Jár a kedvezményes tanulás annak, aki gyesen van? (tudásbázis)
sziasztok!
Ha bemegyek a munkaügyibe,akkor lehetséges felvesznek egy tanfolyamra?Gyesen vagyok,lányom nyáron tölti a 2 évet,viszont a szakmámba nem tudok visszamenni bizonyos betegségek miatt.
Ezen rengeteget találsz, keresgélni kell a neked megfelelőt. De ha beírod a Google-ba, hogy "okj képzés" vagy hasonló, rengeteg találatot kiad!
Ja, meg ott van még a www.okj.lap.hu is, csak ez számomra egy kicsit össze-vissza.
Mindenképpen nézelődj, az első oldal, amit megadtam, nagyon jó, és országos lefedettségű gyűjtés.
van munkahelyem
határozatlan időre
a baj az,hogy a gyes után oda visszamenni nem tudok,mert 1 órás útra van és 3 műszak:(((
De akkor végül is ez jó hír neked, ugyanis csak várni kell egy kicsit, hátha indítanak a közeljövőben heti 20 órát nem meghaladó időtartamú képzéseket! És akkor máris támogatható leszel!
Akkor a gyerek 1,5 éves kora a GYED-re vonatkozik, ez GYES-nél 1 éves életkor.
írtam nekik tegnap mailt ezt írták:
Megkeresésére válaszolva az alábbi tájékoztatást adom:
A 6/1996. (VII.16.) MüM rendelet a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerőpiaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról rendelkezik.
A támogatás alanyai lehetnek:
Támogatható a regionális munkaügyi központ illetékes kirendeltsége (a továbbiakban: kirendeltség) által felajánlott vagy elfogadott képzése annak a személynek:
- aki álláskereső,
Az Flt. 58. § (5) bekezdés d.) pontja alapján álláskereső az a személy, aki
– a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, és
– oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, és
– öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint rehabilitációs járadékban nem részesül, és
– az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő jogviszony kivételével munkaviszonyban nem áll, és egyéb kereső tevékenységet sem folytat, és
– elhelyezkedése érdekében az állami foglalkoztatási szervvel együttműködik, és akit
– az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántart.
Az álláskeresők csoportján belüli külön célcsoportok:
Az aktív korúak ellátására jogosult személynek kötelező a képzésben való részvétele, amennyiben 35. életévét nem töltötte be, és általános iskolai végzettséggel nem rendelkezik.
- aki rehabilitációs járadékban részesül,
- aki 25. életévét - felsőfokú végzettségű személy esetén a 30. életévét – nem töltötte be, és a tanulói, hallgatói jogviszonya megszűnését követően álláskeresési támogatásra nem szerzett jogosultságot,
- aki gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, illetőleg terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban vagy ápolási díjban részesül,
- akinek munkaviszonya várhatóan egy éven belül megszűnik, és ezt a munkaadó a munkavállalóval és a székhely szerint illetékes kirendeltségével előzetesen írásban közölte,
- aki közhasznú munkavégzésen vesz részt, és képzésen való részvételt vállalja [Flt. 14. § (1)].
- aki rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rokkantsági járadékban részesül, - beleértve a teljesen munkaképtelen minősítéssel rendelkezőt is, - ha szakmai alkalmassági vizsgálat igazolja, hogy a képzést követően a foglalkozás gyakorlására munkaviszony vagy egyéni vállalkozás keretében alkalmas [20/1997.(VIII.6.) MAT határozat],
Az álláskeresőnek nem minősülő gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, illetőleg terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban vagy ápolási díjban részesülő személyek képzése akkor támogatható, ha a képzés időtartama hetente nem haladja meg a húsz órát.
A gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozási díjban részesülők a gyermek egy éves - gyermekgondozási díj folyósítása esetén másfél éves - korának betöltését követően válhatnak a képzési támogatás alanyává.
Csak a képzéssel kapcsolatos költségek megtérítése adható annak:
- aki gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, illetőleg terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban vagy ápolási díjban,
- aki rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskereső,
- aki rehabilitációs járadékban részesül.
Jelezni kívánom, hogy jelenleg Győr-Moson-Sopron Megyében induló képzések intenzív heti húsz órát meghaladó formában valósulnak meg, mint pl.:
- Szociális gondozó és ápoló (heti: 30-40 óra)
- Bolti pénztáros (heti: 25-35 óra)
- Élelmiszer- és vegyiáru-eladó (heti: 25-35 óra)
A fentiekre figyelemmel jelenleg nem tudunk az Ön számára képzési lehetőséget felajánlani.
Üdvözlettel:
Andersch Tibor
képzési koordinátor
Ilyen esetben sajnos fogalmam sincs.
A józan paraszti eszem szerint nem vagy jogosult a támogatásra, hiszen lesz hová visszamenned, van munkahelyed, az elhelyezkedési lehetőséged biztosított, és a Munk. Közp. gondolom inkább azokat támogatja állami pénzből, akiknek erre nem lesz lehetőségük, így új utat nyit meg előttük egy új szakma támogatásával.
Természetesen a rendeleteket nem én hozom, és napi szinten csak az én esetemben vagyok benne, de jó lenne érdeklődnöd!
Csak egy telefon a helyi kirendeltséghez, és már ott kapásból megmondják, hogy reménykedhetsz-e.
Azt feltétlenül mondd el, hogy aktív helyed van egy állásban, mert ez fontos szempont!
A főiskolák már se nem ingyenesek, se nem kedvezményesek sajnos...:S
Akkor ingyenesek, ha valaki első diplomáját kívánja megszerezni, és elérte a felvételhez szükséges ponthatárt. Ám ez mindenkire vonatkozik, nem csak a GYES-es kismamákra.
Az egyetlen kedvezmény, amit ad az állam, hogy a gyereket nevelőknek 30 plusz pontot ad a felvételi pontokhoz. Hát nem sok, de ez is több, mint a semmi...
Igen, támogat, a feltételekről a Munkaügyi Központ ad felvilágosítást.
Feltétele, hogy ne legyen aktív munkaszerződésed, regisztráltatni kell magad álláskeresőként, a gyerekednek minimum másfél évesnek kell lennie, találnod kell egy akkreditált tanfolyamot, ilyen esetben szükséged lesz egy munkáltatói szándéknyilatkozatra. Ez utóbbi akkor nem kell, ha a Munk. Közp. szervez tanfolyamot, és arra iratkozol be.
Most vagyok benne, mindenképpen érdeklődj utána, mert sok függ attól is, hogy milyen tanfolyamot végeznél el!
Sziasztok,
sajna megszüntették ezt a lehetőséget.
Mondjuk nem teljesen,a főiskolák gyes alatt vagy ingyenesek vagy kedvezményesebbek.
További ajánlott fórumok:
- Ha tanulási gondjai vannak a gyermekednek gyere beszéljünk róla.
- Tényleg nem jár munkanélküli ellátás annak, aki tartós beteg gyerekkel van Gyesen?
- Iskolai ötleteket gyűjtsünk! Tantárgyakkal, tanulással, neveléssel kapcsolatban milyen jó tapasztalataid vannak gyermeked iskolájában?
- Első lakás/ház vásárlásakor friss házasként milyen lehetőségeink vannak (hitel, kedvezmény, pályázati lehetőség, stb.)?
- Ha gyesen vagyok milyen tanulási kedvezmények vannak?Milyen tanfolyamra tudnék elmenni vagy melyik weboldalon találok ilyet?
- Gyesen vagyok, milyen lehetőségeim vannak tanulásra?