Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Hol jelenthetem fel? fórum

Hol jelenthetem fel? (tudásbázis)

1 2
2013. jún. 10. 20:01
Kap még egy lehetőséget, mert tegnap beszéltünk a férjével. Én sem vagyok híve a feljelentgetésnek, de ha nem hagy más utat megteszem. A jegyző jó ötlet.
31. Regin_a (válaszként erre: 28. - Gizus58)
2013. jún. 10. 10:36

De ha már itt vagyok :)

Igen!

A jegyző nem csak tanácsot tud adni, hanem lehetősége is van hivatalosan figyelmeztetni a zaklatót

30. Regin_a (válaszként erre: 29. - Regin_a)
2013. jún. 10. 10:31
Na, ezt nem ide, bocs :)
2013. jún. 10. 10:31
Vicc/magas/ a 4-6ezer ft-os ár!
28. gizus58 (válaszként erre: 25. - Bea0824)
2013. jún. 10. 10:14
Nem tudom lehet, hogy nem jó ötlet, de mi lenne, ha a jegyzőt megkérdeznéd, hogy ilyen esetben mik a lehetőségeid hivatalosan. Az nem lehet, hogy te egész nyáron bezárva tartsd a gyerekeidet,csak azért, hogy ne bántsák őket!Írod, hogy kis faluban laktok, ezért gondoltam a jegyzőre, ő talán ismeri a családot,és tud tanácsot adni,hogy hova fordulj.
27. 16b5d6ae34 (válaszként erre: 25. - Bea0824)
2013. jún. 9. 22:50
nem irigyellek...:((
2013. jún. 9. 22:42
Egy három ajtós szekrény barátot keress, és azzal nézess a körmére.
25. bea0824 (válaszként erre: 24. - 9b10f3d7ff)
2013. jún. 9. 21:23
11 éves a fiam 9 a lányom, ezek 3an vannak a nagyobb 14 van egy 12 és egy 9 a lányom osztálytársa. De a kicsi is pont olyan agresszív mint a nagyok. A nagyobbik kezdet,mostanra már az anyjuk is bekapcsolódott. A felnőttek meg nem szólnak, mert amit nem látok az nincs is, sokan vannak így vele. Én is goldoltam a távolságtartási lehetőségre, de nem tudom az az utcán ill. iskolába menet (busszal) mennyire megoldható. Jön a nyár nem tarthatom a gyerekeimet bezárva a szobába. Ráadásul ez egy nagyon kicsi falu elkerülni sem nagyon lehet őket.
24. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 8. - Bea0824)
2013. jún. 9. 20:02

Hogy a manóban tudtál ennyit várni???? Rendőrségen fel kellett volna már régen jelenteni, testi sértésért. Azon a buszon nem volt egy felnőtt aki szólt volna ennek az 'embernek szóljanak,hogy -Hé honnan veszed a bátorságot??...bántani egy gyereket-

Egyáltalán mekkora gyereket bánt, a gyerek, hogy viseli ezt pszichikailag. Ha ő sosem bántotta ezt a valakit, erős nyomot hagy ám ez egy gyerekben. Elvihetnéd gyermek pszichológushoz és szakvéleményt is csatolva jelentsd fel. Élj a távolságtartási lehetőséggel is, én tuti kérném.

23. bea0824 (válaszként erre: 21. - 3626b88397)
2013. jún. 9. 19:51
Ez nagyon jó, köszönöm.
22. 16b5d6ae34 (válaszként erre: 21. - 3626b88397)
2013. jún. 9. 19:46
Na, igen....csak ...csak olyan sok minden nem történik úgysem.
21. 3626b88397 (válaszként erre: 17. - Bea0824)
2013. jún. 9. 19:44

Ha vannak erre szemtanúk, akkor első körben talán érdemes a rendőrségen próbálkozni, vagy itt van ez, szerintem ez simán vonatkozhat rátok:

A zaklatással kapcsolatos tudnivalók

A zaklatásnak alapvetően három megnyilvánulási formáját szabályozza a jog.

A munkahelyi (szexuális) zaklatás,

Etnikai, faji alapú zaklatás,

Személyes indítékú zaklatás, amikor az elkövető hosszabb ideje, visszatérően zaklatja az áldozatát

Jelen cikkemben az utóbbival, azaz a személyes indítékú zaklatással fogok foglalkozni.

A zaklatás alapesete vétség, amelynek két fordulata van és a legegyszerűbben a következőképpen definiálható:

Zaklatást az követ el, aki mást rendszeresen azért háborgat hogy beleavatkozzon a magánéletébe vagy megfélemlítse. Ennek érdekében az elkövető telefonon, interneten vagy személyesen igyekszik felvenni a kapcsolatot a sértettel, annak akarata ellenére.

Zaklatás valósul meg tehát az éjjel-nappal történő rendszeres névtelen telefonhívásokkal, az üzenetrögzítőn hagyott, vagy e-mail-ben, sms-ben küldött sértő, szidalmazó üzenetekkel.

Zaklatás az is, ha az elkövető a sértett háborgatása céljából rendszeresen megjelenik a sértett lakásán, vagy munkahelyén, vagy nyilvános helyeken követi. A tényállás megvalósulásának feltétele a rendszeresség és a célzatosság, azaz a megfélemlítés vagy a magánéletbe történő beavatkozás szándéka. Ezek hiányában a zaklatás vétsége nem állapítható meg.

A zaklatás vétségének ezen fordulata egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A zaklatás másik fordulata akkor valósul meg, ha valaki erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével fenyeget meg mást azért hogy megfélemlítse, illetve azt a látszatot kelti hogy a sértett életét, testi épségét sértő vagy veszélyeztető cselekmény következik be.

Ezt a cselekményt a törvény két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel szankcionálja.

A zaklatás mindkét fordulata esetében minősített eset, vagyis súlyosabban büntetendő ha a zaklatás sértettje az elkövető volt házastársa, volt élettársa, illetve a nevelése, felügyelete alatt álló személy.

Ebben az esetben az első fordulat (háborgatás) esetén két évig terjedő szabadságvesztés, míg a második fordulat (bűncselekménnyel való fenyegetés) esetén három évig terjedő szabadságvesztés a büntetés maximuma.

Zaklatásról csak akkor beszélhetünk, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg. Amennyiben az elkövető személy elleni erőszakot alkalmaz, már nem egyszerű zaklatásról van szó, hanem súlyosabb bűncselekmény elkövetéséről. Pl. zsarolás, személyi szabadság megsértése vagy testi sértés valósuhat meg az elkövetési magatartástól függően.

Fontos tudni, hogy zaklatás miatt csak a sértett feljelentése alapján indulhat eljárás, mert a zaklatás magánindítványra üldözendő cselekmény.

Mi a teendő zaklatás esetén?

Véleményem szerint a feljelentést megalapozó bizonyítékok tudatos összegyűjtésére kell törekedni. Ez megtehető az üzenetek, e-mailek elmentésével, továbbá a személyes zaklatást tanúsító személyek nevének és címének rögzítésével.

Amint a bizonyítékok rendelkezésre állnak, az elkövetővel közölni kell -amennyiben ez lehetséges - azt hogy feljelentés megtételére fog sor kerülni, melynek folyományaként több éves szabadságvesztés büntetés is kiszabható. A feljelentéssel azonban nem szabad késlekedni, mert a zaklatás sértettjének az elkövető személyéről való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül meg kell tennie a feljelentést.

A feljelentéshez mellékelni kell a bizonyítékokat is annak érdekében hogy a nyomozóhatóság a zaklatás alapos gyanújának fennállását megállapítsa és elrendelje nyomozást.

Melyek azok az erőszakos vagy közveszélyt okozó cselekmények amelyekkel való fenyegetés esetén megvalósul a zaklatás?

A zaklatás megvalósul a következő cselekményekkel való fenyegetés esetén:

emberölés

testi sértés

foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés

személyi szabadság megsértése,

az emberrablás,

közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény,

vasúti, légi vagy vízi közlekedés veszélyeztetése,

hivatalos személy elleni erőszak,

közfeladatot ellátó személy elleni erőszak,

hivatalos személy támogatója elleni erőszak,

nemzetközileg védett személy elleni erőszak,

közveszélyokozás, a közérdekű üzem működésének megzavarása,

légi jármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése,

rablás,

rongálás.

A zaklatás törvényi tényállása

Btk. 176/A. §(1)Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki félelemkeltés céljából

a) mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy

b) annak a látszatnak a keltésére törekszik, hogy a sértett vagy hozzátartozója életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető esemény következik be,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Aki a zaklatást

a)házastársa, volt házastársa, bejegyzett élettársa, volt bejegyzett élettársa, élettársa, vagy volt élettársa,

b)nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy

sérelmére követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Egyéb tudnivalók a zaklatásról

A zaklatás az emberi méltóság és szabadság elleni bűncselekmény amely halmazatban állhat más, a zaklatásnál nem súlyosabban büntetendő cselekménnyel.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény szerint a zaklatás emberi méltóságot sértő, szexuális vagy más magatartás, aminek célja megalázó, megszégyenítő vagy támadó jellegű környezet kialakítása a zaklatást elszenvedő személlyel szemben.

A zaklatás tényállását a jogalkotó preventív célzattal emelte a büntető törvénybe. A zaklatás elkövetőjének magatartása az általános tapasztalat szerint az idő előrehaladtával fenyegetőbb, durvább lesz, ami adott esetben személy elleni erőszakos bűncselekmények elkövetéséhez vezet. Ennek megelőzése érdekében a törvény a sértett büntetőjogi védelmét az elkövetési magatartás korábbi szakaszára is kiterjeszti a zaklatás önálló bűncselekményként történő szabályozásával.

20. 3c29d41177 (válaszként erre: 17. - Bea0824)
2013. jún. 9. 19:42

Értem én,de sajnos semmi ésszerű,emberi megoldás nem hinném,hogy szóba jöhetne.

Ha egyszer nem ért a szép szóból.

Az a gond,hogy a rendőrség kis túlzással ki is röhögne,ha ezzel mennél be hozzájuk.

19. 16b5d6ae34 (válaszként erre: 18. - 16b5d6ae34)
2013. jún. 9. 19:41
szerintem.....csak a M lemaradt:)
18. 16b5d6ae34 (válaszként erre: 16. - 3c29d41177)
2013. jún. 9. 19:41
az nem megoldás...szerinte Te is tudod:)
17. bea0824 (válaszként erre: 16. - 3c29d41177)
2013. jún. 9. 19:39
De ha én erőszakoskodom, akkor ő még arra is rákontráz. Én megbeszélném inkább, de a vére neki nem engedi.
16. 3c29d41177 (válaszként erre: 15. - Bea0824)
2013. jún. 9. 19:37

Komolyan írtam!

Van,aki csak az erőszakból ért.

15. bea0824 (válaszként erre: 14. - 16b5d6ae34)
2013. jún. 9. 19:34
De ez már nem csak vita, szó szerint veszélyben vannak a gyerekeim amikor kimennek az utcára. A nő mint az állat elhajt a mellettük kocsival. Már majdnem többször elütött engem is.
14. 16b5d6ae34 (válaszként erre: 6. - Bea0824)
2013. jún. 9. 19:32

Nehéz dolog..minden anya védi a gyerekét.

Kár belekezdened, csak több lesz a vita.

2013. jún. 9. 19:31
Sajnos nem lehet mert csak ordít és nem lehet neki mondani semmit.
2013. jún. 9. 19:31

Verjed el,és tudni fogja.

Ha erősebb,akkor vigyél vascsövet.

Majd ráfogod,hogy önvédelem volt.

11. Katinkaboszi (válaszként erre: 6. - Bea0824)
2013. jún. 9. 19:30

A feljelentés nem old meg semmit.

Inkább beszéljetek :D

kicsi a világ és a portál:)))
9. 3c29d41177 (válaszként erre: 6. - Bea0824)
na szerintem ezért sehol..
És ez tart tavaly február óta. Belerúg a derekába,mert a busz ajtó nem nyílt ki azonnal és nem tudott a gyerekem azonnal leszállni. Megtépi a lányom haját, kergeti őket az utcán biciklivel,mert a járdán játszanak. Szóval?
2013. jún. 9. 19:28
jé,te is itt?:D:D

Van egy család és állandóan a gyerekeimet bántják, ha van rá okuk ha nincs. Most is ide jött a nő ordított, hogy az én gyerekem miatt, majdnem, hangsúlyozom majdnem kitörött a szélvédője.

Aztán kiderült, hogy egy traktor tört le egy faágat és annak ment neki a nő.

Így azért elég nehéz..legalább az okot tudni kellene.Mondjuk más egy testi sértés,és egy adócsalás.
2013. jún. 9. 19:27
Gondolom még írja,hisz Tb-kérdés.
2013. jún. 9. 19:26
????
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook