Hozzátáplálás 5 hónapos kortól! (beszélgetés)
Sziasztok! Az én kisfiam is 4,5 hónapos volt mikor elkezdtem neki adni az alma levet.Csak úgy cupákolta befelé, aztán a reszeléket már nem annyira kedvelte, de adtam hozzá egy kisbabakekszet és azt megint úgy ette, mint kiskacsa a nokedlit.
Most ott tartok, hogy a védőnőm ajánlása az volt, hogy a következő gyümölcs a narancsa és a banán legyen. Tegnap kezdtük a narit, ma is adtam neki. Ízlett is. De a kérdésem az: Lehet narit meg banánt adni a babáknak ilyen idősen? Mert olvastam olyat is hogy nem meg igen. Van aki ilyen korán adta ezeket a gyümölcsöket? Jól tettem, hogy adtam neki?
sziasztok!
Kisfiam 6-án volt 7 hónapos.
Mi csak nemrég kezdtük el a hozzátáplálást!
Eddig még csak almát és krumplit kapott, szép fokozatosan vezetjük be az új ízeket!
Egyébként tápszeres baba.
Bébiételt(üvegeset) még nem evett(vagyis egyszer kóstolt egyet, de az nagyon nem jött be neki:)
Már a K betűs főzelékeket is adod?Lisztes dolgokat?
Szopizik Joci,vagy már csak eszik?
szia, az én fiam jövőhéten tölti a hetediket. én személy szerint mindent adok neki, gyümölcsökből csak az epret nem, mert tartok a magoktól. ezenkívül gyakorlatilag mindenféle bébiételeket, és olyat is, amit ebédre főzök és abból veszek ki neki. eddig semmitől nem lett soha baja, hasfájás sem volt, kiütés sem volt.
persze vigyázni kell, meg én is odafigyelek. ha nálatok nincs allergiás a családban, akkor fokozatosan te is adhatsz neki mindenfélét.
Sziasztok!-ha van itt valaki...
7 hónapos babának ti miket adtok már?
Nincs mit. Remélem beválik. Mi még a tejpépekkel nem próbálkoztunk. Azzal még várok, addig simán tápszer, plussz a többi, amik már beváltak ételek.
Tegnap kipróbáltuk az 5hónapostól adható pulykahúsos krumplipürét és finom volt neki, mert mind megette. Hasfájás nem volt semmi.
Szia!
Vettem neki sütőtököt, meg ilyen humana almapépet és tejpépet. Ezekkel kezdjük, kiváncsi leszek...
Köszi a választ!
Szia!
Nekem az elején nagyon hasfájós volt a Kisfiam. Édeskömény teát adtam neki inni. Rövid időn belül elmúlt neki a hasfájása. Most pedig nem vettem észre rajta, hogy bármelyik ételtől is baja lenne, pedig nem szoktam várni 5-6 napot két új között. Mindig más és más a menü és eddig semmi nem volt.
Sziasztok!
Az én picim jövőhéten lesz 4 hónapos. Még mindig hasfájós, ezért toljuk a hozzátápit. Viszont vannak, akik azt mondják, hogy pont a hozzátápi után múlna el. esetleg valakinek tapasztalat?
Sziasztok!
Nekem most, 12-én töltötte a kisfiam a 4. hónapját és már kb. három hete elkezdtük a hozzátáplálást. Mindig mást kap. Napi 2szer tápszert (reggel-este), napközben kétszer gyümölcsöt turmixolok (tízórai-uzsonna), ebédre főzelék tápszerrel. Mindent amit szabad neki adni, azt megeszi. Soha eddig semmilyen baja nem lett.
Kéthónapos kora óta nem tudom szoptatni, elapadt a tejem, mert költözködtünk és sok volt a stressz. Mindent megtettem, hogy visszajöjjön a mennyiség, de hiába. Azonban ha még most is tudnék neki adni anyatejet, akkor is elkezdtem volna a hozzátáplálást.
Sajnos mindig meg fognak oszlani a vélemények, ami nem baj. De azért szerintem ne hordjuk le egymást. Mindenki a maga módja szerint csinálja. Tanácsként mindig lehet mondani mindent, kinek így, kinek úgy eszik a babája.
Sziasztok!
Nekem Dec.9-én lesz 3hónapos a kisfiam.Én is a hamarabb hozzátáplálás mellett adom le a voksom.Még csak szopizik,de nem sokára elkezdjük.1,mert szerintem ha nem eszek gyümölcsöt zöldséggel egész nap nem lehet azt a vitamin mennyiséget bevinni anya tejcsivel amire szüksége lenne ebben a fertőben. 2,mohon szopizik ezáltal sok levegőt nyel,ezért egyszerre keveset eszik,marad a 2 óránkénti szopi.Nem is lenne gond,ha nem lenne egy 3 és fél éves lányom,aki ugyan úgy igényli anya társaságát és öszintén szólva amikor csak a ház körül tudunk sétálni,mert kistesó mindjárt éhes lesz.Nem akarom lányom sem megfosztani az anyával való programoktól.Ő is kapott hozzá táplálást 4hónapos kortól és semmi baja sincs.
Sziasztok!
Én mindkét fiamat szerintem elegendő ideig szoptattam (másfél, két éves kor után a tej beltartalma miatt már inkább pótcselekvés és nem táplálás)és mindkettő allergiás. Ebből azt szűrtem le az anyatej mellet rengeteg más befolyásoló tényező is van. Tehát aki sokáig szoptat, annak is lehet baja és aki kevés ideig az is nevelhet egészséges gyermeket. Emellett igenis fontos, hogy mit örököltünk az anyáinktól!!! (Genetikailag és szokásban) Ne csüggedjen el senki aki csak kevés ideig tud szoptatni, a legfontosabb szeressük a gyermekeinket és mindig törekedjünk a lehetőségekhez mérten a legjobbat adni neki. Az ideges, stresszes anyukának hamarabb betegszik meg a gyermeke minta a nyugodt, kiegyensúlyozottnak. Végül ha mi választottuk a gyermekorvosunkat és elmondhatunk neki mindent, velünk együtt gyógyít, akkor feltétlenül bízzunk meg benne.
Sok anyuka (sógórnőm is így járt) annyira kikészült attól,hogy nem bírt szoptatni és még cseszegették is érte (védőnő,rokonok,a párja) hogy kezelni kellett depresszióval,mert elhitette magával hogy rossz anya.
Az a baj ezzel ezzel csak anyatej kampánnyal,hogy majd minden anyuka akinek nem sikerült szoptatni elbizonytalanodik saját magába.És annak súlyosabb következményei is lehetnek.
Én sosem szopiztam,anyukámnak velem egyáltalán nem volt teje,mert elég nagy problémák voltak akkor a családba.Semmi bajom.
Abban egyetértek,hogy az anyatej nagyon jó a babáknak,de az én fiam is aki 5-6 cm-t és majdnem 1 kg-t nő egy hónapba már nem bírta fedezni a szükségleteit.
Gondolod, hogy huszon-egynéhány évvel ezelőtt olyan nagyon sokat tudott mondjuk segíteni egy védőnő abban, hogy ne apadjon el a tej? Háromóránként szoptattam, ha nem volt éhes, kifejtem... Elapadt így is. Lehet, hogy vannak ma már jobb módszerek, sőt lehet, hogy akkor is voltak, de én nem tudtam róluk. Így jártam. :)
Viszont sajnos van olyan fiatal ismerősöm, aki sokáig szoptatta a gyerekeit, sőt, alig tudta leszoktatni őket 2,5-3 éves koruk körül, aztán a gyerekek mégis allergiásak, betegesek lettek.
Én nem merném kijelenteni, hogy az anyatejjel való sokáig táplálás egyértelműen megvéd ezektől.
Sajnos a teák önmagukban nem hoznak valódi áttörést, a gyakori szoptatás szükséges ahhoz, hogy valóban több legyen a tej mennyisége!
Azzal kapcsolatban, hogy te ezt örökölted, inkább arról van szó, hogy a régi szoptatási gyakorlat miatt általában nem szoptattak sokáig, ezért nem szabad azt gondolni, hogy ha az én édesanyámnak nem sikerült, akkor biztosan nekem sem fog menni!
Örülök, hogy a gyermekeid egészségesek!
Örülök, hogy nálatok nem okozott problémát a dolog, de ez nem általános.
Egyébként te is biztosan hallottál arról, hogy az allergiás betegségeknek van egy olyan tulajdonsága, hogy először esetleg bőr, gastrointestinális tüneteket okoz, majd végül következnek a léguti allergiás betegségek. Ezért érdemes nagyon odafigyelni, az elején még kis dolognak tűnőből később más is lehet!
De még egyszer mondom, örülök, hogy nálatok semmi gond nincsen!
Nem tagadhatom, hogy nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sokáig szoptattam a lányaimat. Azért az, hogy problémák nem voltak, azt nem mondanám. Minden gyerek más, háromszor volt nagyon nehéz, de akartam, kértem a megfelelő helyről a segítséget, és túljutottunk rajta!
Sajnos valóban nem ritka, hog idő előtt elapad a tej, de ennek az esetek nagy részében orvosolható lett volna az oka, de valamiért ez nem történt meg.
Több mint két évet szoptattam már eddig, és ugye ennyi idő alatt teljesen valószerűtlen, hogy elkerült minden betegség. Megfázástól kezdve, hányós, hasmenős betegségekig. Nem volt probléma, szoptattam alatta. Még gyógyszerszedésre is volt, hogy sor került, de akkor kértem segítséget, mit lehet szoptatás alatt szedni, és ez sem volt gond!
A stressz valóban a tejmennyiség csökkenését okozza, de azért akik arra hivatkoznak, hogy a tejük elapadt nem hiszem, hogy mindenki stresszes körülmények között él.
Abban nem értek egyet, hogy ikreket csak 6 hónapig lehet szoptatni, több ismerősöm is van, akinek az ikrei már elmúltak fél évesek, és még szopnak, sőt hármas ikreket is lehet szoptatni, pótlás adása nélkül, bár erről biztosan te is hallottál! Szóval még ez sem számít extrémnek!
Nálunk ez nem ment, sajnos. Nekem mindkét gyerekkel csak 3 hónapig volt tejem, pedig mindenféle csodateával próbálkoztam, hogy több legyen, és tovább, de ezt én így örököltem.
A fiam a tápszereket megette, majd sugárban hányta ki. Így maradt a gyümölcs, magam gyártotta főzelék, ugyanis akkor, mikor ők születtek, 3 hónapos korban már nem juthattunk hozzá anyatejhez, hacsak nem volt ismerős kismama, akinek volt fölöslege.
Lisztet nem tettem a főzelékekbe, kis krumplival, reszelt sajttal, később főtt csirkemájjal, darált csirkehusival sűrítettem.
Egészséges felnőttek lettek, egészséges fogakkal és csontokkal.
A lányom már 2,5 hónaposan kiskanállal kapott friss őszibaracklevet, és imádta. :)
Szia!
Az orvosok sem ajánlják a nagyon sokáig csak anyatejjel való táplálást, mert nem tud kialakulni a rágás, valamint egy idő után nem is elegendő a beltartalma az egészséges fejlődéshez.
Tényleg nagyon fontos élelmiszereket kell kihagyni a gyermekeim táplálkozásából, de a lehetőségeknek megfelelően nagyon változatosan és finoman igyekszem nekik sütni-főzni. Nem maradnak le sem a piskótáról, sem a palacsintáról, mert beszereztem (és kitaláltam) néhány praktikát hogyan hagyhatom ki a tiltott élelmiszereket a receptekből.
További ajánlott fórumok:
- 3 hós a babám. Tudom, hogy csak 4 hós kortól lehet elkezdeni a hozzátáplálást, de mégis mikor? És mivel?
- Szerintetek a 4 hónapos fiam hozzátáplálása megkezdésével a pocakfájás javulna vagy csak rontanék a helyzeten?
- Mikortól lehet hozzátáplálni?
- 1 hónapos babánál el lehet kezdeni a hozzátáplálást?
- 7 hónapos baba hozzátáplálása
- 8, 5 hónapos kisfiam gyomra nem bírja a krumplit, mindig kihányja. Tapasztalt valaki hasonlót a hozzátáplálással kapcsolatban?