Kakaós Kalács recept
A Kakaós Kalács hozzávalói:3 dl tej
3 ek cukor
5 dkg friss élesztő
2 dk olvasztott vaj
3 tojássárga
60 dkg liszt
1 csapott mk só
Kakaós töltelék:
■8 dkg vaj
■2 cs vaníliás cukor
■5 ek porcukor
■3 púpos tk kakaó
■1 tk rumaroma
■fahéj
Tetejére:
■2 tojássárga
■kevés tej
A Kakaós Kalács elkészítési módja:
1.Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatom. 2.Hozzákeverem az olvasztott vajat , a tojássárgákat, a sót és végül a lisztet. 3.Legalább 5 percig dagasztom. 4.A tésztát letakarom és egy órát kelesztem. 5.Ezalatt habosra keverem a kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem. 6.A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom és 6 részre osztom. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom. 7.Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem mind a 6 tekercset. 8.3 rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak. 9.A két kalácsot kivajazott kenyérformákba teszem vagy egy nagy kivajazott tepsibe egymás mellé. 10.A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenem. 11.Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 perc alatt pirosra sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem. Még 10 percre visszateszem.
Tölteléket lehet még:
Kakaó helyet- fahéj vagy darált dió.
Vaj helyet- mézes darált dió.
Mazsola
Méz+Dió+Mazsola :)
Én kerek tortaformába sütöttem meg a két kalácsot és így egy szép nagy kerek kalács lett :)
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: hope_:), 2010. márc. 1. 18:41
A kakaós kalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.