Idős beteg gondozása a végstádiumban. Hogyan? (tudásbázis)
Tavalyi tapasztalat: gyógytornászra Budapesten 4-5 hét a várakozás.
Magánban: pár nap.
megszámolni nem tudom hányszor kértem bocsánatot, hányszor gondoltam végig mit csinálhattam volna még"
Igy van, igy érzem sokszor én is :(
Nemrég mentem át ezen teljesen egyedül. Anyukám már évekkel korábban meghalt (cukor, kóma). 18' Októberben nagyi is elment. Kórházban. Annyi vígaszom van, hogy még előtte nem sokkal bementem, és megköszöntem mindent neki. Én sajnos nem tudtam azt kimutatni, hogy nagyon hálás vagyok. Nem tudtam, úgy igazán átkarolni, vagy megsimogatni. Dolgoztam, mellette ápoltam, pelenkáztam, mostam, bevásároltam. Enni nem akart, inni nem akart. Lelkileg nagyon padlón voltam. Háziorvos érdemben nem segített, kórház érdemben nem segített, csak infúzióval max. Sokszor idegeskedtem ami nagyira is kihatással volt, amit nagyon sajnálok, és akkor nem értettem meg, hogy ez egy betegség, egy állapot amiről nem tehet. Amit ő is szeretné ha nem lenne, és tehernek gondolja az állapotát. Azóta kérem a bocsánatát, hogy nem tettem többet, nem voltam kedvesebb, türelmesebb, hogy sokat idegeskedtem. Itthagyott. Jól tette. Ezzel még tudott nekem segíteni, hogy nem kellett évekig pelenkázni, és a demencia, és meszesedés miatt mérgelődnöm. Nagyon nehéz dolog. Aki ápolt már valószínűleg tudja. Azt mondják ne okoljam magam, amit lehetett megtettem. Kötelességem megtettem, és a világ egyik legnehezebb munkája az idősápolás.
Én ettől független megszámolni nem tudom hányszor kértem bocsánatot, hányszor gondoltam végig mit csinálhattam volna még. Ha minden nap mosolygok még ha erőltetve is, leplezve lelkileg mennyire össze vagyok törve, változott volna e valami. Sajnos a családból senki sem maradt, aki segíthetett volna, vagy akinek elmondhattam volna mekkora teher is ez. Úgy gondoltam ki írom magamból , hátha segít.
Üzenet fentre:
Drága kis tündér, ha ezt fentről olvasod, nagyon sajnálom, hogy nem tettem, nem tudtam többet tenni érted. A kórházban amikor utoljára megsimogattam az arcod nem tudtam elmondani mekkora teher van rajtam lelkileg, fizikailag. Egyszerűen nem bírtam egyedül, bocsáss meg nekem. Anyuval, és papával most már jó helyen vagy. Én pedig megpróbálok rendes életet élni. Olyat amire büszke leszel, ha lenézel.
Köszönök mindent
Beszéljetek a háziorvossal. Ha nem tud enni-inni, otthonápolási szolgálatot rendelnek ki, és például kaphat infúziót. Tudjuk, hogy nem fogja ez meggyógyítani, de folyadékpótláshoz joga van az utolsó percig. Adnak segítséget fekvőbeteg gondozásában is. Olyan tanácsokat, amelyek megkönnyítik a beteg perceit, fájdalmain segítenek. Bőrét ledörzsölni, felfrissíteni, felfekvéseket megelőzni, nyugtalanságát megszüntetni. Vegyétek igénybe!
Legfontosabb, hogy legyetek hozzá nagyon türelmesek, nem tehet az állapotáról. Sok szerencsét, és kitartást kívánok.
Jól érzem, hogy aggódsz?
Nagyon kedves vagy! Tudod te, hogy mit kell tenned....
Én nem tudok mit szólni az egészhez, mert több minden is történhet.
Sok erőt és még több szeretet kívánok neked!
Sajnos nem tudok vigasztalót írni.
Nehéz ezzel a helyzettel szembenézni.
De még mindig jobb otthon, mint egy elhagyatott kórházi ágyon idegenek között!
Még akkor is, ha ti zárjátok le a szemét,
ti kulcsoljátok össze a kezét,
ti kötitek fel az állát.
hát ha hirtelen nem akar nagyon enni inni, az azt jelenti hogy érzi hogy lassan nyugovóra tér. ahogy írták, békességet teremteni, ellátni (ha néha kicsit erőszakosan is, de tisztába tenni, hogy a méltósága amennyire lehet megmaradjon
apu is így ment el, először hirtelen kóma, aztán éber de teljes bénultság, majd vissza kóma és elaludt. egyre kevesebbet evett. mi mondjuk azt a nutridrinket adtuk neki meg vizet. de aztán azt se kérte. szépen lelassult minden.
nem egyszerű dolog. tudom de ÉRTE meg kell tenni.
Nehéz olvasmány..
Abban, hogy csendben, békében, szeretetben távozik. Nagyon nehéz! Örökre megváltozik az eddigi életed, ahogy láttad, tapasztaltad.
Mindenhez másképp fogsz viszonyulni.
Ez már exitálás.
Lassul a szervezet mûködése.
További ajánlott fórumok:
- Idős beteg ápolása
- Amikor végstádiumú rákot diagnosztizáltak, a sugárkezelés még használ valamit?
- Orchidea gondozása 1.
- Orchidea gondozása 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis
- Tartós ápolásra szoruló beteg gondozása kinek a kötelessége?
- Ha valaki felnőtt beteg gondozása miatt részesül ápolási díjban, vagyis ápolásin van, az jogviszonynak számít a nyugdíj szempontjából?