kapok egy nagyon sűrű masszát. Felrakok vizet forrósodni,ehhez is teszek tejport, majd ha forró a tej,hozzá keverem a pudingos masszát. Ez így ha kész olyan mint egy puding,csak nagyon sűrű.Ehhez teszek még epret,narancskarikákat,almát,amit szerettek ízlés szerint. Majd jó darabosra kikeverem. Fagyasztóba berakom, 4-5 óra múlva fogyasztható és nem is hízlal, ha pedig nem lesz elég sürü akkor tegyél hozzá keményítőt.
Fogyókúrás Almás Rétes
Hozzávalók:
- 8 db réteslap
- fél kiló alma
- 6 dkg búzacsíra
- 2 ek olaj
- őrölt fahéj
- folyékony édesítőszer
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük.A réteslapokat megszórjuk búzacsírával. Egy kevés olajat felmelegítünk és lelocsoljuk vele a búzacsírás réteslapokat. A reszelt almát megízesítjük fahéjjal és édesítőszerrel, majd ezt is szép egyenletesen a rászórjuk a tésztára. Miután feltekertük olajjal kikent tepsiben ropogósra sütjük. A kész rudakat kettőbe vágjuk. Jó étvágyat hozzá! A sütemény finom édes, ugyanakkor diétázók nyugodt szívvel fogyaszthatják, mert a cukor helyett édesítőszert használtunk!
Wanda megjegyzés: darált zabpelyhet tettem az alma alá a búzacsíra helyett, és egy kis vanília aromától sem sértődött meg az alma. :)
Nagyon finom!
A receptet a Gyorsfogyókúra.net-en találtam
HÁZI GUMICUKOR
Hozzávalók :(a cuor helyett édesítő)
- 0,5 l szűrt feketeribizlilé ( vagy áfonya , lila szőlőlé , a lényeg , hogy sötétlila legyen )
- 0,5 l szűrt eperlé ( vagy málna , vagy cseresznyebefőtt leve a lényeg , hogy piros legyen )
- 0,5 l szűrt szőlőlé ( vagy must , vagy almalé a lényeg , hogy sárga legyen )
- 0,5 l tej + 2 ek cukor
- 4 csomag zselatin (25g/csomag)
- esetleg cukor a levekhez , hogy édesebb legyen ( én nem tettem bele )
Elkészítés :
A gyümölcsleveket külön-külön edényben állandó kevergetés mellett felforralom 1-1 csomag zselatinnal . Lehabozom !!! Ez egy lényeges mozzanat , ha nem teszed az egész munkád kárba vész , mert a kis hólyagok gusztustalanná teszik a zselét .Külön-külön egy-egy edénybe ( 18x18 cm ) öntöm .
Kihűtöm , majd minimum 3 órára a hűtőszekrénybe teszem dermedni , de a legjobb egész éjszakára . Amikor kiveszem 2x2 cm-es kockákra vágom . Egy nagyobb edényben ( 25x25 cm ) szépen , óvatosan elvegyítem .
Most főzöm fel a tejet az utolsó csomag zselatinnal . Ezt is le kell habozni ! Kihűtöm ! Fontos , mert különben megolvasztja a már elkészült kockákat !!! Ráöntöm a zselé kockákra és újra beteszem a hűtőbe 3 órára , vagy egy egész éjszakára .
Amikor kiveszem kiboríom , majd fél cm-es lapokat vágok belőle , amiket aztán tetszőleges formákra szúrok ki és soha de soha nem lesz belőle két egyforma .Tipp : ne túl nagyra vágd , a gyerekeknek a kisebbek jobban tetszenek !
By TücsökBogár
Árpás pogácsa
Az árpát évszázadok óta használjuk táplálékként és gyógyszerként is. Magas B és E vitamin, valamint folsav (folic acid) tartalma miatt nagyon egészséges gabona. Az árpa csökkenti a koleszterinszintet és mérsékeli a magas vércukrot, így ajánlott diabetikusok és érrendszeri betegségekben szenvedők számára. Valamint hamar telít és hashajtó tulajdonságokkal is rendelkezik, így fogyokúrázók számára ideális alapanyag. Az alábbi árpás pogácsa elkésztése roppant gyors és egyszerű...
Hozzávalók:
- 2 csésze árpa liszt
- 1 ek sütőpor
- 1 tk só
- 2 ek olaj (hidegen sajtolt)
- 1 csésze víz
- 2 tojás
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Közben elkeverjük a lisztet, sütőport és sót – egy másik tálban a vizet, tojást és az olajat.
Összeöntjük a két keveréket, majd alaposan elkeverjük a masszát.
Egy muffin vagy pogácsa sütőformát kiolajozunk (vagy kibélelünk papírkosárkákkal) és egy kanállal a mélyedésekbe szaggatunk a masszából. Nem muszáj „szépen” csinálni.
15-20 percig világos barnára sütjük.
Rácson hűlni hagyjuk.
A receptet a Tuti Tippek oldalon találtam
Almacsoda banánnal
Hozzávalók:
1 alma, 1 banán, 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Az almát meghámozod, vékonyan felszeleteled. Lábosban megmelegíted, majd mikor már puhul, összekevered a villával vagy turmixgéppel pépessé nyomott banánnal. Folyamatosan kevergeted úgy 3-4 percet. Utána elsimítod az edény alján, és kicsit hagyod keverés nélkül puhulni (kb. 1 percet). (A villanysütőt ilyenkor már ki is lehet kapcsolni.) Rárakod a fahéjat, jól elkevered, nem baj ha az alma ilyenkor ilyenkor apró darabokra törik.
Forrás: Fogyókúrás receptek oldal
Sárgarépagolyók
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa
20 dkg cukor (helyette Stevia)
1/2 citrom leve
1 narancs reszelt héja
5 dkg darált dió
Elkészítés:
A sárgarépát finomra lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a reszelt narancshéjat, pici vizet. Közepes tûznél pároljuk, amíg a leve el nem fõ. A tûzrõl levéve hozzákeverjük a darált diót. Ha már kissé kihûlt, vizes kézzel golyókat formálunk belõle, kristálycukorban megforgatjuk (vagy kókuszreszelékben), száraz helyre rakjuk. Sokáig eláll.
By Palotayné Szalontai Éva
Diétás madártej:
Hozzávalók:
- 4db tojás
- cukorpótló (ízlés szerint)
- 1, 1/2l tej
- 1 darabka vanília rúd,
- 1 cs diétás Hass vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A tojásfehérjét kevés cukorpótlóval kemény habbá verjük. 1liter tejet a cukorpótlóval felforralunk, majd a tojáshabból, evőkanállal galuskákat szaggatunk, és a forró tej tetejére fektetjük. Egyszerre csak keveset, hogy legyen helyük. Fél percig főzzük, majd megfordítjuk, és még fél percig a tejben hagyjuk. Ezután szűrőlapáttal tálra szedjük. A tojások sárgáját, a 1/2liter hideg tejjel és a Hass pudingporral - először csak kevés tej hozzáadásával - simára keverjük. Ezt a tojásos keveréket a forró tejbe öntjük, hozzáadjuk a vaníliát, és addig hagyjuk a tűzön, amíg kissé besűrűsödik. A tűzről levéve, az edényt hideg vízbe mártva, - kevergetés mellett - lehűtjük. Üvegtálba töltve, habgaluskával a tetején kínáljuk.
By Ideál Női Mozgásstúdió
5 perces süti:
Hozzávalók 1 főre (alaprecept):
4 evőkanál kukorica liszt
5 evőkanál édesítőszer por
1 mokkáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
4 evőkanál tej
3 evőkanál olaj
1 tojás
A hozzávalókat jól összekeverem egy mikrózható edénykében. Nekem egy közepes méretű műanyag edényem van, ebben szoktam készíteni, hátránya, hogy szétterül benne... így laposka lesz :) De hamar megsül, a mikró magas teljesítményén nem egészen 3 perc. Ha bögrében keverünk akkor kell neki 5 perc. Hamar kiszárad így sokáig nem tárolható, de azt hiszem nincs is rá szükség, úgyis elfogy :)
Természetesen ez egy alaprecept, amit tetszőlegesen variálhatunk csokival, kókuszreszelékkel stb stb stb.....:) Érdemes hozzá készíteni külön egy kis öntetet, vagy nyakon önthető joghurttal is, én csak egy kis diabetikus lekvárral kentem meg a tetejét. :)
By Gyémánt Konyha
Tönköly palacsinta
Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb reform édesség :)
Hozzávalók - nekem 10 db kisebb lett belőle (nincs palacsinta sütőm):
1 tojás
1 zacskó vaníliás fruktóz/cukor
2 evőkanál natúr joghurt
1 bögre teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1 bőgre szénsavas víz
1/2 kávéskanálniy szódabikarbóna - ezt nem muszáj!
pici olaj a sütéshez
A vaníliás cukort elkeverem a tojással, hozzáteszem a joghurtot. A tönköly lisztet folyamatos keverés mellett bele szórom, majd nyakon öntöm az ásványvízzel. Robotgéppel vagy simán kézzel habverővel csomómentesre keverem. Én ilyenkor tettem bele a szódabikarbónát, de igazából nem hiányzik belőle, kicsit könnyedebb lett a tésztája így, ha teszünk bele akkor alaposan keverjük el. Hagyjuk állni úgy 10 percig.
Közepes lángon a szokásos palacsinta sütő módszerrel szép palacsintákat sütünk :)
Diabetikus lekvárral megkenve nagyon finom de friss gyümölccsel még egészségesebb.
By Gyémánt Konyha
Kókuszkocka - update 1
Hozzávalók : 2 tojás, 2 evőkanál joghurt, 3 dl tej, zabkorpa ( amennyit felvesz ) , 2 evőkanál natur kakaó, folyékony édesítő, 5 dkg kókuszreszelék.
Elkészítés : a két tojást verd fel jó habosra, tedd bele a joghurtot, 1 dl tejet, a folyékony édesítőt ízlés szerint és annyi zabkorpát, hogy a tészta viszonylag sűrű legyen. Egy magasabb falú tepsibe, sűtőpapíron süsd meg. Olyan lesz mint a piskótalap. Hagyd kihűlni és vágd kockára.
A maradék 2 dl tejet melegítsd fel, keverd el benne a natúr kakaóport és némi folyékony édesítőt. A tésztakockákat sorban mártogasd bele úgy, hogy utána rögtön a kókuszreszelékbe is beleforgatod valamennyit.
A receptet a gyakorikérdések. hu-n találtam
Kókuszgolyó:
10 dkg zabpehely;
30 dkg reszelt alma(leve nélkül);
pici édesítő;
1 teáskanál kakaópor;
pici rumaroma,
pici fahéj;
10 dkg kókuszreszelék.
A kókuszreszelék 2/3-át össze kell gyúrni a többi összetevővel.Hűtőben pár órát pihentetni,majd golyókat formálni belőle és a maradék kókuszba beleforgatni.A közepébe egy-egy szem meggyet is tehetsz.
A receptet a gyakorikérdések.hu-n találtam
Gyümölcshab Update 1.
Hozzávalók:
20 dkg málna (gyümölcs)
2 db tojásfehérje
édesitőszer ízlés szerint
citrom pár csepp leve
Elkészítés:
Robot géppel a gyümölcsöt nagyon erősen verjük a tojásfehérjékkel, míg teljesen habos nem lesz.
Édesítjük... és hűtve tálalni
melegen is fogyasztható... vajjal kikent formában, néhány pillanatra sűtőbe tesszük, forrón azonnal tálaljuk.
Tanácsok:
- málna helyet,epret, áfonyát,ribizlit használhatunk
By Muffin (Tutireceptek oldalról)
Csokis muffin
Hozzávalók:
125 g zabkorpa, 4 ek. Édesítő, 3 tk. katica kakaópor, 1 tk citromhéj, 2 tojás, 1 tk szódabikarbóna, annyi tej, hogy kellemes krémes állaga legyen.
Elkészítés:
Összekeverem a hozzávalókkal, a tojás fehérjéből keményhabot csinálok és utoljára adom hozzá lassú mozdulatokkal keverve. Kiolajozott muffin formába egy ek. kicsivel többet teszek és kb. 5-7 perc alatt megsül. Folpackban tárolva még másnap is ehető.
By Timcsi80 (Tutireceptek oldalról)
BIRSALMÁS RÉTES (U1)
Hozzávalók:
* 6 lapos 40x40-es rétestészta
* 600 g birsalma (megpucolva ennyi)
* 1 cs. dr. Oetker vaníliás puding
* 4 dl tej
* 4 evőkanál cukornak megfelelő tabletta, vagy folyékony édesítő
* fahéj
* szegfűszeg
* folyékony édesítő
* pici citromlé
* pár evőkanál búzakorpa
* pár evőkanál olívaolaj
A birsalmát megpucolom, kivágom a magházát, nagy kockákra vágom, és felteszem , megfőzöm, szegfűszeges, fahéjas, édesítős citromleves vízben. Aztán leszűröm,és összeturmixolom a birsalmát. Ezek után pudingot főzök a szokásos módon édesítővel. Ebbe belekeverem a pürésített birsalmát is, ez lesz a töltelék.
Egy gáztepsit kibélelek sütőpapírral. Sütőt pedig előmelegítem.
Egy konyharuhát kiterítek az asztalra. Erre mehet rá egy lap. Vékonyan megkenem ecset segítségével olívaolajjal, majd jöhet rá a következő tészta, megint olívaolaj,megint tészta, és megint olívaolaj. De tényleg csak leheletnyiről van szó!!!!!!!!!!A 3. lapot megszórom búzakorpával.
Ezután megkenem a krémem felével.Aztán feltekerem, behajtom a két végét, és tepsire helyezem. Mivel két rudam lesz, megismétlem az előbb említett eljárást.Megkenem felvert tojással, és készre sütöm. Majd szeletelem. Jó étvágyat hozzá!
By Anyatigris
Zabkorpás muffin
15 dkg zabkorpa (8 pont)
2 tojás sárgája (2 pont)
1 kávéskanál sütőpor
kakaó vagy fahéj vagy gyümi vagy bármi amit szeretsz
édesítő
vanília
tej (kb 2 pont)
Mindent összekeversz és a 2 tojásfehérjével lazítod. Formába teszed és megsütöd.
Összesen: 12 pont
By Moocska