Igaz, hogy ha a picinek a kutacsa be van "horpadva", akkor szomjas? (tudásbázis)
Tisztelt Doktor Úr! Féléves kislányom kutacsa be van horpadva. Jön a foga napok óta, ezért nyěgös, de nem lázas, eszik-iszik rendesen (ma fél liter teát ivott meg). Betegségre utal-e a horpadt kutacs, vagy ne aggódjak? Tisztelettel, Eszter.
Sajnos sok ismeretterjeszto könyv leírja azt az orvosilag igaz tényt, hogy a horpadt kutacs a kiszáradás jele, azonban a kutacs behorpadásának megítéléséhez sok gyakorlat kell, általában a szülok ezt nem tudják megítélni. Ha eszik, iszik a baba, akkor ne aggódjon. Egyébként a kiszáradás egyik legelso és a szülo számára is könnyen megfigyelheto jele, a vizelet mennyiségének csökkenése, vagyis, ha a pelenka nem nedves 6-8 órán keresztül.
(Dr. Tausz István)
az egyik legfontosabb jel, ami kiszáradásra utal!
Az jelentheti azt is,hogy ki fog száradni a pici.Nagyon oda kell erre figyelni.
Ez igaz.És ez már kiszáradásra is utalhat.
Nemcsak szomjas, de ki is van száradva!Azonnali folyadékpótlás szükséges!
Persze, és ha a hasa van behorpadva, akkor pedig éhes!!! :-)))
A homorú kutacs nem feltétlen a szomjúságot jelent, hanem a szervezet folyadék hiányát, ami betegség jele is lehet.
amúgy nem kell sztem annyira megijedni. Csak akkor, ha meleg van nem iszik. Vagy hasmenése van, hányt. Akkor egyik fontos mutatója a kiszáradásnak... de akkor már orvoshoz viszed.
ez így nem logikus, miért horpadna be fekve, és állóhelyzetbe nem? sztem fekve kell nézni. Mert álló, ülő helyzetben a gravitáció miatt is lejjebb lehet.
Az elülső kutacs (latinul fonticulus anterior) egy kutacs a csecsemők koponyájának elülső részén, ahol a sagittális varrat (sutura sagittalis), a koszorúvarrat (sutura coronalis) és a frontális varrat (sutura frontalis) találkozik. Ez a két kutacs közül a nagyobbik. Háromszögalakú. Születésnél fontos szerepet játszik mert az anya méhéből kivezető út szűk ezért fontos hogy a koponya képlékeny legyen. Két éves kor körül záródik.
igazat addok neked! ha be van horpadva akkor szellemileg sérülhet a gyerköc! nem szomjas!
azt ellenőrzik nincs -e benyomva! de utána kell nézni!!!! vagy megkérdezni dokit védönöt;)
A kórházban is úgy ellenőrzik az orvosok, hogy ki van -e száradva egy kisbaba, hogy megtapogatják a kutacsát.Szóval : igaz.
igen, folyadékhiányt jejent.
ez szerintem is igaz.megfigyelés alapján mondom.2 gyerekem van.
ez butaság :-) Miket ki nem találnak...Be ne dőlj ilyen szamárságnak...
Én ilyet még soha nem hallotam,pedig van két gyerekem.
A baba kutacsát csak fekvő helyzetben kell megnézni, és ha be van horpadva, akkor itatni. Állóban mindíg be van egy kicsit horpadva, hisz áll.
Nekem is ezt mondták,viszont van,amikor bekajálás után is horpadt marad...
???
Igen én is így tudom, de ezt álló helyzetben kell nézni, mivel fekve mindig egy kicsit horpadt...
Igen, nekem is azt mondta a védőnő, hogy az a szomjúság jele.
Nekünk a védőnő azt mondta, hogy szigorúan fekve kell nézni a baba kutacsát, mert ha függőlegesben van tényleg "behorpad" kicsit alapállapotban is. De lényeg hogy a változást észrevegyük.
Igen,most már én is tudom tapasztaltam.Azt mondják a régi öregek,hogy a kutacs a baba kis"jeladója"csak figyelni kell és árulkodik azokról amiket leírtatok.
Én is csak megerősíthetem, igaz! ( Bár Apa egyszer azt mondta, azért van mert annyira szívja a cicit, hogy még a feje is behorpad:-D)
További ajánlott fórumok: