Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan telt az idő az internet feltalálása előtt? fórum

Hogyan telt az idő az internet feltalálása előtt? (beszélgetés)

1 2
tegnap 21:20
Több idő volt mindenre :)
tegnap 18:47
Többet olvastam.
40. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
tegnapelőtt 11:13

Szerintem azok, akik nem az internetes világba születettek bele, mindannyian emlékeznek rá, milyen volt az internet nélküli világ.

Internet nélkül az volt a természetes, ma pedig már el sem tudnánk képzelni internet nélkül.

Általános iskola 3. osztályától van digitális oktatás. De a mai gyerekek nem 8-9 évesen tudnak internetezni, hanem annál sokkal korábban belecsöppennek ebbe a világba. Nekik ez a természetes, és (jó esetben) csak elmondásból hallanak a korábbi időkről. Nekik a régi dolgok nagy része mesébe illő. Csodálkoznak azon, hogy nem mindig volt színes Tv, nem minden nap volt Tv adás. És még ezerféle dolgon, amit mondjuk nagyszülőktől hallanak.

A fejlődésre szükség van, az elengedhetetlen. Ha a kicsi gyerek elejétől megtanulja okosan használni az internetet (szülői korlátozás bevetése), akkor semmiben sem marad le a korábbi generációk élményeiről. Nem az internet használata fogja korlátozni, az már a tanuláshoz is szükséges. Korlátozni az olyan élmények megszerzésében, mint a kirándulás, beszélgetések, társasjáték, kártyázás, rajzolás, stb - az fogja, ha nincs szülői odafigyelés, nincs közös program.

39. PöttyösPanka (válaszként erre: 36. - Amaunet)
tegnapelőtt 08:08
Én azt tapasztalom az ismerőseim közt, hogy kezdenek visszaállni a normális mederbe elérhetőség terén. Egyre többen nem válaszolnak azonnal, csak órákkal később. Biztos elegük lett a folyamatos készenléti állapotból. Sokszor fél napot én sem tudom, hogy hol a telefonom. Még semmi fontosról nem maradtam le.
38. Egyed Egon (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
tegnapelőtt 00:12
Legkirályabb, de azért a net egy kicsit hiányozna...
37. Atinanita (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
nov. 11. 19:19

En még gyerek voltam, sokat jartunk konyvtarba, apukam ujsagot, folyoiratot olvasott estenkent.

Anyu könyvet, vagy horgolt, kötött. Mi gyerekek jatszottunk, iskolaidoben tanultunk. Tévé csak hétfőn este, diavetítő volt.

Sokat voltunk kulccsal a nyakunkban nyaron a jatszotéren, de nem emlekszem, h féltem volna egyedul, csak a gyerekekkel valaha is. Pedig senkinek nem voltak lent a szülei.

nov. 11. 17:09

Szerintem ezeket a felgyorsult hétköznapokat nem az internet hozta, hanem a mobiltelefon. Akinek van a folyamatosan elérhetővé tette magát. Beszélt mindenki, mert milyen vagány volt telefonnal a füleden sétálgatni az utcán.

Aztán erre jött a mobilinternet. Mostmár nem beszélgetünk, csak nyomkodjuk a telefont.

35. LillaW1 (válaszként erre: 34. - Libikóka)
nov. 11. 17:05
Pont így gondolom én is.
34. libikóka (válaszként erre: 29. - Myra)
nov. 11. 16:03

Máshogy volt a net előtt,,mert ha valami tudásra volt szükséged.Elővetted a lexikont,,kincs volt.Könyvtárba mentél,,felhívtad a tudakozót(atyaég😀ilyen is volt)

Vagy emberekkel beszéltél,,akik vélhetően tudták azt amit esetleg te nem.Szomszédba,kolléganőkhöz ,anyóshoz barátnőhöz,,és még tudja kihez mentél egy egy recept miatt,,meg még ezernyi más miatt.Rá kellett érni,,mert így lett információ.

Most nem kell ha nem akarsz,,megtudhatsz mindent pikk-pakk.

33. l.luiselotte (válaszként erre: 26. - Channa*)
nov. 11. 15:59

Erre céloztam én is, ugyanúgy csinálok mindent; m int korábban ( a karácsonyi cuccok kivételével )

Mivel h.o-ban dolgozom, ha valamihez nagyon kell a net, megoldom munkaidőben.

nov. 11. 15:56

Akkor is csordogált lassú medrében az élet.

Könyveket olvastunk, nem a számítógépet, okoska telefont bújtuk.

31. Amaunet (válaszként erre: 29. - Myra)
nov. 11. 15:47

Lehet, hogy azok a kapcsolatok amelyekre ráfogjuk, hogy az internet miatt szakadnak meg, nem is olyan fontosak.

Szerintem éppenhogy több szabadidőt ad nekünk az internet.

30. birebora (válaszként erre: 26. - Channa*)
nov. 11. 15:04

Pedig általános a változás. Nem biztos, hogy az internet miatt, de nagyban közrejátszik. Az emberek dolgoznak, jönnek-mennek, sietnek, hitel, munka, tanulás, gyerekek, stb. Felgyorsult a világ. Mindenki örül ha becsukja maga mögött az ajtót és kicsit leül, magával foglalkozik, van énideje.

Nálam is megmaradt az olvasás, mozi, szinház, programok, kirándulás. De azt látom, hogy senki nem kiváncsi a másikra, örül ha kicsit lelassit és csend veszi körül. Sokaknak elég az internet a "társaskapcsolatokra". Kielégiti őket az online világ. Minden kornak meg van a maga sajátossága.

29. Myra
nov. 11. 14:59
Érdekesen. Az emberi kapcsolatok is másak voltak, most mindenki rohan , semmire se ér rá.
nov. 11. 14:52

Sokat voltam beteg. Szinte folyamatosan volt valami bajom.

Az internettel kitágult a világ, hozzájutok olyan eü. információhoz is amiről az orvos nem beszél. Ennek eredményeként az idő múlásával egyre jobban és jobban vagyok. 🙂

nov. 11. 14:43
Állítólag a rendszeres esti tévéműsor bevezetésével visszaesett a párok együttléteinek száma, mert már mással is el lehetett ütni az időt. Innentől kezdve az internet megjelenése már nem olyan nagy különbség.
nov. 11. 14:29

Én ugyan úgy csinálok mindent, ahogy tenném azt nett nélkül.

Én már kb. 1 hónapja elkezdtem a karácsonyi cuccokat elkészíteni (manók, gömbök, kandallók, stb.)

Ugyan úgy olvasok, járok moziba, ha olyan filmet adnak, a barátaimmal ugyan úgy találkozok, a családommal szintén. Járunk minden felé, azaz semmit nem változtattam a meglévő szokásaimon, csak kiegészült az online világgal.

Tényleg kevesebbet találkoztok a barátokkal, mert van internet?

Tényleg azért nincs társasozás, mert van net?

Számomra ezek hihetetlenek...

25. Channa* (válaszként erre: 19. - Michelle.r)
nov. 11. 14:25

Ugye!?

Amikor kezdett bejönni, még én is tiltakoztam, pont ezekért, nincs illata, stb., aztán amikor már tapasztaltam, hogy mennyivel egyszerűbb, azóta sokkal jobban szeretem.

Persze, a meglévő papír könyveimtől nem vagyok képes megválni, mert azért szeretem birtokolni a könyveket, de újat már nem veszek, pedig látom, hogy mennyire gyönyörű könyveket adnak ki manapság. Legszívesebben mindet megvenném, de sajnos nincs könyvtár szobám:(

És még azt is szeretem az e-könyvekben, hogy a súlyuk egyforma, így nem kell otthon hagynom utazáskor, mert nem fér bele a táskámba, nehéz tartani a kezembe, stb.;)

nov. 11. 13:59
igen emlékszem
23. srcrss (válaszként erre: 1. - Hpetra22)
nov. 11. 13:24
Persze, hogy emlékszem. 2003-ban lett számítógépünk. 14 éves voltam. Akkoriban nem kötött le. Később sem. Olvastam, rajzoltam, kötöttem, horgoltam, varrtam stb. Sokkal kreatívabb voltam. Barátnőkkel hétköznap sétáltunk, hétvégén buliztunk, vagy kirándultunk. Az utóbbi tíz évben viszont rengeteg időt töltöttem gép előtt, és ellustultam. :D
nov. 11. 13:04

Szabadidőmben ugyanúgy, mint most. Nettel dolgozom, untig sok a 8-9 óra belőle.

( kivétel a hoxa dominó )I

Semmilyen változást nem érzek.

nov. 11. 12:55
olvasás, társasjátékok, sokkal több családi-, baráti összejövetel, kirándulás
nov. 11. 12:52
könyvek, tetris, gameboy, kazetta, rádió illetve lemez hallgatás. Jó is volt.
19. michelle.r (válaszként erre: 10. - Channa*)
nov. 11. 12:51
Kihagytam, de én is nagy híve vagyok az e-könyveknek. Tudom, tudom, nincs illata, nincs fílingje....... 😇De nekem semmi különbség, a kedvenc borommal, kávémmal ugyanúgy be tudok kuporodni egy fotelba, és ugyanúgy el tudom merülni egy könyv tartalmában.
18. michelle.r (válaszként erre: 8. - Globus)
nov. 11. 12:49

Okkkkk, ez igaz. De mostanra eléggé megváltoztak az igények, a lehetőségek. Most, hogy egy csomó helyre nem hogy nem 3 évente, hanem bármikor is útlevél nélkül lehet utazni, jó hogy ilyen könnyű.

Ami nekem nagyon fura az az, hogy mintha felgyorsult volna az idő. Valahogy a napok hosszabbnak tűntek, munka után még rengeteg idő volt lefekvésig.

17. Channa* (válaszként erre: 13. - Globus)
nov. 11. 12:26

Én 1993-ban vizsgáztam elsőre IT-s területen. 1995-ban kezdtem bankban dolgozni, még nagyon korlátozott volt ekkor az internet elérhetősége a bankban is. Otthon meg szinte még nem.

Ha jól emlékszem, akkor 1997-re volt arra lehetőség, hogy a bankban minden dolgozó tudjon internetezni, ekkorra már mindenkinek volt email fiókja is, de ez előtt csak osztályonként 1-2 embernek volt csak.

Otthonra, 2000-ben vettük meg az első számítógépünket. Borsos áron (200 eFt)! És elég döcögős volt még internetezni. Roppant lassú volt...

A munka bár, hálózaton ment, de csak épületen belül.

16. Amaunet (válaszként erre: 13. - Globus)
nov. 11. 12:17

Az internet segítségével vagyok ilyen okos.😊

[link]

[link]

15. Amaunet (válaszként erre: 13. - Globus)
nov. 11. 12:15

1989-ben még szerintem nem volt elérhető a lakosság számára. MTA, SZTAKI és egy-két egyetemnek volt hálózata.

A matáv a betárcsázóst 1997-ben tette elérhetővé.

14. Amaunet (válaszként erre: 10. - Channa*)
nov. 11. 12:07

Mikor elkezdtem bankoknak dolgozni folyton az a kérdés volt a fejemben, hogy miért nem lehet ezt otthonról végezni. 2020 elhozta a mindig vágyott otthoni munkát.:)

Sajnos, hogy egy ilyen esemény miatt.

13. globus
nov. 11. 12:05
Közben utánanéztem, az internet segítségével 🙂 1988 óta van világútlevél, 1989 az internet térhódítása nálunk.
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook